Gavril Subotić (©Starsport)
Gavril Subotić (©Starsport)

Nemoguća misija ili prvorazredna senzacija: Zvezda udara na Pro Reko - najveću silu i evropskog šampiona

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.11.21. | 08:52

Crveno-beli vaterpolisti će u Italiji pokušati da naprave najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Lige šampiona

Nekada je najlakše igrati one utakmice u kojima ste unapred otpisani, kada vam je nalepljena etiketa potpunog autsajdera i kada navijači i javnost apsolutno ništa ne očekuju. Kada je neuspeh već viđen, i kada se licitira o razlici na semaforu. Takve utakmice često rađaju heroje, nove zvezde čiji golovi i podvizi će se spominjati pred svaku veliku utakmicu. 

Dok je Crvene zvezde, oni mlađi će se pred evropske bitke prisećati golova Milana Pavkova protiv Liverpula na stadionu “Rajko Mitić”, nebeskog skoka, projektila i bacanja Redsa na kolena. To je zaveštanje Milana Pavkova i generacije Vladana Milojevića navijačima Crvene zvezde, zbog takvih zvezdanih noći će u duel sa gigantima, ma kolika razlika bila, ulaziti sa stavom: “Što ne može niko, možeš ti”. 

Izabrane vesti

Godinu dana i jače slavni Pro Reko neporažen je u vaterpolo Ligi šampiona, nije mu bilo ravnog u protekloj sezoni u kojoj je po deveti put pokorio Evropu, prošetao se do titule neokrznut, a nema mu, za sada, ravnog ni ove sezone. I zato mnogi donekle s punim pravom kažu da je pred vaterpolistima Crvene zvezde u trećem kolu Lige šampiona u Italiji nemoguća misija (21.00). 

Ni izbliza Crvena zvezda nije moćna kao Pro Reko, koji odudara kvalitetom ne samo od crveno-belih, nego i od ostatka kompletne grupe. Utrkivaće se svi učesnici grupne faze, stvar prestiža je ko će prvi zadati udarac italijanskom gigantu, na dan biti bolji... A, niko već godinu i po dana u Ligi šampiona nije uspeo da prevari i potopi tim sa najviše evropskih kruna u svom posedu. OSC Budimpešta može da se podiči da je u sezoni koja nije okončana zbog pandemije virusa korona u poslednjem meču pred pauzu i razlaz do nove takmičarske sezone nanela poraz Pro Reku. 

Od tada je Pro Reko vezao 15 pobeda u Ligi šampiona, a samo dva tima uspela su da mu dvocifren broj puta zatresu mrežu na jednoj utakmici - dubrovački Jug u prošlogodišnjem trećem “prozoru” i Barseloneta u polufinalu na Fajnal-ejtu u Beogradu.

Jedina mrlja trenutno najmoćnijeg vaterpolo kluba na svetu jeste pad sa italijanskog trona posle 14 godina. Neposredno pred Fajnal-ejt u Beogradu, Pro Reko je poražen u finalu italijanskog šampionata od Breše. Posle skoro decenije i po predao je titulu, a razlog se može tražiti i u ograničenju broja stranaca. 

Bogdan Đurđić (©Starsport)Bogdan Đurđić (©Starsport)

Kad se sve sabere i oduzme, logika nalaže da se crveno-belima na Apeninima crno piše. Ali, logika i sport često se nađu u konfrontaciji, ne budu uvek na istim talasnim dužinama, jer da je uvek do onoga što se podvodi pod realno, sport ni izbliza ne bi dosegao tu hipnotišuću stranu na globalnom nivou. 

Crvena zvezda u gradiću Reko, na obali Sredozemlja nadomak Đenove igra za čast i svoju dušu. Ako i ne napravi prvorazrednu senzaciju, neće je to skupo koštati. Niko se neće naigrati prtiv Pro Reka, niti moći da računa na bodove. Vaterpolisti Crvene zvezde moraju da podese glavu tako da posle utakmice na Apeninima mogu biti samo u plusu. 

Mnogo važnije bitke tek predstoje crveno-belima, počev od Jadranske lige iduće sedmice, preko gostovanja Hanoveru, do sudara sa dubrovačkim Jugom podno kalemegdanskih zidina sredinom decembra. Ali je jasno kakva bi injekcija samopouzdanja za Crvenu zvezdu predstavljala pobeda protiv italijanskog giganta. Ne bi mogla da poništi poraze u domaćem šampionatu - crveno-beli izgubili od Novog Beograda, Radničkog i Partizana - ali bi drastično uticala na atmosferu unutar kluba. Izabranici Aleksandra Filipovića povratili bi veru u sebe, bili bi opet onaj tim koji je drsko odigrao na gostovanju italijanskoj Savoni, tim koji je verovao u plasman u Ligu šampiona, i tim koji je na premijeri u Ligi šampiona nadigrao Špandau. 

Sa polovičnim učinkom je Crvena zvezda otišla u Italiju - posle trijumfa nad Nemcima upisan poraz od OSC Budimpešte u Beogradu - dok je slavni Pro Reko ostvario dva ubedljive pobede (potopio Marselj i Steauu). Naročito impresivan bio je protiv jedinog tima bez pobede u grupi - Steaue Bukurešt (23:5). Rumunski tim bio je džak za udaranje, predstavljao je topovsko meso, a Francuzi nisu imali nikakvo rešenje za šutere Pro Reka. Da li se ikada ranije dogodilo, veliko je pitanje... Vaterpolisti Pro Reka u Marselju nisu promašili niti jedan šut. Svaki udarac završio je u mreži, a rivalu su spakovali 13 golova. 

Posebno se u dosadašnjem toku Lige šampiona istakao mađarski vaterpolista Gergo Zalanki, koji je zbirno na dve utakmice postigao 11 golova (četiri dao Marselju, sedam Steaui), i još nema promašaj iz igre. 

Žale Italijani zbog toga što nisu uspeli da sačuvaju Dušana Mandića, MVP-ja prošlogodišnjeg završnog turnira Lige šampiona i po mišljenju mnogih trenutno najboljeg vaterpoliste sveta, kao i gomana Marka Bijača, ali i dalje imaju tim što bi se narodski rečeno reklo da ti pamet stane. Aleksandar Ivović, Gonzalo Ečenike, Mateo Aikardi, Aron Janger, Tomas Halok, Frančesko di Fulvio, Pjetro Filjoli... 

Ivan Basara (©Starsport)Ivan Basara (©Starsport)

Demonstrirala je Crvena zvezda tokom većeg dela meča sa Novim Beogradom da je u stanju da parira alama, da može da se pobije, ali i da ima previše žutih minuta i obavezno prazan hod. Za njega neće biti mesta ukoliko crveno-beli žele da uđu u egal završnicu i pokušaju da naprave najveće iznenađenje do sada u Ligi šampiona. Moraće Aleksandar Filipović da pronađe način da ga eliminiše, ali i nečim novim u igri crveno-belih iznenadi Sandra Sukna, koji je letos preuzeo Pro Reko. 

Uzdaće se Crvena zvezda i nadati dobrim individualnim partijama pre svih Gavrila Subotića, Ivana Basare i Veljka Tankosića spolja, biće joj neophodno da od starta bude uspostavljena saradnja sa sidrašima Milošem Vukićevićem i Stefanom Pješivcem, što je umeo da bude problem, i da zaigra timsku odbranu kakvu do sada nije igrala. U suprotnom, Vladimir Mišović moraće da čini čuda na golu kako crveno-beli ne bi pretrpeli drugi poraz u grupnoj fazi. 

Mnogo toga ne ide na ruku Crvenoj zvezdi, kvalitetom je daleko od Pro Reka, ali iz rasterećenosti i dobrog otvaranja može da se izrodi čudo. Ko ne veruje u velika ostvarenja - neće ih nikada ni napraviti.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Grupa A

Petak

Dinamo Tbilisi - Barseloneta 7:20

Ferencvaroš - Olimpijakos 9:9

Jadran Split - Novi Beograd 12:17

Radnički Kragujevac - Breša 8:14


Grupa B

Subota

14.00: (5,10) Hanover (8,00) Ujbuda (1,30)

19.00: (3,40) Spandau (8,00) Jug (1,50)

19.00: (16,0) Steaua (19,0) Marselj (1,01)

21.00: (1,85) Pro Reko (hendikep -8,5) Crvena zvezda (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksandar IvovićSandro SuknoAleksandar FilipovićVeljko TankosićIvan BasaraGavril SubotićLiga šampiona u vaterpoluPro RekoVK Crvena zvezdavaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara