Brok Pardi (©Reuters)
Brok Pardi (©Reuters)

NFL: Pardijevo vatreno krštenje, Džeksonvil protiv Los Anđelesa u najneizvesnijem meču plej-ofa

Vreme čitanja: 7min | sub. 14.01.23. | 17:05

Utakmicama u subotu i nedelju kreće eliminaciona faza

Prošlo je više od mesec dana i redovna sezona u NFL-u je završena, ali sve analitičare i fanove i dalje muči isto pitanje - da li je Brok Pardi stvarno dobar kvoterbek?

Otkako je momak izabran kao poslednji pik na ovogodišnjem draftu ušao u igru za ekipu San Franciska protiv Majami Dolfinsa, kritičari čekaju dan kada će ovaj momak odigrati loš meč. I još uvek čekaju.

Izabrane vesti

Posle šest odigranih kola i isto toliko pobeda, retko da postoji čovek koji prati američki fudbal koji još uvek sumnja u kvoterbeka Fortinajnersa, ali sada je druga situacija – sada počinje plej-of i ponovo se postavlja isto pitanje – da li će Pardi konačno pokleknuti jer nema iskustva u plej-ofu ili će samo nastaviti pobednički niz?

Mečevi prve runde plej-ofa u NFL-u počinju danas utakmicama San Franciso – Sijetl (22:30) i Džeksonvil – Los Anđeles Čardžers (02:15) a nastavljaju se u nedelju tokom večeri i ranog jutra, kada će snage odmeriti Bafalo i Majami (19:05), Minesota i Nju Jork Džajantsi (22:40), Sinsinati i Baltimor (02:15) i Tampa Bej i Dalas (02:15). Kao najbolje plasirane ekipe u celoj ligi, Filadelfija i Kanzas su slobodne u prvoj rundi plej-ofa. S obzirom na parove koji igraju u subotu, pitanje Pardija najviše interestuje ljubitelja fudbala. I stvarno, može li ‘Gospodin Nebitni’ da bude slaba karika u prvoj utakmici plej-ofa za favorizovani San Francisko?

Naravno da može, jer je i dalje neiskusni ‘ruki’, a i poznato je da se ceo plej-of u američkom fudbalu igra na samo jednu utakmicu. Tokom istorije ovog sporta viđena su veća iznenađenja od toga da Sijetl večeras iznenadi San Francisko. Jedan loš dan, očajan teren (predviđeni su veliki pljuskovi tokom večeri) i eto poraza. Ali problem je u tome što je domaćin prenatrpan odličnim igračima i moćnom odbranom, tako da je Pardi u svemu tome samo jedan šraf, ne i glavni. San Francisko je u seriji od 10 uzastopnih pobeda, ali osim kvoterbeka koji igra odlično, tu su i fenomenalni trkač Kristijan Mekefri, čiji je trejd iz Karoline jedan od najbojlih poteza kluba otkako su stigli Dzon Linč kao generalni menadžer i Kajl Šenehen kao trener. Ako zaustavite njega, tu je hvatač Dibo Samjuel, koji ne samo da hvata lopte, nego i trči podjedako dobro, kao Mekefri. Ako zaustavite i njega, tu je tajt end Dzordž Kitl, ako zaustavite i njega tu je….i tako u nedogled, jer je spisak ofanzivnih igrača San Franciska koji mogu da odluče meč zaista veliki. I na sve to dodajte najbolju odbranu lige, koja je prva u skoro svim statističim kategorijama. Zaista moćno.

Sa druge strane ih čeka stari znalac iz divizije i veliki rival – Sijetl. Njima ništa ne ide na ruku. Ove godine su napravili veliki uspeh jer su ih svi smatrali ekipom u razvoju, što znači da je bilo očekivano da skupe 4-5 pobeda i prave ekipu za neku drugu sezonu. Ipak, star vuk Pit Kerol je nekako skockao ekipu, čak i napravio kvoterbeka od veterana Dzina Smita i eto ih u plej-ofu, spremni da pokušaju da izbegnu treći uzastopni poraz od San Franciska ove sezone. Neće se preterano osvrtati na činjenicu da su samo zahvaljujući porazu od Grin Beja protiv Detroita u poslednjem kolu ušli u plej-of. Šta oni mogu da urade večeras? Mogu da probaju da zaustave trkače San Franciska, ali biće teško. Rak-rana odbrane Sijetla je upravo odbrana trčanja i oni su 28 od 32 ekipe u ligi. A na kom mestu je San Francisko kad se govori o trčanju? Na prvom.

Dzino Smit je zaista bio dobar ove sezone i iako je čuveni Rasel Vilson osvojio titulu sa Sijeltom, Smit je taj koji je ove sezone sa 4282 bačena jarda najbolji kvoterbek u istoriji kluba. Možete da pogodite samo jednom koja dva meča je odigrao najlošije ove sezone – protiv San Franciska. Da bi o ovom meču imali bilo kakvu šansu, Sihoksi moraju nekako da zaustave trčanje Fortinajnersa a možda će im kiša i blatnjav teren pomoći u tome. To se uostalom desilo u prvom kolu, kada ih je u kišnom danu dobio slabašni Čikago. Osim toga, odbrana San Franciska ima jednu jedinu manu – tek su 20 ekipa lige u obrani dodavanja. I opet se vraćamo na Smita. Mora nekako da poboljša svoje brojke u ovom meču, ne bi li njegov tim imao neke šanse. Kiša i Smit, to su šanse Sijetla.

Druga utakmica koja je na program rano ujutro je ustvari mnogo interesantnija, tj. neizvesnija. U pitanju su Džeksonvil (još jedno iznenađenje plej-ofa) i Los Anđeles Čardžersi (večiti kandidat za plej of koji je to konačno uspeo), koji će se sastati prvi put međusobno sastati u nokaut fazi, što vam i dovoljno govori o kakvim timovima je reč. Obe ekipe spadaju i u relativno mali krug timova (12) koji nikad nisu ovojili nijedan šampionski prsten, a zanimljivo je da su Bafalo, Minesota i Sinsinati među njima a takođe igraju u plej-ofu ove godine. Osim ovih sličnosti, Čardžersi i Džeksonvil takođe imaju mlade (i nepredvidive) kvoterbekove i oni će biti i najveća nepoznanica u ovo meču: šta i koliko mogu velike nade NFL-a večeras?

Džastin Herbert i Trevor Lovrens će igrati svoj prvi plej-of meč i želeće da opravdaju svoju reputaciju mladih i perspektivnih vođa napada, od kojih se mnogo očekuje u budućnosti. Oba kvoterbeka su visoko na listi dodavanja (Herbert drugi sa 4739 bačenih jadri, Lovrens deveti sa 4113), slični su i kada su u pitanju broj bačenih tačdaunova i presečenih lopti (Herbert 25/10, Lovrens 25/8), pa analitičari predviđaju da ovo može biti plej-of utakmica sa najviše postignutih poena. Nekoliko stvari može presuditi u korist jedne ili druge ekipe.

Džeksonvil je godinama lutao tražeći rezultate i vlasnik Šahid Kan (koji ujedno drži i Fulam za koji uspešno igra naš Aleksandar Mitrović) je gledao kako njegova ekipa godinama bira najtalentovanije igrače na draftu, a kako treneri ne mogu da ‘skockaju’ te igrače u pravi tim. Posle fijaska sa Urbanom Mejerom konačno je pogodio angažujući Daga Pitersona, iskusnog trenera koji je sa Filadelfijom (i rezervnim kvoterbekom) osvojio titulu protiv moćnog Nju Inglanda i Toma Brejdija pre nekoliko sezona. Njegovo iskustvo će biti izuzetno bitno za tim koji je prvi put od 2017 osvojio prvo mesto u diviziji a ujedno tada i poslednji put bio u plej-ofu. Džeksonvil je upravo zahvaljujući toj činjenici uopšte došao u ovu poziciju jer je sa skorom 9-8 druga najlošija ekipa, odmah posle Tampa Beja, koji ima negativan skor 8-9, ali je prvak divizije.

Ipak, Džeksonvil osim prednosti iskusnijeg trenera ima još jednu činjenicu koja im ide na ruku – znaju da pobede Los Anđeles. Sreli su se u septembru 2022 i Jaguarsi su slavili sa 28 poena razlike (38-10), što je ujedno bio i najteži poraz Los Anđelesa ove sezone. U tom meču Čardžersi su izgubili najboljeg defanzivca i starijeg brata Nika Boze, Dzojia, ali se on vratio taman pred plej-of i njegova uloga će biti ključna. Gosti moraju da nađu način da dođu do Lovrensa i poremete njegovu igru, a u isto vreme da zaustave trčanje domaćina. Kada je o tom segmentu igre reč, Los Anđeles je loš (dozvoljavaju preko 145 jardi po meču) i moraće da pazi na Trevisa Etijena, koji je imao odličnu sezonu.

Konačno, Čardžersima, koji su dobili šest od poslednjih pet mečeva ne idu na ruku ni povrede. Trener Brendon Stejli je igrao sa glavnom postavom u nebitnoj utakmici poslednjeg kola i već roviti hvatač Majk Vilijams neće igrati u ovom meču. On je vrlo bitan igrač za napad Los Anđelesa, jer odvlači odbranu i omogućava Kinanu Alenu da bude samo sa jednim čuvarom i stvara probleme odbranama. Osim toga, Vilijams je vodeći hvatač tima sa 895 uhvaćenih jardi i četiri tačdauna. Nije malo za tim koji igra odlučujući meč u plej-ofu posle pet godina.

PRVA RUNDA PLEJ-OFA

Subota

22:30 (1.25) San Francisko Fortinajnersi (15.0) Sijetl Sihoksi (4.60)

Nedelja

02:15 (2.20) Dzeksonvil Džeguars (13.0) Los Anđeles Čardžers (1.80)

19:05 (1.15) Bafalo Bils (16.0) Majami Dolfins (6.50)

22:40 (1.70) Minesota Vajkings (13.0) Nju Jork Džajants (2.40)

Ponedeljak

02:15 (1.30) Sinsinati Bengals (15.0) Baltimor Rejvens (4.00)

Utorak

02:15 (2.30) Tampa Bej Bakanirs (13.0) Dalas Kaubojsi (1.75)

***kvote su podložne promenama

Piše: Vladimir JOVANOVIĆ


tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalSijetl SihoksSan Francisko Fortinajners

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara