Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Odmorni Hansen i Gidsel, Danska je prvi favorit za krunu, Furija ne zna sa šampionom sveta

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 09:56

Evropsko prvenstvo za rukometaše u Budimpešti: Skandinavci dobili Špance na četiri vezana duela na velikim takmičenjima. Francuzi spremaju revanš Šveđanima za poraz u polufinalu Svetskog prvenstva u Egiptu. Islanđani i Norvežani igraju za plasman na SP 2023. godine

Korona Evropsko prvenstvo za rukometaše ulazi u završnicu. Posle cirkusa sa zaraženim igračima, letećim izmenama, na kraju su najbolji tu, u borbi za medalje. Rukometni poredak se nije menjao. Među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta plasirali su Danska, Francuska, Španija i Švedska, iste reprezentacije koje su igrale pre godinu dana na Svetskom prvenstvu u Egiptu. U odnosu na Olimpijske igre u Tokiju prošlog leta, nije bilo Šveđana, a upali su Egipćani.

Danska je prvi favorit za titulu. Iako je dvostruki uzastopni šampion sveta poražen od Francuske (29:30) u poslednjem meču druge faze takmičenja, izabranicima selektora Nikolaja Jakobsena se daju najveće šanse da se dokopaju i evropske krune, prve posle Beograda 2012. godine. U meču sa Trikolorima, Jakobsen je odmarao dva najbolja igrača, Mikela Hansena i Matijasa Gidsela. Biće ovo duel dvostrukih uzastopnih šampiona planete protiv dvostrukih uzastopnih šampiona Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Meč Danske i Španije (18.00) je imao predigru. Selektor Crvene furije Đordi Ribera operio je prst u Skandinavce da su birali rivala u polufinalu i da su spustili gas u finišu i dozvolili Francuzima da slave. Španija ne briljira na ovom prvenstvu, oslabljena je neigranjem najboljeg strelca, asa poljskog Vive Kjelcea Aleksa Dujšebajeva, ali radi se o iskusnoj selekciju, sa prekaljenim igračima. Bekovi nisu vrhunski, ali Furija ima odlična krila - Gomeza, Solea, Fernandeza Pereza, kao i fantastičan golmanski tandem, sigurno najbolji na svetu, Gonzala Pereza de Vargasa i Rodriga Koralesa, junaka pobede nad Poljskom koja je donela polufinale Špancima. Čuvar mreže Vesprema je u poslednjem napadu Poljaka skinuo dva zicera. Na poslednjim testiranjima na virus korona pozitivni su bili Feran Sole i Sergej Hernandez i oni su završili šampionat.

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

Danska je popunjena na svim pozicijama. Mikel Hansen je standardno dobar, levoruki Matijas Gidsel je fenomenalan na ovom prvenstvu, a veliko pojačanje za selekciju je povratak u selekciju Rasmusa Laugea, srednjeg beka Vesprema. Na golu je neprikosnoveni Niklas Landin Jakobsen. Skandinavci imaju veliki izbor kvalitetnih bekova. Otkrovenje ovog prvenstva je desni bek Rajn Nekar Levena Niklas Kirkeleke. On je Francuzima postigao 10 golova i pokazao da može da bude alternativa standardnom Gidselu, od juna novom rukometašu Fuhsea iz Berlina.

Biće ovo repriza polufinala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Na oba meča, Danci su pobedili. U Kairu je bilo 35:33, a u Tokiju 27:23. Četa Đordija Ribere nema rešenja za Hansena i drugove poslednjih godina. Dobila je četiri vezana meča na velikim takmičenjima. Španija je poslednji put dobila Dance u četvrtfinalu SP 2015. godine sa 25:24.

Kvalitet je na strani Danaca. Jedina ako Španci budu imali raspoložene golmane, mogli bi da se nadaju iznenađenju. Iako se radi o šampionu Evrope, trenutno je najbolji tim planete mnogo bolji.

Kvota u Mozzartu da će Danska da bude šampion Evrope je 1,40.

Drugi polufinalni meč u Budimpešti, Francuska – Švedska (20.30), trebalo bi da bude uzbudljiviji. Galski petlovi su se izvukli u finišu protiv Danaca. Raspucali su se dve najveće zvezde selekcije, neunštivi Nikola Karabatić i levoruki bombarder Dika Mem. Imaće Francuzi veliki motiv da se revanširaju Skandinavcima za poraz u polufinale SP prošle godine. Tada su Skandinavci održali čas rukometa i iznenadili Trikolore.

20.30: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

Dobra vest za Francuze je da bi u tim mogao da se vrati Kentin Mae, srednji vek Vesprema. Njemu je istakao petodnevni karantin posle korone. Ukoliko danas bude imao negativan PCR test moći će da igra. Selekciju bi mogao da opet predvodi i selektor Gijom Žil koji je preskočio prethodne tri utakmice zbog korone. Šveđani su takođe imali problema sa zaraženim igračima. Sigurno je van stroja Lukas Sandel koj i je juče dobio pozitivan nalaz, dok su van tim zbog korone i srednji bek Feliks Klar i sjajna krila Hampus Vane i Niklas Ekberg.

Kvota u Mozzartu da će Francuska da osvoji Evropsko prvenstvo je 5,00.

U skandinavskom obračunu za peto mesto igraće Norveška i Island (15.30). Ova utakmica je veoma važna. Pobednik ovog dvoboja plasiraće se na Svetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj 2023, odnosno neće morati da igra baraž u junu.

15.30: (2,55) Island (8,00) Norveška (1,70)

Ribari su bili blizu polufinala, ali su ih Danci rasplakali porazom u finišu od Francuske. Vikinzi su takođe tragičari grupne faze. Imali su pet golova viška protiv Švedske, ali su u finišu stali, pa su dozvolili komšijama da slave. Sander Sagosen je na par sekundi pre kraja pokušao šutem sa 11 metara, ali nije bio precizan. Tradicija je uz Norvežane koji su pobedili na sedam vezanih utakmica protiv Islanda. Prošle godine u Egiptu na Svetskom prvenstvu, Sagosen i drugovi su slavili protiv četa Gudmundora Gudmundsona sa 35:33.

----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – BUDIMPEŠTA

Petak

POLUFINALE

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

20.30: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

ZA 5. MESTO

15.30: (2,55) Island (8,00) Norveška (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija NorveškeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara