Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev (@Starsport, @MN Press)
Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev (@Starsport, @MN Press)

Neka bude i treća sreća u Hamburgu: Srpski tandemi vladaju u Ligi Evrope

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.05.24. | 08:24

Danas i sutra završni turnir drugorangiranom EHF takmičenja. Četvorica Orlova, tri nemačka kluba i „uljez“ Dinamo iz Bukurešta bore se za trofej koji je u vitrinama Fikse Berlina

Narednog meseca nećemo gledati nijednog Srbina na završnom turniru Lige šampiona u hramu svetskog rukometa Lankses areni u Kelnu, ali zato u Ligi Evrope pršti od naših repezentativaca. Biće ih četvorica, po dvojica u braniocu krune Fikse Berlinu, Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić i u Dinamu iz Bukurešta, Lazar Kukić i Vladimir Cupara.

Navijamo za srpski obračun u Hamburgu u nedelju od 18 časova. Pre dve godine je Benfika ispisala najlepšu bajku portugalskog klupskog rukometa osvajanjem ovog takmičenja, a najzaslužniji su bili srpski asovi Lazar Kukić i Petar Đorđić. Lisabonske Orlove prošle godine na tronu je nasledio Fikse iz Berlina Milosavljeva i Marsenića. Neka bude i treća sreća za Srbe u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Nemački klubovi dominiraju ove sezone u evropskim kupovima. U Ligi šampiona su Magdeburg i Kil u Kelnu, a u Hamburgu igraće Fikse Berlin, Flensburg i Rajn Nekar Leven. „Uljez“ je rumunski šampion Dinamo iz Bukurešta koji s klupe vodi trofejni španski strateg Ćavi Paskval.

15.00: (1,35) Flensburg (8,50) Dinamo Bukurešt (4,00)

Prvi će na megdan Flensburg i Dinamo (15.00). Tim s Baltika je favorit. Videlo smo i u Novom Sadu u duelu protiv Vojvodine koliko je dobra skandinavska Legija stranaca iz gradića u blizini danske granice. Puca od kvaliteta u timu Nikolaja Krikaua. Pojačanje za Flensburg u finišu sezone je Holanđanin Kaj Smits koji se vratio rukometu posle šest meseci pauze zbog srčanih problema. Krikau je najavio da će levoruki as da bude u timu, ali posle tek par treninga sa ekipom verovatno će malo da igra, možda bude zadužen da izvodi sedmerce. Simom Pitlik je prva zvezda nemačkog tima, uz sjajnog organizatora igre, Šveđanina Jima Gotfridsona i jedinog Nemca u timu, pivotmena Johanesa Gole.

Dinamo je osvojio duplu krunu u Rumuniji. Loše je krenuo u Ligi Evrope, mučio se u prvom delu sezone, ali je ekipa iz Bukurešta dominanto stilga do polufinala posle izbacivanja dva danska tima, Silkeborga i Skjerna. Lazar Kukić igra u sjajnoj formi poslednjih nedelja u crveno-belom dresu. Naredne tri sezone igraće u PIK Segedu. Vladmir Cupara je takođe odličan, od početka godine brani na vrhunskom nivou. Dinamo je za vikend stigao do pehara u Kupu Rumunije. Prva zvezda tima je hrvatski as Luka Cindrić koji ima titulu Lige šampiona sa Vardarom i Barselonom, a u debitantskoj sezoni i komšiluku pokušaće rumunskom timu da prenese šampionski pelcer.

Iz prošlosti sam naučio da nema favorita ni na jednom finalnom turniru. Sve je moguće, svaki tim ovde ima iste šanse za pobedu“, rekao je hrvatski reprezentativac.

Cindrić i Kukić su klasični srednji bekovi, ali često ove sezone igraju zajedno. Hrvat ume da odigra dobar deo meča na levom beku. Mnogo toga će da zavisi i od robusnog pivotmena, Mađara Mikloša Roste. Ukrajinsko desno krilo iz Dinama Andrij Akimenko je drugi strelac Lige Evrope sa 83 gola, tri manje od Danca iz Rajn Nekar Levena, Niklasa Kirkelokea.

Biti u Hamburgu za nas znači mnogo i veliki je motiv. Daćemo sve od sebe da osvojimo trofej, ali je već veliki rezultat za naš klub da bude deo završnog turnira“, istakao je Kukić.

Tri sata kasnije (18.00), Fikse Berlin brani krunu u polufinalu protiv Rajn Nekar Levena. Lisice su favoriti protiv Lavova. Tim iz Manhajma je imao užasnu sezonu u Bundesligi, ali Juri Knor i drugovi su bili odlični u ovom takmičenju. Eliminisali su u četvrtfinalu lisabonski Sporting koji je bio sjajan u grupnoj fazi Lige Evrope.

18.00: (4,40) Rajn Nekar Leven (9,00) Fikse Berlin (1,30)

Od Dejana Milosavljeva i danskih bekova, Matijasa Gidsela i Lasea Andersona zavisi igra Berlina. Dobra vest za branioca krune je da se od povrede levog prsta oporavio kapiten srpske reprezentacije Mijajlo Marsenić. On je igrao za vikend u Hanoveru. Fikse je obezbedio Ligu šampiona naredne sezone posle više od decenije, ali će titula verovatno da ode u Magdeburg u vitrine šampiona Evrope.

Veteran na desnom krilu Hans Lindberg vraća se u grad gde je proveo najveći deo karijere u Nemačkoj.

Hamburg ima ogroman značaj za mene, igrao sam polovinu svog vremena u Nemačkoj u ovom gradu. Zato mi je bio veliki cilj da se plasiram na ovaj turnir. Čudan je osećaj da su mi ostala samo četiri meča sa Berlinom. Još uvek nisam u potpunosti shvatio, ali se radujem turniru“, reklo je 43-godišnje desno krilo.

Juri Knor je mozak Rajn Nekar Levena, uz prvog strelca ovog takmičenja, levorukog Danca Niklasa Kirkelokea. Tu je i mladi golman David Spet. Fukse je ove sezone u Bundesligi ubedljivo dobio narednog rivala, na svom terenu sa 38:32, a u Manhajmu sa 36:28.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

LIGA EVROPE – POLUFINALE (HAMBURG)

Subota

15.00: (1,35) Flensburg (8,50) Dinamo Bukurešt (4,00)

18.00: (4,40) Rajn Nekar Leven (9,00) Fikse Berlin (1,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna Liga EvropeFukse BerlinRK Dinamo BukureštRajn Nekar LevenRK FlensburgMijajlo MarsenićDejan MilosavljevLazar KukićVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara