Jovana Stevanović u bloku protiv Hrvatica (©FIVB)
Jovana Stevanović u bloku protiv Hrvatica (©FIVB)

Odbojkašice i dalje mogu na finalni turnir: Srbija pokazala Hrvatskoj gde joj je mesto

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 03:38

Ana Bjelica i Sara Lozo dovele reprezentaciju do treće pobede u Ligi nacija - 3:1

Kada se na terenu sastanu svetske šampionke, trenutno pete na rang listi i ekipa koja zauzima 26. poziciju, onda razlika u kvalitetu mora svima da bude vidljiva golim okom. Odbojkašice Srbije na zatvaranju drugog vikenda Lige nacija nisu blistale, doživele su pad u trećem periodu, ali su kad se sve sabere pokazale Hrvaticama gde im je mesto i proslavile pobedu koja ih ostavlja u konkurenciji za fajnal-ejt - 3:1 (25:16, 25:11, 23:25, 25:17).

Posle ovog trijumfa svetske šampionke imaju učinak 3-5, trenutno su u boljem raspoloženju nego što je bio slučaj po završetku prvog turnira. Kući su se tada vratila sa sva četiri poraza, a sada su u Braziliji uspele da poprave skor. Ostvarile su pobede protiv Japana, Tajlanda i Hrvatske, a poražene su samo u duelu sa Brazilom (2:3).

Izabrane vesti

Na naredni turnir bi trebalo da krene najjači sastav Srbije sa Majom Ognjenović i Tijanom Bošković, koje ove godine još nemaju utakmicu u nacionalnom dresu. Srbija će u Suvonu pokušati da popravi plasman na tabeli i izbori mesto na završnom turniru. Rivali u Koreji će biti Kina, Nemačka, Dominikanska Republika i Bugarska. Protiv sva četiri tima naša selekcija će imati dobre šanse za pobedu, tako da će sigurno cilj biti da se ostvari skor 4-0.

Na poslednjoj utakmici u Braziliji ekipa Đovanija Gvidetija je mogla da završi posao i u tri seta, ali se opustila i dozvolila protivniku da dobije treći i tako produži meč. Prethodna tri okršaja Srpkinje su imale u pet setova, ovog puta su uspele da izbegnu taj-brejk.

Slađana Mirković je odmah na startu osetila da su u dobrom ritmu Ana Bjelica i Sara Lozo pa je njima dvema podelila najviše lopti. One su s krajeva lako dolazile do poena i na njihovim krilima je cela ekipa išla ka pobedi. Na ovom meču Gvideti nije pravio česte izmene kao na prethodnim, pustio je da najveći deo utakmice izgura postava: Mirković - Bjelica, Buša - Lozo, Aleksić - Stevanović, Pušić.

Srbija je u svim elementima bila bolja, a posebno dominantna je bila u drugom setu koji je dobila rezultatom 25:11. Nakon toga je dozvolila sebi opuštanje, koje nije prošlo nekažnjeno. Povele su Gvidetijeve izabranice u trećem periodu 16:14 i tad je delovalo da će ekspresno završiti posao. Međutim, Hrvatice su vezale četiri poena, preuzele vođstvo i čuvale ga do završnice. Uveo je Italijan u finišu Katarinu Lazović, ona je odigrala nekoliko dobrih odbrana, ali Srbija do tog seta nije mogla.

U četvrtom su svetske šampionke postavile stvari na željeno mesto, na vreme su izgradile visoku prednost, pa su u nastavku mogle da igraju rasterećenije. Protivnice do samog kraja nisu ozbiljnije zapretile.

Kad se podvuče crta - najraspoloženija u srpskom timu bila je Sara Lozo sa 26 poena. Veliki deo posla odradila je i Ana Bjelica - postigla je ukupno 21 poen, od čega čak devet u prvom setu. Bianka Buša je doprinela sa 14, a Jovana Stevanović sa 10 poena. Slađana Mirković je osvojila pet, a Maja Aleksić dva. U poraženom sastavu Lucija Mlinar je bila najefikasnija sa 11 poena, a jedna manje je upisala kapiten Martina Šamadan.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - DRUGI TURNIR

Japan - SAD 3:2

Srbija - Hrvatska 3:1

07.30: Bugarska - Holandija

11.00: Dominikanska Republika - Turska

14.30: Italija - Kina

15.00: Brazil - SAD

19.00: Tajland - Hrvatska

22.30: Nemačka - Koreja



tagovi

Liga nacija za odbojkašiceženska odbojkaška reprezentacija Hrvatskeženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara