Horhe Makeda (©Reuters)
Horhe Makeda (©Reuters)

Osveta je slatka: Španija zalepila šamar Danskoj i ide po treće uzastopno evropsko zlato (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 19:50

Zablistali Abeljo Gomez i golman Gonzalo Perez de Vargas Moreno

Dugo je Španiji bila Danska noćna mora – više nije! Dvostruki uzastopni šampion Evrope nadjačao je dvostrukog uzastopnog šampiona sveta, vratili su Skandinavci za bolne poraze u polufinalima Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, i idu u novo finale. Po treće evropsko zlato u nizu i izjednačenje rekorda Švedske, koja je na prelazu iz 20. u 21. vek nanizala tri krune. Španija je na Starom kontinentu uspostavila tereor, a polufinalni meč u Budimpešti lansirao je u orbitu Abelja Gomeza – 29:25 (13:14).

Danska ima ubojitog Mikela Hansena, ali nije nezaustavljiva. Njena slaba tačka su Evropska prvenstva. Još od turnira u Beogradu čeka Danska na evropsku titulu i čekaće još neko vreme. Sipala je Španija skandinavskoj selekciji so na ranu, doživela je Danska prvi poraz na ovom turniru u najgorem trenutku.

Izabrane vesti

Kalkulisala je Danska po mišljenju mnogih, tog stava bio je i španski selektor Đordi Ribera. Izabrali su svetski prvaci da udare na evropskog šampiona, i tako zavili u crno Islanđane. Računica im se nije isplatila. Dobila je Crvena furija dodatni motiv.

„Čini mi se da je Danska namerno izabrala da igra sa nama u polufinalu, valjda joj delujemo kao lakši rival. Odlučili su da igraju protiv nas, jer su bili u poziciji da biraju“, rekao je Đordi Ribera u susret polufinalu.

Ostala je Španija bez braće Dujšebajev, koja nisu ni bila u kombinaciji za turnir, ostala je i bez Ferana Solea, jednog od najboljih, uoči meča sa Danskom. Pitali su se na Iberijskom poluostrvu kako će zamaskirati taj nedostatak, hoće li uopšte moći, koliko će Španija patiti bez vrsnog strelca i vihora u kontri... Nije bila na gubitku, već isključivo na dobitku. Dobila je Aleiša Abelja Gomeza. Večeras je u Budimpešti dečak postao čovek. Desno krilo Barselone pokazalo i više nego dostojna zamena, zajedno sa golmanom Gonzalom Perezom de Vargas Morenom „ubio“ je Skandinavce.

Mikel Hansen (©Reuters)Mikel Hansen (©Reuters)

Ovakve utakmice rađaju igrače. U njima stasavaju superstarovi i najbolje se vidi ko je od čega satkan. U velelepnoj areni u Budimpešti rodila se nova zvezda španskog rukometa - Abeljo Gomez. Ili bolje rečeno demonstrirao je da je spreman da izraste u svetsku klasu.

Dva lica pokazala je Danska u polufinalu, za nju na koncu turobnom. Neće Mikel Hansen, Niklas Landin i saigrači po lepom pamtiti šampionat Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj. Dugo će im stajati knedla u grlu, peći će ih drugo poluvreme u kome nisu mogli da promaše čuvara mreže Crven efurije. Spustio je Niklas Landin roletnu u prvom poluvremenu, branio je kao u transu, a onda se u drugom na suprotnom golu pojavila kopija. Unapređenja verzija. Ubio je De Vargas Moreno u pojam danske šutere, skinuo je čak 14 lopti koje su išle u okvir gola i postao prva zvezda među stativama na turniru.

Dva čoveka „sahranila“ su dvostrukog uzastopnog svetskog prvaka. Nasmejali su se De Vargas Moreno i Abeljo Gomez u lice Dancima i dali naznaku da se rukomet, možda, menja. Ubitačna španska kontra došla je glave Skandinavcima, nisu u drugom poluvrmenu izabranici Nikolaja Jakobsena mogli da uhvate Špance. Furiozna je bila Crvene furija u nastavku, okrenula je vodu na svoju vodenicu i struju usmerila na Aleiša Abelja Gomeza, koji je leteo po terenu i nepogrešivo parao mrežu gola koji su branili Niklas Landin i Kevin Mele.

Adrijan Figeras Treho (©Reuters)Adrijan Figeras Treho (©Reuters)

Ni četiri gola prednosti nisu bila dovoljna Dancima, a već pred kraj prvog dela igre počela je skandinavska selekcija da gubi tlo pod nogama. Niklas Landin se ohladio i Danska je počela da tone. Raspucali su se Abeljo Gomez i Đoan Kanelja, pakovali su lopte u mrežu, i Crvena furija je posle tri vezana gola desnog krila Barselone preuzela primat. Zagospodarila je terenom. Namirisala je strah, osetila krv i počela da melje. A, u Danskoj nije imao ko da povuče ručnu.

Nije Mikel Hansen na početku forsirao, ali je vremenom bio primoran na ton. Saigrači su ga tražili očima po terenu. Uterivao je strah u kosti Špancima na početku, vremenom je posustao. Osma njegovih golova ni izbliza nisu bili dovoljni da svetski prvak u završnici bude konkurentan makar za produžetak. Abeljo Gomez je sa 11 golova bio najefikasniji akter polufinalnog susreta, Kaneljas je dodao sedam, a snaga Španije ležala je i u Adrijanu Figerasu Trehu i Agustinu Kasadu.

Jednostavno – na Evropskim šampionatima Špancima niko nije ni do kolena. Čeka se samo potvrda u velikom finalu i treće krunisanje Crvene furije zaredom. Tim činom bi se četa Đordija Ribere izjednačila sa Šveđanima i njihovom „zlatnom generacijom“. A, za Dance polako Evropska prvenstva prerastaju u pravu agoniju. Borbi za bronzu prvi favorit sigurno se nije nadao...

Radost Španije (©Reuters)Radost Španije (©Reuters)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – BUDIMPEŠTA

Petak

POLUFINALE

Španija - Danska 29:25 (13:14)

20.30: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

ZA 5. MESTO

Island - Norveška 33:34 (27:27, 12:16)


tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuep u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara