(©Reuters)
(©Reuters)

Novogodišnja turneja otvorena pobedom Graneruda, velika dostignuća u Oberstdorfu najavili Zajc i Forfang

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.12.22. | 17:43

Norvežanin najbolji u kvalifikacijama, sutra na programu glavno takmičenje

Desetodnevni spektakl u Alpima je počeo! Tribine skakaonice u Oberstdorfu su posle dve godine bile pune, većinom su ih popunili Nemci, i svedočili su u kvalifikacijama pobedi Halvora Egnera Graneruda. Norveški barjak vije se prvoga dana u podnožju skakaonice “Šatenberg”, preleteo je osvajač Svetskog kupa iz pretprošle sezone konkurenciju i zauzeo najbolju poziciju pred sutrašnje glavno takmičenje.

Izveo je Halvor Egner Granerud najbolji skok gledajući kombinovano dužinu i stil, uprkos izuzetno lošem vetru. Prizemljio se na 133,5 metra i sakupio devet bodova više od Davida Kubackog, prvog favorita na turneji “Četiri skakaonice”. Imao je priliku Poljak da pretekne norveškog ski-skakača, kao vlasnik žute majice poslednji je krenuo sa zaletišta, ali nije isparirao dužinom.

Izabrane vesti

Mahom su favoriti opravdali očekivanja, nešto slabije skočio je Anže Lanišek. Pobednik na tri skakaonice ove sezone u Svetskom kupu nije se izborio sa bočnim udarima vetra u Oberstdorfu, ali nije ni dobio jakog protivnika u prvoj seriji. Bio je drugi najbolje plasirani Slovenac, a do pred sma kraj vodio je - Timi Zajc.

Zauzeo je Timi Zajc treće mesto u kvalifikacijama, gledao je u leđa Davidu Kubackom i Halvoru Egneru Granerudu - imali skok identične dužine - a od slovenačkog ski-skakača je bio duži jedino Johan Andre Forfang. Leteo je Norvežanin 134,5 metra, što je bezmalo deset manje od rekorda skakaonice koji je pre dve decenije postavio njegov sunarodnik Sigurd Petersen.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U OBERSTDORFU:

Halvor Egner Granerud (133,5m)

David Kubacki (132m)

Timi Zajc (133,5m)

Johan Andre Forfang (134,5m)

Pjotr Žila (129m)

Vetar je pravio probleme i Kamilu Stohu - zauzeo šesto mesto - kao i Robertu Johansonu, Janu Herlu i Štefanu Kraftu, koji sa Karlom Gajgerom kompletira najjači par u prvoj seriji sutrašnjeg nadmetanja. U duelu Austrijanca i Nemca tražiće se jedan od petorice “laki luzera”.

Najzanimljivije parove, uz pomenuti austrijsko-nemački, činiće: Johan Andre Forfang - Andreas Fanemel, Domen Prevc - Manuel Fetner, Lovro Kos - Rjoju Kobajaši, Pjotr Žila - Štefan Hula i potencijalno Vilho Palosari - Filip Rajmund.

Veća iznenađenja Oberstdorf nije ponudio. Norvežani i Austrijanci su bili visoko kotirani, a od velikih imena u drugu seriju nisu prošli Simon Aman, koji nije ni skakao, i Danil Vasiljev. Rusi imaju zabranu, pa je Vasiljev nastupa pod zastavom Kazahstana.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

29. decembar - takmičenje (16.30) 

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (14.00)

1. januar - takmičenje (14.00) 

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviHalvor Egner GranerudDavid KubackiKamil StohAnže LanišekTimi ZajcSimon AmanKarl GajgerŠtefan Kraft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara