Bojan Janić i Ivica Jevtić (©Starsport)
Bojan Janić i Ivica Jevtić (©Starsport)

Ovog puta neće biti baksuzan broj - Partizan i Zvezda žele 13. titulu

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.04.24. | 08:07

Posle devet godina večiti izlaze na crtu u najvažnijim duelima sezone

Odbojkaši Partizana i Zvezde izlaze večeras od 19.00 časova na pozornicu i započinju borbu za naslov prvaka države. Posle devet godina večiti rivali odlučivaće o šampionskom peharu - crno-beli brane tron, a Zvezda juri prvu titulu od 2016. godine.

Zanimljivo, oba kluba su bila 12 puta na postolju, pa sada žele da dođu do 13. pehara. Ovog puta taj broj sigurno ne gledaju kao baksuzan, jer ko ga dostigne preskočiće velikog protivnika, izdvojiti se na drugom mestu i malo približiti Novosađanima. U ovom trenutku Vojvodina je nedodirljiva sa 19 nacionalnih prvenstava, a iza su Zvezda i Partizan sa po 12.

Izabrane vesti

Sve je spremno da finale počne. Prvi duel se igra danas na Banjici, naredni je na programu tri dana kasnije u "Masteru", pa se serija ponovo vraća na teren Crvene zvezde... Termini su 14, 17, 20, pa ako bude potrebe 23. i 26. april. Kraj je kada jedna ekipa dođe do tri pobede.

Sve ono što su do sada pokazali igrači oba tima donosi garanciju da će obračuni biti vrlo zanimljivi. Crveno-beli su ligaški deo završili na prvom mestu sa skorom 16-6, crno-beli su imali isti učinak, samo manje bodova na trećoj poziciji. Dva međusobna susreta bila su interesantna - posebno prvi na Banjici. Zvezda je slavila na domaćem terenu - 3:2, Partizan je odgovorio u "Masteru" - 3:1.

Ekipa Ivice Jevtića je bila nešto konstantnija tokom sezone, dugo je držala tu lidersku poziciju, a Partizan je prikazivao promenljive partije. Ipak, čini se da su Janićevi momci u poslednje vreme željenu pravu formu i da će moći na pravi način da se suprostave večitom rivalu. Crno-beli imaju iskusniji tim, a veći deo njega je prošle godine uzeo triplu krunu. Do sada nisu ponovili izdanja iz prethodne takmičarske godine, samo su nekad zaličili na tu ekipu. Izgubili su već Superkup, poražni su polufinalu Kupa, preostaje im još samo još jedna šansa... Odbrana titule nikada nije laka - ali lekcije koje su prošli prethodne sezone sigurno da će značiti i sada u finalu. Zvezda je prošlog leta značajno promenila sastav, ekipa se dobro skockala i skapirala sa novim trenerom, deluje spremna da posle dugačkog posta vrati trofej u vitrine na Marakani.

S obzirom na Partizanov rast u poslednje vreme i sve bolju uigranost sa novim dizačem Rikardom Mancanom, teško da nekome može da se dodeli uloga favorita. Ako su pogleda prvi deo sezone - onda bi ta uloga bila dodeljena Crvenoj zvezdi. Ovako, šanse su 50-50. Vojvodina je ove sezone uzela Superkup i Kup, tako da je večitima ostavila samo borbu za titulu.

Dobro je poznato sa kakvim arsenalom raspolažu oba trenera. Teško da će tu biti nekih taktičkih iznenađenja... Ko bude mirniji u ključnim trenucima, sigurniji i motivisaniji - odneće trofej. Crveno-beli u velikoj meri zavise od prvog korektora Dušana Nikolića, koji igra odlično ove sezone. Na drugoj strani Partizan na korekciji ima kapitena i glavnog napadača već drugu godinu zaredom - Miliju Mrdaka. Na toj poziciji biće pravi sudar mladosti i iskustva i biće prilično zanimljivo gledati njihovu borbu. Razlika je tačno deset godina.

Na mestu dizača u crno-belom je Kubanac Rikardo Mancano koji je nedavno stigao u klub i doneo određeni kvalitet, učinio igru tečnijom i lakšom. U Zvezdi na toj poziciji je kapiten Nikola Petrović, koji je ranije igrao za Partizan. Ima momente kada igra sjajno i tada crveno-beli deluju nezadrživo, a kada malo popusti koncentracija i preciznost - onda Zvezda teže dolazi do rešenja u napadu.

Srednji blokeri Partizana u postavi su Novica Bjelica i Dušan Petrović. Prvi je dovoljno poznat javnosti, nekadašnji reprezentativac, koji je početkom veka branio boje večitog rivala. Zna se koliko znači ovoj ekipi, iako ima 41 godinu. Baš na odlučujućoj polufinalnoj utakmici protiv Radničkog pokazao je da i dalje pravi razliku. Uz njega uspešno napreduje i Dušan Petrović. Zvezda na drugoj strani ima bivšeg igrača Partizana - Dušana Lopara, a sa njim je Aleksandar Stefanović. Veoma značajni su za tim i predstavljaju jako oružje na mreži.

Partizan na prijemu ima dva bivša igrača Zvezde - Lazara Marinovića i Luku Tadića. Dok su u crveno-belom nekadašnji crno-beli odbojkaš Nikola Žugić zajedno sa jedinim strancem u ekipi sa Marakane Ahmedom Omarom. Sva četvorica su imali oscilacije - umeju da budu fantastični, ali i da zakažu. Videćemo ko će sigruniji dočekati najvažnije duele.

Janićev libero je Miloš Krsteski, a Jevtićev deceniju mlađi Vukašin Ristić. Obojica su imali i uspone i padove, ali sada će treneri od njih očekivati da budu na visini zadatka.

Oba stručnjaka uglavnom igraju sa prvim postavama, igrači sa klupe ređe dobijaju šansu, jer nisu na nivou startera. Svakako, ima onih koji kada uđu znaju da unesu pozitivne promene. Jevtić na klupi ima Strahinju Kljajića i Veljka Bohareva - koji su u polufinalu protiv Karađorđa bili pravi džokeri. Pored njih tu su i Danilo Ilić, Andrej Popović, Bogdan Tomašević, Aleksa Starović, Luka Stepanović... U Partizanu izmene su Stefan Janković, Vidak Cvetković, Predrag Bićanin, Ignjat Dopuđ, Đorđe Milosavljević, Petar Popović, Dušan Đurđević, Luka Močević, Petar Aleksić...

Što se trenera tiče - Janić je godinu stariji i trofejniji. Ima četiri pehara osvojena sa Partizanom, a Jevtiću je do ove sezone najveći uspeh finale sa subotičkim Spartakom. Sada ima priliku da ode korak dalje. Obojica su perspektivni, posvećeni i sigurno da ih čeka svetla budućnost. Ko uspe bolje da motiviše ekipu protiv večitog rivala - verovatno će se i na kraju radovati.

Baš kao i nekolicina sadašnjih članova Partizana, Janić je takođe nekada bio u Zvezdi - kao igrač. Odbojka je takav sport da granice između večitih rivala nisu oštre kao na fudbalu i košarci. Svakako da protiv bivšeg kluba postoji barem jedan motiv više za dokazivanje. Kako god se okrene - večiti derbi je utakmica koja budi veliku želju kod igrača. A sada kad ti dueli odlučuju o naslovu šampiona - pa šta drugo očekivati nego žestoku borbu i zabavu.

Još samo da i tribine budu popunjene, pa da doživljaj bude kompletan.

FINALE PLEJ-OFA ZA ODBOJKAŠE

Nedelja

19.00: Crvena zvezda - Partizan

***serija se igra do tri pobede, a termini su 14, 17, 20. april (ako bude potrebe 23. i 26)


tagovi

Superliga Srbije u odbojciOK PartizanOK Crvena ZvezdaBojan JanićIvica JevtićDušan NikolićMilija Mrdak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara