Filip Janković (©Starsport)
Filip Janković (©Starsport)

Od šampionskog Radničkog ostaće samo obrisi i projektanti

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.04.23. | 09:00

Kragujevčani su u jednom trenutku bili vlasnici regionalnog i svih domaćih trofeja, ali sastav što je pokorio Jadran polako se osipa...

Radnički se pre dve godine vinuo do neslućenih visina, kao autsajder je u Zagrebu podigao regionalni vaterpolo trofej. Prvi za srpske klubove. Mladost ga nije ozbiljno shvatila, dubrovački Jug pao je na peterce, bio je to uvod u žetvu i bajkovitih godinu dana.

Za devet meseci Radnički se tri puta peo na pobedničko postolje i u jednom trenutku je bio neprikosnoveni gospodar Srbije i Jadrana. U vlasništvu je imao pehare namenjene pobedniku regionalnog takmičenja, srpskog prvenstva i kupa. Težili su u srcu Šumadije ka tome da nadograde ekipu, da naprave miks iskustva i mladosti, te igračima iz svoje škole daju šansu, ali dve godine od uspona na jadranski tron moraće da započnu veliku rekonstrukciju.

Izabrane vesti

U centru kragujevačkog projekta bili su kontinuitet i omladinska škola. Bazirali su se na radu sa decom, njihovom uvođenju u tim, kao i čuvanju nosilaca. Ali, za narednu sezonu tim će se umnogome promeniti. Gro nosilaca krenuće ka izlaznim vratima, pa ćeod šampionskog tima Radničkog ostati samo obrisi i projketanti.

Direktor Jugoslav Vasović i trener Uroš Stevanović - sada i selektor reprezentacije Srbije - praktično će graditi ekipu ispočetka. Jer, od igrača što su bili deo prvog velikog uspeha - osvojanja titule u Jadranskoj ligi, malo ko će biti u Kragujevcu iduće sezone. Osipanje je u toku.

I pre starta tekuće sezone Uroš Stevanović je izvršio nekoliko promena u igračkom kadru. Ekipa je blago prokrvljena, slika je za nijansu promenjena, ali su konture ostale identične. Nebojša Toholj i ruski vaterpolista Nikita Krug su prešli u Šabac, prethodno je digao sidro i Miloš Miličić, a da će se štošta u bližoj budućnosti menjati postalo je očigledno početkom 2023. godine.

(©Starsport)(©Starsport)

Kragujevčani su povukli radikalne rezove: sa Markom Radulovićem, jednim od članova tima koji je podigao peharu Zagrebu, okončana je saradnja pre isteka ugovora, a van tima je od završnog turnira kupa i centar Nemanja Vico. Prošlog leta je stigao u klub iz Šumadije, nije bio deo šampionskog tima, ali su u Radničkom planirali da grade igru oko sidraša iz Boke.

Marko Radulović uveliko boravi u Beogradu i trenira sa vicešampionom Evrope, postigao je dogovor i pridružio se Strahinji Rašoviću, koji je prvi napustio šampionsku generaciju kragujevačkog kluba. Posle ulaska u “klub 100” i osvajanja dva trofeja,preselio se zlatni olimpijac u Novi Beograd. A, njihovim stopama ubrzo bi - tokom letnjih meseci - trebalo da krenu Nikola Lukić i golman Lazar Dobožanov.

Podgrejala se priča i oko odlaska Stefana Brankovića na školovanje u Los Anđeles što bi bio još jedan udarac za Kragujevčane, a od igrača iz šampionske generacije, za sada, nema abera oko budućnosti kapitena Filipa Jankovića, Nemanje Stanojevića, Luke Pljevančića, crnogorskog reprezentativca Alekse Ukropine i golmana Stefana Todorovskog. Što ne znači da još neko nećena leto promeniti sredinu...

(©Starsport)(©Starsport)

*** 

SASTAV RADNIČKOG NA JADRANSKOM TRONU:

Lazar Dobožanov

Stefan Todorovski

Strahinja Rašović

Nemanja Stanojević

Filip Janković

Nebojša Toholj

Nikita Krug

Aleksa Ukropina

Stefan Branković

Luka Pljevančić

Miloš Miličić

Nikola Lukić

Uglješa Panić

Marko Radulović 

***

Mnogo toga će u radničkom naredne sezone biti drugačije u odnosu na period od pre dve, pred klupskim rukovodstvom i trenerom biće nezahvalan zadatak, jer - sva je prilika - neće moći da računaju na nekolicinu igračasa trocifrenimbrojem golova. Nikola Lukić je sa 300+ najbolji strelacu istoriji Radničkog, levoruki Aleksa Ukropina ima ih preko 200, takođe Nemanja Stanojević i Marko Radulović, koji je uveliko van kluba. Dok su iz aktuelnog sastava kapiten Filip Janković i Stefan Branković premašili “kotu 100”. 

Za Radnički bi od krucijalnog značaja bio ostanak Miloša Ćuka, jer će ekipa biti promenjena i podmlađena, jedno od gorućih pitanja na leto biće status Josipa Vrlića. Nema sumnje da će u kragujevačkom klubu želeti da zadrže jednog od najboljih centara današnjice, ako ne i najboljeg. Ali, čekaće Hrvat i druge ponude.

(©Starsport)(©Starsport)

Šumadincima će biti potrebni igrači sa internacionalnim iskustvom, ako je plan klupskih glavešina da i u narednoj sezoni ostanu u vrhu srpskog i regionalnog vaterpola. Okončanje spora sa Partizanom oko Nikole Kojića pozitivna je stvar, videlo se u prvim utakmicama da će jedan od najtalentovanijih srpskih vaterpolista biti važan faktor i zajedno sa crnogorskim reprezentativcem Vukom Draškovićem pokrivaće zgodno krilo. Više prostora dobiće i centar Bogdan Gavrilović, kao i momci što su vaterpolo veštine stekli u kragujevačkoj školi.

Kostur tima biće drugačiji, a dok letnje operacije ne počnu, Uroš Stevanović će pokušati da sa ovom generacijom izvuče još jedan trofej. Neće biti favorit u doigravanju Superlige Srbije, a u takvim situacijama je pokazao da se daleko bolje snalazi.


tagovi

Uroš StevanovićJugoslav VasovićVK RadničkiVaterpolo transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara