Angelos Vlahopulos (©Starsport)
Angelos Vlahopulos (©Starsport)

Novi Beograd nadomak titule, Radnički pleše po ivici ambisa: Drim-tim na pobedu do krunisanja

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.05.22. | 20:07

Milanovićev tim poveo u velikom finalu, novi šampion bi već u subotu u Kragujevcu mogao da bude ustoličen - 17:9

Davno beše finale Kupa Srbije i bitka na koju su u Kragujevcu ponosni. Okolnosti su se promenile i pet meseci kasnije Radnički je na ivici da sa tri pehara u svom vlasništvu spadne na dva. Bez jednog je već ostao, regionalnu titulu oteo mu je Novi Beograd, a preti da mu skine i zvanje prvaka Srbije. 

Novobeogradski orkestar pronašao je odgovarajućeg dirigenta i sada se na “11. aprilu” peva lepša pesma. Jednu pobedu udaljen je Novi Beograd od nacionalne titule, prve u istoriji. Odbranio je domaći teren, očitao lekciju kragujevačkom Radničkom i poveo u finalnoj seriji Superlige Srbije - 17:9 (7:4, 3:1, 2:3, 5:1).

Izabrane vesti

Odavalo je lice Igora Milanovića zabrinut izraz početkom prve finalne utakmice, imao je i razloga. Napad Novog Beograda je koliko-toliko funkcionisao, prepoznavali su njegovi momci situacije i spuštali loptu kod stative za Duška Pijetlovića i Nikolu Jakšića, a višestruki olimpijski šampioni su pakovali loptu iza leđa Lazara Dobožanova. Odbrana je brinula trofejnog stručnjaka, jer Radnički je imao previše prostora da uputi udarce i pronađe pukotinu. 

Ležerno su pristupali defanzivnim zadacima vaterpolisti Novog Beograda, kao da su čekali promašaje šampiona Srbije. Njih nije bilo. Aleksa Ukropina je dalekometnim hicem otvorio seriju takvih pogodaka, a nadovezali su se Miloš Ćuk i Filip Janković, koji je skoro iz mrtvog ugla savladao Gojka Pijetlovića. Zapao je nekadašnji reprezentativni golman Srbije u minus fazu, kasnio je na šuteve i Milanović je sa klupe povukao Žoaa Pedra Fernandesa. Brazilski čuvar mreže zaključao je gol, bacio je čini, a prva linija odbrane shvatila je da ne može da se oslanja samo na njegov učinak. 

Nikola Lukić (©Starsport)Nikola Lukić (©Starsport)

Podigao je Novi Beograd nivo igre na svim nivoima, proradio je šut sa distance. Takoreći olabavila im se ruka, a predvodnici talasa bili su Đorđe Vučinić i Radomir Drašović, koji je kasnije, sredinom treće deonice, sprečio potencijalni nalet kragujevačkog kluba. Ušli su vaterpolisti Novog Beograda u glavu rivalu i uvek je neko drugi iskakao u završnici akcija. Streljačkom vodu domaćina priključio se i oporavljeni grčki as Angelos Vlahopulos

Uhvaćen je kragujevački Radnički u gvozdeni stisak iz kog je pokušavao da se iskobelja, ali na jedan dobar potez uzvraćao je sa minimum toliko loših. Peterce je uspešno realizovao Dušan Mandić, a posle njih je Novi Beograd na semaforu imao duplu prednost. Očekivano je nije sačuvao, jer tolika razlika i nije realna, ali je u drugom delu sezone definitivno sve na strani novobeogradskog kluba. Deliće slagalice Igor Milanović je složio, harmonija je postignuta, a Novi Beograd posle osvajanja regionalne lige puca od samopouzdanja. Pritom, kod Radničkog postoji blokada kada se pojavi na “11. aprilu”.

Kada se sve skupa podvuče, ishod prve utakmice finala nije iznenađujuć. Novi Beograd ima meč loptu, saterao je šampiona u ćošak i preti da mu skine još jednu krunu i tako debelo naplati onaj poraz u finalu Kupa Srbije s kraja protekle godine. Novi šampion Srbije može biti proglašen već u subotu, u Kragujevcu. U suprotnom, serija se vraća u Beograd. A, tada će zasigurno biti mnogo dramatičnije. Samo što tim Uroša Stevanovića u poslednjih nekoliko utakmica ne pokazuje onu oštrinu odranije, svoja je bleda kopija.

FINALE SUPERLIGE SRBIJE

Sreda

Novi Beograd - Radnički 17:9

MEČ ZA TREĆE MESTO

Sreda

Partizan – Šabac 11:12

MEČ ZA PETO MESTO

Sreda

Crvena zvezda - Vojvodina 17:10


tagovi

VK Novi BeogradVK Radničkivaterpolo SrbijaIgor MilanovićUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara