(AFP)
(AFP)

NHL posle sedam decenija poklekao pred sponzorskim novcem: Dozvoljene reklame na dresu

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.08.21. | 11:09

Oglašavanje će biti na pravugaoniku površine 3x3,5 inča

Ni najspektakulrnija hokejaška liga na svetu nije izdržala pod naletom sponzorskog novca. Kako prenose američki mediji, Upravni odbor NHL jednoglasno je odborio timovima da od sezone 2022-2023 prvi put mogu da imaju sponzore na dresvima.

Timovi sada mogu da počnu pregovore sa potencijalnim partnerima čiji će logotip ili ime moći da zauzme na dresu površinu dimenzija 3x3,5 inča, što je nešto veća reklama nego na dresovima NBA timova (2,5x 2,5 inča) koje su dozvoljene od sezone 2017-2018.

Izabrane vesti

Ovaj potez je nastavak sponzorskog plana koji je NHL skrojio pošto je prošle sezone dozvolio franšizama da reklamiraju brendove na kacigama u pokušaju da otvore novi tok prihoda usred pandemije.

Tada je objavljeno da se NHL nada da će prikupiti 15.000.000 dolara od sponzorstva na kacigama, ali je verovatno da će ugovori o reklamiranju na dresovima doneti znatno više.



NBA je, na primer, prošle godine ostvarila prihod od reklama na dresovima u visini oko 150.000.000 dolara.

NHL će postati treća velika američka liga koja je ublažila ograničenja za sponzore, posle NBA i MLS.

Prethodno se pričalo da bi i MLB mogao da dozvoli stavljanje sponzora za dres, tačnije na rukav, ali ta ideja još nije zaživela, kao ni u NFL koja dozvoljava timovima da imaju logotipe sponzora na dresovima za trening, ali ne i za utakmice.

Istorija sponzorstva na dresovima je prilično kratka u SAD i Kanadi, odnosno počela je 2006. u MLS sa reklamom na dresu Ril Solt Lejka, ali je daleko duža na južnom delu amerikog kontinenta (koji se u međuvremenu u udžbenicima geografije 'osamostalio').

Zapravo počela je tokom 50-ih godina prošlog veka, tačnije u Urugvaju kada je južnoamerički gigant Penjarol odlučio da stavi, kako je čuveni urugvajski novinar i pisac Eduardo Galeano u knjizi "Fudbal - sjaj i tama" napisao "šetajuću reklamu".

Tek desetak godine kasnije, bečka Austrija je 1966. prva uvidela mogućnosti benefita od takvog vida reklama, pa je na dresu zalepila znak pivare iz jugoistčnog dela austrijske prestonice, da bi godinu dana kasnije (1967) ekipa Vormatija Vorms, tada član drugog ranga nemačkog klupskog fudbala, povukla sličan potez.

Gotovo punu deceniju je trebalo da se ovakav vid razmišljanja o dodatnim prihodima usvoji u Engleskoj. Pioniri na Ostrvu nisu bili ni ondašnji ni sadašnji velikani, nego Ketering Taun. Sadašnji član Nacionalne lige - Sever (šesti rang), a tada učesnik Južne lige Premijerne divizije (sedmi rang), u januaru 1976. je protiv Bah Sitija imao reklamu na dresu zbog čega mu je Fudbalska asocijacija Engleske (FA) zapretila kaznom od u to vreme ogromnih 1.000 funti ukoliko je ne ukloni...

Ipak, godinu i po dana kasnije FA je dozvolila reklame na dresovima "pod uslovom da ne štete imidžu igre".

Ubrzo potom (1978) osvanula je i prva reklama na dresu nekog od italijanskih klubova (Udineze), zatim četiri godine kasnije madridski Real je tu prilično isplativu "modu" za klubove uneo na Pirineje, a danas je retkost videti dres bilo kog kluba u bilo kom sportu da nema bar jednog sponzora na sportskoj opremi...


tagovi

NBA ligaMLB ligaNFL ligaNHL ligaMLS liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara