Merdesov bolid (©Reuters)
Merdesov bolid (©Reuters)

Nije srebrni metak, ali je komplikovana operacija: Mercedes u Monaku sa novim delovima

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.05.23. | 08:28

Mercedes donosi unapređenja za Veliku nagradu Monaka uprkos tome što ulična staza nije idealna za procenu novih delova

Iako ima više smisla da kao i ostali, sačekaju Veliku nagradu Španije pa da krenu u probnu vožnju, Mercedes je želeo da ih se što pre pohvali novim unapređenjima. U timu su ubeđeni da će sva ona zajedno, a uključuju nove bočne otvore, novi pod i drugačije prednje vešanje, doneti vidni pomak u performansama, te da nema razloga za odlaganjem promena.

Nemački tim, kao i većina ostalih, planirao je da donese ključne promene na svom bolidu proteklog vikenda u Imoli. Međutim, loše vreme otkazalo je Veliku nagradu Emilije Romanje, a samim tim i priliku da ona postane prekretnica u razvoju ovogodišnjih bolida. Otkazivanje Imole moglo je da podstakne preispitivanje Mercedesovih planova za unapređenja, jer je naredna trka u Monaku daleko od savršene za eksperimente. Ova ulična staza je rizičnija kada govorimo o incidentima, koji bi mogli vrlo rano da upropaste nove komponente, a neravnine, spore krivine i površina staze koja se brzo menja, izuzetno otežavaju prikupljanje podataka o aerodinamičkim performansama.

Izabrane vesti

Glavni razlog zbog kog Mercedes ne čeka trku u Španiji za promene je taj što je unapređeni bolid iz Imole direktno poslat za Monako, te bi vraćanje na stare specifikacije zapravo bilo teže nego uspostavljanje novih.

Dok se ostatak tima nada da će novi paket doneti napredak, šef tima Toto Volf je zabrinut o načinu na koji će promene doneti odgovore o nedostacima trenutnog bolida. U poslednjoj trci u Majamiju kod Mercedesa su se javile poteškoće, mučili su se na treninzima i u kvalifikacijama, dok je tempo u trci bio nešto bolji. Tim je priznao da zbog ovog "rolerkostera" forme koju je pokazao njihov ovogodišnji bolid ne mogu da shvate zbog čega je tako nepredvidiv.

Džordž Rasel na pobedničkom postolju u Monaku – kvota 4,50

Međutim, Volf ističe, iako ovu promenu poredi sa komplikovanom operacijom, da ne očekuje dramatičnu promenu već od Monaka. Veruje ipa da prikupljene informacije mogu da pomognu na duge staze.

"Moramo da radimo na sopstvenim očekivanjima, jer donosimo paket unapređenja koji uključuje nove delove vešanja, karoserije i neke druge stvari. Međutim, nikad u svojih 15 godina u Formuli 1 nisam video da se uvodi srebrni metak, zbog kog će odjednom doći do pola sekunde performansi. Dakle, sumnjam da će se to dogoditi ovde", dodao je šef tima.

Upitan koje promene želi da vidi, Volf je objasnio.

"Mislim da jurimo potisnu silu i pokušavamo da uradimo najbolji mogući posao koji se tiče mehaničke platforme. Ono što mi radimo je da donosimo novu karoseriju, novi pod i novo prednje vešanje i to je prilično veliko".

S obzirom da se timovi već približavaju vremenskom okviru u kom treba da počnu da se posvećuju glavnim komponentama svojih automobila za 2024, Volf je rekao da su ova unapređenja koja su planirana za Imolu, a koje će oni doneti u Monako pre ostalih ključna.

"Zbog toga će nam unapređenje koje donosimo pomoći da odredimo pravac i da razumemo različite oblasti za koje verujemo da bi mogle da igraju ulogu u tome zašto je automobil toliko "otrovan" za vožnju", izjavio je Volf.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

MercedesFormula 1VN Monaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara