Sakari Maninen i Anton Slepišev (©Reuters)
Sakari Maninen i Anton Slepišev (©Reuters)

Odbrana trona Zbornaje ili istorijsko zlato Finaca?

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.02.22. | 23:05

Dva najveća favorita i pre početka Olimpijskih igara odmeriće snage u nedelju ujutru (05.10) u finalu hokejaškog turnira

Nema hokejaša iz najjače lige na svetu – NHL-a, pa olimpijski turnir u Pekingu ove godine nije imao onu draž kao recimo u Sočiju 2014. Rusija, koja na najvećem takmičenju na svetu igra pod zastavom Olimpijskog komiteta zbog dvogodišnje suspenzije od strane MOK-a, opravdala je ulogu favorita. Branilac krune od pre četiri godine iz Južne Koreje igraće u nedelju (05.10 Eurosport 1) meč za zlato sa Finskom.

Skandinavska selekcija je do borbe za najsjajnije odličje, treći put u istoriiji, stigla sa svih pet pobeda, od kojih jedna posle produžetaka protiv Švedske (4:3) u grupnoj fazi. U nokaut rundi, Finci su prvo lako slomili otpor Švajcarske u četvrtfinalu (5:1), da bi u tvrdom meču u borbi za finale bili bolji od Slovačke (2:0).

Izabrane vesti

Zbornaja je poražena od Češke posle produžetaka u grupnoj fazi (5:6), onda je teže nego što se očekivalo dobijena Danska u četvrtfinalu, da bi u duelu hokejaških supersila, posle drame, savladala Švedsku u polufinalu i to posle penala. Posle 60 minuta i produžetaka bilo je 1:1. U penal ruletu sa mnogo promašaja, čak 11, u osmoj seriji golom Gričjuka je slomljen otpor Šveđana i sprečeno skandinavsko finale u Pekingu.

05.10: (2,35) Finska (4,10) Rusija (2,40)

Posle NHL, najjača liga na svetu je KHL u kojoj dominiraju ruski klubovi, pa je Zbornaja očekivano stigla do borbe za odbranu olimpijskog zlata iz Koreje pre četiri godine. Selektor Aleksej Žamnov ima jak tim sa zvezdama KHL-a. Na golu prednost ima Ivan Fedotov u odnosu na Aleksandera Samonova iz SKA. U prvoj postavi su Nikišin, Nesterov, Gusev, Šipačev i Grigorenko, drugu čine Jakovljev, Minulin, Galijev, Semenov i Gričjuk. Direktor ruske reprezentacije je nekadašnja zvezda NHL-a Ilja Kovaljčuk.

Finci imaju čak 17 igrača iz KHL-a, a petoricu iz Jokerita, najboljeg tima u zemlji 1.000 jezera. Sakari Maninen, hokejaš Ufe, najbolji je strelac Finske u Pekingu sa četiri gola. Miro Altonen iz ruskog tima Podolska je tri puta ubacio pak u protivničku mrežu, koliko i Liro Pakarinen. Kod Rusa nije bio hokejaša koji se istakao golgeterskim učinkom. Jedini gol u polufinalu iz igre delo je napadača CSKA iz Moskve Antona Slepiševa. Igrač koji ima iskustva igranja i u NHL-u (branio boje Edmonton Oilersa u sezoni 2016/2017), postigao je gol i na otvaranju turnira protiv Švajcarske (1:0).

Finska je svetski vicešampion iz Letonije prošle godine. Tri puta je bila zlatna na SP, poslednji put pre tri godine u Slovačkoj, ali nema još olimpijsko najsjajnije odličje. Pre osam godina u Sočiju bila je bronzana, kao i četiri godine ranije u Vankuveru, dok je u Torinu 2006. bila srebrna.

Pre početka Olimpijskih igara, Rusi su bili favoriti za zlato, ali sada u finalu su skoro podjednake šanse (U Mozzartu kec je 2,35, a na Zbornaju 2,40).

Kvota da će biti pet i više golova je 2,40.

HOKEJAŠKI TURNIR NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Nedelja

FINALE

05.10: (2,35) Finska (4,10) Rusija (2,40)

***kvote su podložne promenama

Subota

ZA 3. MESTO

Švedska – Slovačka 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)


tagovi

hokej na leduhokejzimske olimpijske igreZimske olimpijske igre Peking

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara