Rukometašice Norveške (©Reuters)
Rukometašice Norveške (©Reuters)

Neuništive, fantastične, čarobne Norvežanke opet na krovu Evrope

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.11.22. | 22:04

Katrin Lunde i kompanija odbranile tron pobedom u finalu protiv Danske sa 27:25 u Ljubljani. Šampionke nadoknadile -4 (18:22) u poslednjih 15 minuta

Evropska kruna ostaje u zemlji ženskog rukometa – Norveškoj. Fantastične svetske šampionke odbranile su titulu najbolje tima Starog kontinenta. Bile su Dankinje 45 minuta bolji rival, imale 22:18, ali u poslednjoj četvrtini meča stegla se ruka bekovima, a sjajne Nore Merk i kompanija odigrale su kao u transu i na kraju slavile sa 27:25 (12:15) i deveti put stigle do titule i pokazali da im nema premca.

Osam žutih minuta od 44. do 52, bili su kobni po Dansku. Selektor Torir Hegeirson je ubacio džokera na golu, Katrin Lunde, koja je zamenila odličnu Silje Solberg i sa nekoliko odbrana dopirinela velikom preokretu i slavlju u dvorani Stožice u Ljubljani.

Izabrane vesti

Danska ni posle dve decenije nije uspela da se vrati na evropski tron. Može da žali, bila je na pragu iznenađenja, ali protiv ovakve Norveške mora da se igra u transu 60 minuta da bi se pobedilo. Jednom je to uradila, u poslednjem meču grupne faze, ali sada kada je bilo najvažnije – Norveška je bila bolja.

Golman Silje Solberg i Nora Merk su držale Norvežanke u igri veći deo meča, a u finišu su se razigrale Heni Reistad i Stine Oftedal. Sandra Toft je bila odlična na golu Danske 45 minuta, ali je i ona posustala kada se lomilo. Napravile su Dankinje nekoliko tehničkih grešaka u finišu, a to iskusne vladarke Evrope i sveta su kaznile. Na minuta i 20 sekundi pre kraja, Danska je imala napad kod rezultata 26:24 za Norvešku, za nadu, ali ga nije iskoristila, a pola minuta pre kraja Stine Oftedal je rešila pitanje pobednika.

Nora Merk je sa osam golova bila junak meča. Krstin Brejston je bila iznenađenje u finalu, četiri puta je zatresla mrežu Danske, dok su Heni Reistad i Stine Oftedal pogodila tri puta. Silje Solberg je imala devet uspešnih intervencija, odnosno procenat od 33,33 odsto, dok je vetranka Katrin Lunde imala četiri odbrane iz devet pokušaja.

Katarina Burgard sa šest pogodaka je bila najefikasnija u poraženom timu. Levo krilo Ema Fris je pogodila pet puta, dok je najbolji bek, Ane Mete Hansen, razočarala u borbi za zlato, nijednom nije uspela da pogodi mrežu rivala. Sandra Toft je imala 11 odbrana, ali kada se lomilo nije bila na svom nivou.

U borbi za treće mesto, Crna Gora je napravila podvig i pobedila posle produžetaka olimpijskog šampiona iz Tokija, favorizovanu Francusku, sa 27:25 (22:22, 13:12) na oproštaju od reprezentativnog dresa Jovanke Radičević.

Poslednjeg dana takmičenja u Ljubljani, izabran je idealan tim evropskog prvenstva. MVP je levi bek Norvežanki Heni Reistad. U najboljem timu su – golman: Kleopatra Darlo (Francuska), levo krilo: Ema Fris (Danska), levi bek: Kristina Neagu (Rumunija), srednji bek: Stine Oftedal (Norveška), desni bek: Katrin Klujber (Mađarska), desno krilo: Jovanka Radičević (Crna Gora), pivot: Pauleta Fopa (Francuska). Najbolja defanzivka je Katrin Hajndal iz Danske.

Nora Merk, desni bek prvaka Evrope i sveta, sa 50 golova je najbolji strelac šampionata. Imala je levoruka bombarderka dva gola više od Crnogorke Đurđine Jauković.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (LJUBLJANA)

Nedelja

FINALE

Danska - Norveška 25:27 (15:12)

ZA TREĆE MESTO

Crna Gora - Francuska 27:25 p. p. (22:22, 13:12)


tagovi

evropsko prvenstvo za rukometašiceŽenska rukometna reprezentacija Danskeženska rukometna reprezentacija NorveškeKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara