"Zulfija Činšanlo je ostala bez zlata"
"Zulfija Činšanlo je ostala bez zlata"

Nova oduzimanja olimpijskih medalja zbog dopinga

Vreme čitanja: 1min | čet. 27.10.16. | 13:57

Na najnovijoj listi "uhvaćenih" sa OI u Londonu četiri kazahstanska i po dvoje sportista iz Belorusije i Rusije

Zulfija Činšanlo je ostala bez zlataObjavljeno je osam novih imena sportista koji su diskvalifikovani sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. zbog dopinga, objavio je Međunarodni olimpijski komitet, od čega je polovina osvojila odličja.

Među njima je čak tri kazahstanske dizačice tegova, sve tri osvajačice zlatnih medalja, Maja Maneza, i Svetlana Podobedova. Pored njih bez odličja će ostati i beloruska dizačica tegova Marina Škermankova koja je imala bronzu. Još jedna dizačica tegova, takođe Beloruskinja Džina Sazanavec, te njen kolega iz reprezentacije Jauheni Žarnesek, kao i ruski atletičari, skakač s motkom Dimitri Starodubcev i bacač kladiva Kiril Ikonikov takođe su se našli na ovoj listi.

Izabrane vesti

Besnik Kuduhov će posthumno ipak ostati osvajač srebra na OI u Londonu. Pokojni ruski rvač slobodnim stilom izgubio je finale u kategoriji do 60 kg, da bi godinu kasnije izgubio i život u saobraćajnoj nesreći, zbog čega je postupak protiv njega prekinut.

Međunarodni olimpijski komitet je poslao na novu analizu sve uzorke sa OI u Londonu i Pekingu koristeći nove metode otkrivanja dopinga, koji tada nisu bili postojeći. Čak 98 uzoraka je do sada dokazano pozitivnim, uglavnom kod atleta iz Istočne Evrope, a kod gorenavedenih nađeni su turinabol i stanozol, anabolični steroidi koji pojačavaju performanse i skraćuju period oporavka od povreda i umora.

(foto: Actiuon Images)


tagovi

BelorusijaKazahstanOI London 2012.Olimpijske igreRusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara