"Radost Olbleksa"
"Radost Olbleksa"

Olbleksi na korak do istorije: Novi Zeland prvi finalista Svetskog kupa u ragbiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 24.10.15. | 19:13

Aktuelni šampioni sveta tesno savladali Južnu Afriku (20:18) u uzbudljivom polufinalu na Tvikenhajmu

Radost Olbleksa

Svetski šampioni ragbisiti Novog Zelanda braniće sledeće nedelje titulu prvaka sveta. Olbleksi su na prepunom Tvikenhajmu u Londonu ovog kišnog popodneva savladali Južnu Afriku sa 20:18 u jako kvalitetnom i neizvesnom duelu, dostojnom polufinala svetskog kupa.

Izabrane vesti

Videli smo pravu mušku borbu velikih rivala, a kazne su bile segment u kojima je Novi Zeland podbacio u prvom poluvremenu što su Springboksi uz snažnu odbranu iskoristili da steknu prednost od 12:7. Četiri kazne su napravili Olbleksi, realno sve četiri su bile nepotrebne, ali su nedisciplinom poklonili lake poene rivalu.

Nakon uvodnih 3:0, Džerom Kaino je postigao esej za Novi Zeland, a Dan Karter transformaciju za još dva poena, kojima je šampion sveta prešao u prednost 7:3. Ipak, u nastavku meča Polard je sa još tri dobra šuta sa distance i devet poena preokrenuo rezultat do kraja prvog dela, a problem više za Olblekse bilo je isključenje Kaina u finišu prvog dela, što je donelo prednost protvniku. 

Ali, u nastavku je Novi Zeland bio bolji. Jaka odbrana Južne Afrike se umorila, a i sa igračem manje Novi Zeland je stigao do poena drop-gol pogotkom Dena Kartera. Olbleksi su bili u jeku ofanzive, a u 52. minutu Beret je postigao drugi esej na meču i doneo veliku prednost aktuelnim šampionima sveta. Na svu muku, jedan od najboljih ragbista Južne Afrike Rajan Habana je isključen na deset minuta, pa je Srpingboksima bilo još teže.

Esej Bereta u drugom poluvremenu

Razočarani ragbista Južne Afrike

Pri rezultatu 17:12, Polard je relizovao još jednu kaznu smanjio razliku na  dva poena, ali je na drugoj strani samo dva minuta kasnije Dan Karter vratio prednost na “plus pet”. U poslednjih deset minuta Južnoafrikanci su napadali, dolazili do 22 metara Novozelanđana, ali sve što su uradili bio je još jedan pogodak iz kazne rezerviste Lembija desetak minuta pre kraja meča.

Springboksi su tako propustili veliku šansu da jednom od najvećeg rivala zadaju jak udarac i spreče ga da postane prva ekipa sa tri titule prvaka sveta u istoriji ragbija. Ali, i ne možete računati na trijumf nad Olbleksima ako ne postignete nijedan esej. Kazne su suviše malo poena, koliko god da ih ima, zato je Novi Zeland zasluženo u finalu Svetskog kupa 2015.

Njihov rival će biti poznat tek nakon sutrašnjeg drugog polufinala u kojem se od 17 časova sastaju Argentina i Australija.


JUŽNA AFRIKA 18 (12)

Kazne: Polard (5), Lembi

NOVI ZELAND 20 (7)

Eseji: Kaino, Beret; Pretvaranja: Karter (2); Kazne: Karter; Drop-gol: Karter


Pratite MOZZART i na Vajberu!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Svetski kupRagbiNovi ZelandJužna AfrikaAustralijaArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara