Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)
Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)

Ništa od novog mađarskog čuda: Hrvatska u Zagrebu dovela atmosferu do usijanja

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 19:43

Barakude ušle u finale, braniće evropsku krunu od Španaca

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Došli su Mađari u podmlađenom sastavu i – nisu se obrukali. Iznenadili su Srbiju, iskoristili greške i prošli dalje na peterce, ali novog čuda nije bilo. Barem ne protiv Hrvatske. Barakude su dovele atmosferu u Zagrebu do usijanja. Tresao se bazen kraj Save, a tek će u finalu, gde će braniti evropsku krunu od Španije – 11:8.

Izabrane vesti

Mađarski dečaci nisu se uplašili u četvrtfinalu protiv Srbije, na njih nije uticala ni atmosfera u polufinalu sa Hrvatskom. Kao da su odigrali sijaset ovakvih utakmica, a ne da je za mnoge od njih ovo prvo veliko takmičenje, da je nekolicina rođena u trećem milenijumu. Ne nedostaje im drskosti, ni talenta i Žolt Varga će biti na slatkim mukama prilikom sklapanja tima za Svetsko prvenstvo u Dohi i kasnije za Olimpijske igre u Parizu.

Jedino što se u polufinalu videlo da fali mladom mađarskom sastavu je – iskustvo igranja utakmica poput ove. Ukazivale su im se prilike, dobijali su napade sa igračem više zahvaljujući najiskusnijima na centarskoj poziciji – Balažu Haraju i Peteru Kovaču, međutim, brzali su, nisu imali strpljenja u napadu, a povremeno ni sreće. Pogotovo to važi za Vince Vargu.

Veliki mađarski talenat je među prvima pokazao zube Hrvatskoj, matirao je Marka Bijača, ali je u više navrata i tresao konstrukciju gola. Jednom posle fenomenalno skrivenog udarca, kada je tukao iz zgloba, a hrvatski čuvar mreže vrhovima prstiju skrenuo loptu do prečke, drugi put iskosa sa leve strane. Mađari su forsirali igru preko sidraša, jer korpulentni centri su od prvi napada demonstrirali da mogu da zadaju poteškoće čuvarima.

Isključenja je bilo, ali i previse Zoltana Pola u igri kod stative. Kapiten mađarske reprezentacije se spuštao u situacijama sa igračem više, tražili su ga saigrači, pronalazili na liniji dva metra, ali je promašivao. Ili je tukao direktno u Marka Bijača ili po bloku. Ipak, svetski prvak se držao, čuvao ga je u igri mladi čuvar mreže Viktor Đapjaš, a vremenom je proradio i Adam Nađ.

Vince Varga (©European Water Polo Championship 2024)Vince Varga (©European Water Polo Championship 2024)

Žolt Varga je zamislio da u ovoj postavci Adam Nađ bude alfa i omoga, nigde ga nije bilo u prvom poluvremenu, ali je u drugom lansirao dva topovska đuleta pod prečku gola Marka Bijača i poništio dva uspešno realizovana peterca Jerka Marinića Kragića. Hrvatska je uspela da uštopuje kontranapad svetskog šampiona, nije bilo prepoznatljivih golova iz tranzicije. Loren Fatović i ruski vaterpolista Konstantin Harkov su sustizali mađarske vidre, ali su zato sa levog krila bombardovali Vince Varga i Gergo Fekete.

Svetski prvak je u četvrtu četvrtinu ušao sa golom zaostatka i pun samopouzdanja, jer se u poslednjem napadu prethodne deonice odbranio sa čak dva igrača manje. Mogli su se čuti i mađarski navijači koji su zaposeli jedan sektor. Momentum jeste bio na strani ekipe Žolta Varge, ali je Luka Lončar, povratnik u hrvatsku reprezentaciju, dao gol, odigrao izvanredno i na beku u odbrani – često se u toj ulozi nalazio kod Sandra Sukna u Pro Reku – da bi Loren Fatović projektilom sa centralne pozicije doveo atmosferu do usijanja.

Tri gola zaostatka mađarski dečaci nisu mogli da nadoknade, neće se boriti za zlato, ali imaće priliku da osvoje medalju u Zagrebu, jer će igrati za bronzu sa Italijom. Zvonimir Butić slomio je rivala pogotkom iz kontranapada, Josip Vrlić stavio tačku na meč, a ponovo je ruka bila najmirnija Jerku Mariniću Kragiću, trostrukom strelcu.

MAĐARSKA – HRVATSKA 8:11

(2:2, 0:2, 4:3, 2:4)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Adrijan Aleksandresku, Vojin Putniković

MAĐARSKA: Banjaj (2 odbrane), Tartaj, Varga, Pol, Vi. Vigvari 3, Nađ 3, Fekete 2, Burijan, Kovač, Ve. Vigvari, Vismeg, Haraj, Đapjaš (7 odbrana).

HRVATSKA: Bijač (8 odbrana), Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Biljaka, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 3, Vrlić 1, Butić 1, Harkov 1, Popadić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

POLUFINALE

Nedelja

Španija – Italija 7:4

Mađarska – Hrvatska 8:11

RAZIGRAVANJE

Nedelja

Srbija – Grčka 10:12

20.15: (16.0) Rumunija (19.0) Crna Gora (1.03)


tagovi

Žolt VargaIvica Tucakvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluJerko Marinić KragićMarko BijačRino BurićLoren FatovićZvonimir ButićKonstantin HarkovLuka LončarVince VargaVince VigvariVendel VigvariViktor ĐapjašAdam NađGergo FeketeZoltan PolBalaž HarajGergelji Burijan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara