"Silueta Rorija Mekilroja"
"Silueta Rorija Mekilroja"

Očev ponos: Kladio se na sina i zaradio 100.000 funti!

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.07.14. | 10:10

Mekilroj senior je uložio 200 funti da će njegov sin pre 26. godine postati šampion Opena, uz kvotu 500/1, pa je na tom tiketu dobio ravno 100.000 funti. A i njegovi prijatelji su se dobro ovajdiili kladivši se na trenutno najboljeg golfera na svetu

Silueta Rorija Mekilroja

Golf je sport koji na ovim prostorima privlači malo pažnje. Da nije godišnjih lista najplaćenijih sportista, Tajger Vudsa i bivšeg dečka Ane Ivanović Adama Skota,  teško da bi se zainteresovali za ovu igru velike tradicije i još veće zarade. Međutim, jedna neobična kladioničarska priča sigurno će vas zaintrigirati da ubuduće obratite pažnju na novu zvezdu golfa – Rorija Mekilroja.

Izabrane vesti

Osvajanjem Opena (najprestižniji golf turnir na svetu, nešto kao Vimbldon u tenisu), Mekilroj je prošle nedelje postao jedan od tek trojice golfera u istoriji koji su osvojili tri mejdžor titule do 25. godine starosti. Istovremeno on je prvi Evropljanin koji je pobedio na tri različita mejdžorsa (pandan grend slemovima u tenisu) i tako već sebi sada obezbedio golfersku besmrtnost. Mada su to sve stvari vredne poštovanja, ono što je ipak nama privuklo veću pažnju jeste činjenica da je njegov otac Geri sve to predvideo. I ne samo da je predvideo, nego se i kladio da će njegov sin biti tako uspešan. Kladio se i – dobio! 

Vratimo se na početak, u Severnu Irsku i mesto koje nije moglo da bude boljeg imena za ovu priču – Holivud. Nekako je i primereno da nova rok zvezda golfa bude poreklom iz Holivuda, gradića zvučnog imena, ali sa populacijom od samo oko 12.000 stanovnika koji se nalazi na obali između Belfasta i Bangora. Tu su Geri i Rouzi Mekilroj 1989. godine dobili Rorija kome je od malih nogu otac usadio ljubav prema golfu. Geri je i sam više nego pristojan amaterski golfer, ali mu porodični status (čitaj stalež) nije dozvolio da se možda okuša među profesionalcima. Zato je dao sve od sebe da sinu omogući realnu šansu da ostvari svoje snove i postane uspešan golfer. Radio je nekoliko poslova istovremeno, dok je njegova žena Rouzi uzimala dodatne smene u lokalnoj fabrici kako bi nasledniku omogućili dovoljno sredstava za trening.Geri i Rori Mekilroj

Veliki talenat Rori je pokazao već sa dve godine kada je ubacio u rupu udarcem sa oko 40 jardi (36,5 m). Druga deca su još uvek imala plišane igračke, dok je on spavao sa golf palicom. Kažu da se kaseta sa golf savetima legendarnog Nika Falda izlizala od gledanja u kući Mekilroja. Čim je stasao za takmičenje, usledili su odmah zapaženi rezultati u mlađim kategorijama, a potom i u seniorskoj amaterskoj konkurenciji. Među brojnim titulama iz tog perioda prekretnicu predstavlja trijumf sa juniorskim Rajder timom 2004. godine. Mada je i pre toga bilo izvesno da će Mekilroj mlađi postati golfer profesionalac, kao da je ta pobeda dodatno podgrejala velike Gerijeve snove. Za razliku od drugih ponosnih očeva, on nije bio samo jak na rečima, već je pohvale na račun svog sina sproveo i u delo. Zajedno sa trojicom drugara, Geri je na uspešnu budućnost Rorija uplatio ukupno 600 funti, koji su ovih dana na tri tiketa naplatili ukupno sto osamdeset hiljada funti! Sam Mekilroj senior se kladio dvesta funti da će njegov sin pre 26 godine postati šampion Opena, uz kvotu 500/1, pa je na tom tiketu dobio ravno sto hiljada funti. Njegovi prijatelji su odigrali dva tiketa: prvi da će Rori osvojiti Open do 2015. godine (kvota 250/1), odnosno drugi da će ga osvojiti pre nego što napuni 50 godina (kvota 150/1). Ti listići su takođe bili na po dvesta funti, tako da su Gerijevi drugari sada bogatiji za osamdeset hiljada funti.
"Rizikujemo na ovakvim uplatama, ali istovremeno zarađujemo dosta novca. Sa vremena na vreme desi se da ovakve opklade prođu i očigledno da je ovo za nas značajan finansijski udarac. Eto Rorijev otac i prijatelji mogu da popiju šampanjac na naš račun", izjavila je portparolka poznate engleske kladionice.

Šampanjac se ipak nije točio na slavlju Mekilrojevih, već – jeger. Koliko god je slave i novca stekao u profesionalnom golfu, Rori i dalje želi da ostane dosledan sebi. Zbog toga često ne mari šta priča u javnosti, kome se zamera i da li ga vole. On je ponosni Irac koji će iz šampionskog pehara radije popiti deset dolara vrednu flašicu jegera, nego 40.000 dolara skupo vino sa kojim je prošle godine trijumf proslavio Fil Mikelson. Zato mu je ta, za njega, sića od para koju je njegov otac osvojio na kladionici draža od 1.660.000 dolara koji su mu pripali pobedom na jednom od četiri najveća turnira na svetu. Otuda i ne čudi što je uoči samog venčanja, kada su već bile ištampane pozivnice, ostavio jednu od najboljih teniserki sveta, Dankinju Karolinu Voznijacki. Nakon tri godina ozbiljne veze i velikih planova jedino što je mogao da kaže je da nije spreman za brak...

Rori MekilrojMeđutim, ni to nije sprečilo Mekilroja da ga stručnjaci svrtaju među sportiste sa najvećim marketinškim potencijalom, odmah uz fudblera Lea Mesija i Nejmara. Golf stručnjaci pak njemu daju veće šanse nego Tajger Vudsu da obori rekord Džeka Niklausa od osamnaest osvojenih Mejdžora. Vuds ih zasad ima 14, Rori samo tri. Za sve one koji veruju u Rorija kao što je svojevremeno verovao njegov otac, evo prilike da se sada i sami – opklade.

I HAMILTON NAPLATIO SVOJ USPEH

Ljudi širom Starog kontinenta često zovu bukmejkere da se klade na procene koje se uglavnom tiču velikih sportskih dogđaja. Inače, poslednja velika isplata pre ove za Rorina seniora i drugare dogodila se 2008. godine. Porodica i prijatelji Luisa Hamiltona kladili su se kada je vozaču Formule 1 bilo devet godina da će jednog dana on pobediti i na trci, ali i osvojiti sam šampionat. Ukupno je bilo uloženo 100 funti, dok je isplata bila 125.000 funti.

CRVENI ĐAVO

Kao i svaki Irac i Mekilroj mnogo voli pivo, fudbal i ragbi. Osim golfa, Rori je veliki zaljubljenik u oba pomenuta sporta, konkretno strastveni je navijač Mančester Junajteda, odnosno ragbi kluba Alster. Sve do pre nekoliko godina živeo je i dalje u rodnoj Irskoj, da bi se pre skoro dve godine preselio na – Floridu. Ambasador je UNICEF-a za taj deo Ostrva i kao što smo već rekli s ponosom uvek ističe da je iz Severne Irske čije boje bi voleo da brani na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju kada golf ponovo uđe u zvanični program. Inače, britanski mediji javljaju da mu nije bilo potrebno dugo da preboli raskid veridbe s Karolinom Voznijacki jer je brzo utehu našao u modelu Nađi Ford.

Piše: Miloš Šakan, komentator TV Arena; Foto: Action Images.


tagovi

Rori Mekilrojgolf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara