Norveška je sila, Holandija oslabljena, Hrvatska autsajder

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.12.18. | 10:09

Prvi mečevi na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Grupama C i D. Skandinavska selekcija brani krunu iz Švedske, a na startu ne bi trebalo da ima težak zadatak protiv Nemica

Dominacija Norvežanki u ovom milenijumu. Branilac evropske krune je prvi favorit za zlato i u Francuskoj. Skandinavska selekcija je bila na krovu Starog kontinenta čak sedam puta od 12 šampionata. Medalju je osvojila čak 11 puta, a od 2004. godine Norveška samo u Srbiji 2012. nije bila najbolja. Tada je u beogradskoj Areni do titule došla Crna Gora.

Selektor Torir Hergeirson je i u Francusku poveo jak sastav. Nije se odrekao vremešnih veteranki, golmana Ketrin Lunde i pivota Hajdi Loke. Branilac krune biće oslabljen neigranjem Nore Mork i Amande Kurtović, koja se povredila na Mobelringen kupu koji je Norveška osvojila trijumfom nad Francuskinjama proteklog vikenda. Na startu prvenstva Norvežanke ne bi trebalo da imaju problema sa skromnim Nemicama. Sve osim ubedljive pobede šampionki Evrope bilo bi veliko iznenađenje. Na poslednjim sedam mečeva ovih selekcija, Nemačka je samo jednom slavila, i to pre sedam godina na SP.

Izabrane vesti

Poslednje tri godine, Holanđanke imaju srebro i bronzu sa Svetskih prvenstava 2015. i 2017. godine, dok su na prošlom EP Lale bile vicešampionke u Švedskoj posle poraza od Norveške u finalu. Holandija je u Francusku stigla oslabljena, pogotovo na poziciji pivota. Naime, neće biti povređenog kapitena Danike Snelder, a u reprezentaciji nema više sjajne Ivet Broh. Ona je u avgustu šokirala rukometni svet kada je u 27. godini odlučila da završi karijeru, a kao razlog navela je iscrpljenost. Igrala je za mađarski Đer, najbolju ekipu Evrope u ovoj deceniji sa kojom je krajem maja u Budimpešti osvojila Ligu šampiona. U reprezentaciji neće biti ni Maure Viser koja je iz privatnih razloga otkazala učešće na šampionatu.

I pored ovih problema. Holandija ostaje u krugu kandidata za medalju. Na startu šampionata igraće protiv Mađarica. Ove dve selekcije odlično se poznaju. Ove godine su igrale u istoj grupi u kvalifikacijama za EP. U oba meča je bilo tvrdo sa malo golova gde je pobednik rešen u poslednjim trenucima susreta. Holanđanke su pobedile u Mađarskoj 19:18, ali su se Mađarice revanširale i slavile 23:22 na gostujućem terenu.

Rumunija je takođe kandidat za medalju. Predvodi je jedna od najboljih rukometašica u protekloj deceniji Kristina Neagu. Čehinje će teško da izbegnu poraz. Najveći autsajder na EP je Hrvatska. Nekada su “kockaste” bile u vrhu evropskog i svetskog rukometa, ali je nastala kriza, smena generacija. Selektor Nenad Šoštarić je poveo na šampionat mladu, neiskusnu selekciju koja će da se kali za naredne godine. Svaki bod u grupi bi bio veliki kao kuća za Hrvatsku, a plasman u drugu rundu podvig. Na prošlom Evropskom prvenstvu u Švedskoj Hrvatice su bile poslednje.

EP ZA RUKOMETAŠICE (FRANCUSKA) – 1. KOLO:

GRUPA A (NANT)

Petak

Srbija – Poljska 33:26
Danska – Švedska 30:29

GRUPA B (NANSI)

Četvrtak

Francuska – Rusija 23:26

Petak

Crna Gora – Slovenija 36:32

GRUPA C (MONBELIJAR)

Subota

15.00: (4,90) Mađarska (10,0) Holandija (1,25)
18.00: (1,17) Španija (12,0) Hrvatska (6,25)

GRUPA D (BREST)

Subota

15.00: (1,10) Norveška (14,0) Nemačka (9,00)
18.00: (1,30) Rumunija (9,00) Češka (4,40)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press 


tagovi

EP za rukometašice 2018sportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara