Andreas Velinger (©Reuters)
Andreas Velinger (©Reuters)

Nemci gazduju u Oberstdorfu: Velinger dobio kvalifikacije, Rajmund zablistao u svom dvorištu

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.12.23. | 18:03

Peter Prevc se ugurao između domaćih takmičara

Jače od dve decenije prošle su od pobede Nemaca na Novogodišnjoj turneji i grend slema Svena Hanavalda. Od tada velika skakačka nacija nema previše uspeha, nema trijumf u generalnom plasmanu, ali sve bi moglo da se promeni narednih dana. Nagovestili su da mogu mnogo, raspalili maštu navijačima i dobili kvalifikacije u Oberstdorfu.

Kod Andreasa Veligera će jednu noć biti ključevi grada, a hoće li i do statusa lidera na Četiri skakaonice znaće se sutra. Drugoplasirani iz Svetskog kupa slavio je u kvalifikacijama, dužina od 135 metara, uz poboljan vetar i dobre ocene, bila mu je dovoljna da unovči kvalitetan skok i u petak poslednji izađe na zaletište u prvoj seriji i dvoboj sa Kasperijem Valtom iz Finske.

Izabrane vesti

Nemci su gazde Obersftdorfa, makar u kvalifikacijama. Na matičnoj skakaonici zablistali su Filip Rajmund i Karl Gajger, koji je za pobednikom Andreasom Velingerom kasnio 0,4 poena, a ujedno je i poslednji nemački skakač koji je trijumfovao na prvoj stanici turneje.

Da domaćini ne zauzmu prve tri pozicije postarao se Peter Prevc. Pobednik Četiri skakaonice i Svetskog kupa u sezoni 2015/2016 izveo je najduži let u kvalifikacijama. Prizemljio se na 138 metara i dugo bio vodeći, sve dok ga Karl Gajger nije istisnuo sa mesta za slikanje i stao kraj glavne premije – Zlatnog orla.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U OBERSTDORFU:

Andreas Velinger (135m)

Karl Gajger (134m)

Peter Prevc (138m)

Filip Rajmund (134m)

Johan Andre Forfang (137m)

Velikih iznenađenja prvog od dva dana u Oberstdorfu nije bilo, dalje su prošla sva velika imena osim veterana Danila Vasiljeva. Barem još malo će Simon Aman gajiti nadu da u poznim godinama može da promeni istoriju skokova. Sa druge strane, Poljaci su nastavili izuzetno loše da skaču ove sezone. Najbolje plasiran bio je Pjotr Žila, ali i njemu je izmakao status nosioca u direktnom duelu pošto je kao 26. završio kvalifikacije.

Teško je očekivati da će Kamil Stoh ili David Kubacki preko noći početi da skaču kako umeju, no nekome bi u 72. izdanju Novogodišnje turneje ipak mogli da pomrse konce i koštaju ga visokog plasmana. U Oberstdorfu je malo nedostajalo da doće do bratskog duela u prvoj seriji, za dlaku su se izbegli dvostruki pobednik Rjoju Kobajaši i Junširo.

Najzanimljivije parove u Oberstdorfu činiće: Danijel Čofening – Simon Aman, David Kubacki – Kilijan Pajer, Gregor Dešvanden – Timi Zajc, Kamil Stoh – Lovro Kos, Anti Alto – Marijus Lindvik.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

29. decembar - takmičenje (17.15)

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (13.45)

1. januar - takmičenje (14.00)

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

2. januar - kvalifikacije (13.30)

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

Rjoju KobajašiSimon AmanPjotr ŽilaKamil StohDavid KubackiPeter PrevcKarl GajgerAndreas Velingerzimski sportoviČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokoviFilip Rajmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara