Strahinja Rašović i Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)
Strahinja Rašović i Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)

Olimpijska viza primarni cilj, ali nije jedini… Zagreb žrtvovan zbog Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.01.24. | 13:58

Selektor Uroš Stevanović o spisku, šansama u Dohi, rivalima u grupnoj fazi, Špancima i Mađarima

Prečica i drugih šansi nema, samo jedan put vodi na Olimpijske igre u Pariz – preko Svetskog prvenstva. Srbija i dalje nije ispunila normu, nema vizu i u Dohi će imati poslednju priliku da je izvadi. Četiri mesta su upražnjena i plasira li se tim Uroša Stevanovića u četvrtfinale, prebrinuće najveću brigu.

Srpski vaterpolisti su u najujednačenijoj grupi, rivali su im Crna Gora, Amerika i Japan. I samo jedna reprezentacija će direktno u četvrtfinale. Drugoplasirani i trećeplasirani će kroz doigravanje tražiti put do najboljih, a pre poletanja u Dohu i objavljivanja konačnog spiska selektor Uroš Stevanović je na jednom od poslenjih treningagovorio o šansama Delfina u Dohi, ciljevima, ali i favoritima na planetarnom šampionatu.

Izabrane vesti

Odlazak u Pariz je primarni cilj, ne dođe li do njega, razmere katastrofe bile bi nesagledive.

“Nama su najvažnije utakmice u grupnoj fazi. Jeste teža grupa, sigurno najinteresantnija na Svetskom prvenstvu, ali jako je bitno da od starta budemo najbolji. Prevashodni cilj je da izborimo olimpijsku vizu, a to možemo da završimo utakmicama u grupi. Samim tim je sve jasno koliki je značaj grupne faze i utakmica sa Japanom, Crnom Gorom i Amerikom”, rekao je Uroš Stevanović i nastavio:

“Olimpijska viza je primarni cilj, ali nije jedini. Nadam se da ćemo je završiti u grupi, kao što se nada i Crna Gora. A, onda ćemo gledati dalje, jer naše ambicije se tu ne završavaju. Ne zadovoljavamo se samo odlaskom u Pariz preko Svetskog prvenstva”.

Uroš Stevanović će najkasnije za dva dana saopštiti spisak i promena u odnosu na Zagreb će biti.

“I kod timova koji su saopštili spiskove ima promena. Minimalne su. Imaćemo i mi promene, to je sada sigurno. Sačekaću još dan – dva sa spiskom zbog povreda i bolesti igrača, koje su nas pratile u poslenje vreme. Što se same igre i koncepcije tiče, to ostaje isto”.

ZAGREB U NEKIM STVARIMA ŽRTVOVAN DA BI SRBIJA BILA NAJBOLJA U DOHI

Nikola Jakšić drži govor saigračima (©Slobodan Sandić/VSS)Nikola Jakšić drži govor saigračima (©Slobodan Sandić/VSS)

Još od prvog dana okupljanja, sredinom decembra, akcenat je stavljen na Svetsko prvenstvo. Ne na kontinentalnu smotru i Zagreb.

“Ovo je drugo takmičenje za nas, za treće ne znamo još da li smo tamo ili nismo. Svetsko prevnstvo je tokom zime za nas primarno zato što preko njega više timova može da se kvalifikuje za Olimpijske igre, nego preko Evropskog prvenstva. Sve smo ovome podredili, čak smo u nekim stvarima žrtvovali Evropsko prvenstvo da bi bili najbolji u Dohi i izborili vizu”.

Analizirao je Uroš Stevanović protivnike, posebno se fokusirao na Japan, jer to će biti prvi rival Delfina u Dohi. I tu nema prava na kiks.

“Japan ima specifičan stil vaterpola. Ko uđe u njega – ima problem. Sve ekipe su sa njima igrače tri četvrtine egal u Fukuoki. Mi smo završili sve početkom treće. Moramo da budemo skoncentrisani, da se držimo plana igre, bez obriza na rezultat i njihovu želju, volju i kvalitet, koji padaju u nastavku. Pod obavezno taj meč moramo da dobijemo”, poručio je selektor Srbije i dodao:

“Crna Gora i Amerika su trenutno kao i mi. Kvalitetom zaslužuju više, ali nisu napravile iskorak, nema ih u borbi za medalju. Jedini smo mi to uradili na prošlom Svetskom prvenstvu u Fukuoki. Imaju oni kvalitet, sigurno da se vide u završnici takmičenja, što ovu grupu čini interesatnijom i zanimljivijom. Ne znam u kakvoj formi su i u kakvom sastavu će doći, još nisu objavili spisak. Pripremali su se sa Hrvatskom, pa imamo naznake”.

Ne bude li prva u grupi, Srbija bi u osmini finala potencijalno mogla da se ukrsti sa Rumunijom i u tom meču eliminiša direktnog suparnika za olimpijsku vizu.

“Kada ispunimo primarni cilj, lako ćemo misliti o narednim rivalima”.

ŠPANCI NAJKONSTANTNIJI I PRVI SU FAVORITI, MAĐARI UZ NJIH, OSTALI IZJEDNAČENI

Španci na ceremoniji sa evropskom titulom (©European Water Polo Championship 2024)Španci na ceremoniji sa evropskom titulom (©European Water Polo Championship 2024)

Selektor Srbije izdvojio je Špance i Mađare, njih vidi kao favorite za zlato.

“Španija ima najkonstantniju igru, Mađarska se vraća u punom sastavu, dok ostale reprezentacije mislim da su izjednačene. Svi imaju šansu za medalju na Svetskom prvenstvu. Španija je i bez ove titule na Evropskom prvenstvu bila najveći favorit. Kod njih igrači igraju zajedno, devet ih je u Barseloneti. Konstantni su, ne menjaju mnogo sastav, imaju kvalitet. Na svakom sledećem takmičenju će biti među glavnim favoritima”.

Mađari su na Evropskom prvenstvu igrali u drugom sastavu i eliminisali Srbiju u četvrtfinalu, odmarali su nosioce, biće svežiji, ali…

“Kod Mađara može biti mač sa dve oštrice, jer nisu bili u kompletnom sastavu na Evropskom prvenstvu. U Dohi su se uigrali, sada je pitanje da li su svežiji, spremniji ili ne. Imaju ogroman individualni kvalitet, svetski su šampioni”, završio je Uroš Stevanović.



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara