(©MN Press & Starsport & VK Novi Beograd)
(©MN Press & Starsport & VK Novi Beograd)

Partizan bez Hrvata, Zvezda bez najboljeg strelca - Novom Beogradu sa Filipovićem rastu šanse za het-trik

Vreme čitanja: 11min | sub. 16.09.23. | 08:45

Radnički izvršio totalnu rekonstrukciju igračkog kadra, Šabac sačuvao dobar deo tima, TAŠ i Nikola Rađen osveženje u novoj sezoni vaterpolo Superlige Srbije...

Već počinje? A, kada se prethodna završila i je li uopšte bilo pauze? Vaterpolo sezona postala je začarani krug. Bez prekida. Pravo vrzino kolo. I kad je već tako, nek se opet zavrti lopta u bazenu, nek opet uskoče u vodu najbolji koje Srbija ima i krenu u novu poteru. Novi Beograd za het-trikom, a svi ostali za – šampionom.

Na klupskoj sceni u Srbiji rezultati su tu. Prednjači Novi Beograd sa dva vezana finala Lige šampiona, potkrepio je ulaganja i domaćim titulama, te jednim regionalnim peharom. I nastavio da ulaže, ali sve skupa kada se pogleda primetan je pad što se tiče ulaganja. Prvak Srbije je održao nivo, no nisu svi uspeli da poput u pređašnjim sezonama zatvore finansijsku konstrukciju i sklope respektabilan tim. Najviše problema sa solventnošću imao je Radnički, što je doprinelo tome da ne igra u grupnoj fazi Lige šampiona; Partizan je nastavio da ulaže u školu i radi sa mladim igračima; dok bi šampionu glavni konkurent trebalo da bude Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Crveno-beli su sačuvali okosnicu, napravili su dve promene „glava za glavu“, zadržali visok nivo igara sa Aleksandrom Filipovićem i plasirali se u Ligu šampiona. Ipak, sve to ne mora ništa da znači, videlo se na primeru kragujevačkog kluba minule sezone. Kada kola krenu nizbrdo – teško je povući ručnu. Svi se nadaju, svi imaju velike ambicije, ali kada se sve učinjeno tokom leta sagleda, ponovo je Novi Beograd najveći favorit za titulu u Srbiji. Najšira klupa, najveći kvalitet, iskustvo više za Živka Gocića i Filip Filipović u sastavu. A, ako je neko garant trofeja, onda je to levoruki bombarder.

NAJVEĆA PREDNOST NOVOG BEOGRADA – POTPISIVANJE FILIPOVIĆA I OSTANAK JAKŠIĆA

Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)

I pre no što je sezona krenula, novobeogradski klub je bio u plusu u odnosu na prethodnu. Unutrašnji potresi su odmogli ekipi Živka Gocića u završnici, izvesno i doprineli da u finalu ne bude na potrebnom nivou da bi se rvala sa Pro Rekom. Dušan Mandić je prešao u Ferencvaroš, bilo je to najbolje rešenje za sve tri strane i srpsku reprezentaciju, a u međuvremenu je sve izglađeno sa Nikolom Jakšićem.

Kapiten Srbije je ostao u Novom Beogradu, u klubu su se predomislili posle Svetskog prvenstva i u drugi plan je potisnuta priča o transferu i naknadi od 150.000 evra. Dakle, moći će strateg srpskog šampiona da računa na vrhunskog centralnog beka. Za razliku od finiša minule sezone kada je posle odstranjivanja Dušana Mandića ostao bez ijednog levorukog igrača, ove će novobeogradski klub moći da se osloni na Filipa Filipovića.

Ponovo je u Novom Beogradu uspostavljena ravnoteža na dve strane bazena i zasigurno će igra umnogome biti bazirana na Filipu Filipoviću i njegovom doprinosu. Bar u utakmicama od izuzetne važnosti, jer apsolutno neće biti potrebe, s obzirom na popunjenost i kvalitet na svim pozicijama, da fenomenalni levoruki šuter bude pokretačka snaga na svakom meču. Imaće Živko Gocić taj luksuz da ga povremeno sačuva i odmori, te drugima pruži šansu da se nametnu.

ŠAMPION SRBIJE NAJVIŠE PRODRMAO TRANSFER TRŽIŠTE

Marko Radulović (©VK Novi Beograd)Marko Radulović (©VK Novi Beograd)

Od svih srpskih klubova i ove sezone je Novi Beograd angažovao najzvučnija pojačanja. Bez ikakve dileme Filip Filipović je ta prva zvezda koja je pristigla na „11. april“, čiji transfer je i sam potvrdio tokom trajanja finalnog turnira Lige šampiona. Ali, daleko od toga da je jedini kapitalac. Miloš Ćuk se vratio u klub i jedan je od četiri igrača pristigla iz kragujevačkog Radničkog. Još sredinom protekle sezone Marko Radulović je zadužio opremu, ali zbog pravila nije mogao odmah da pomogne, a u međuvremenu su mu se pridržili Nikola Lukić i golman Lazar Dobožanov.

Novi Beograd je u promenio oba golmana. Radoslav Filipović i Žoao Pedro Fernandes su završili misiju u klubu, a uz Lazara Dobožanova stigao je Frančesko de Mikelis. Italijanski golman branio je u Romi, uhvaćen je pomalo ispod radara, međutim, prema rečima šefa stručnog štaba zrači drugačijom energijom od srpskog čuvara mreže i trebalo bi savršeno da se nadopunjuju u novoj sezoni.

Pored pomenutog golmanskog tandema i Dušana Mandića, između dve sezone klub su napustili Strahinja i Viktor Rašović, kao i Nika Šušiašvili. Nemali broj korekcija napravio je Novi Beograd, ali je osovina bek – centar ostala nepromenjena. Po tri opcije na obe pozicije: Nikola Jakšić, Radomir Drašović i Dimitrios Skumpakis na najzahtevnijoj, a Duško Pijetlović, Miroslav Perković i Savo Ćetković u ulozi sidraša.

PASOŠI SE DELE I U VATERPOLU, GRK VLAHOPULOS POSTAJE SRBIN

Angelos Vlahopulos (©MN Press)Angelos Vlahopulos (©MN Press)

Još pre nekoliko meseci moglo se čuti da će Novi Beograd posegnuti za vađenjem pasoša grčkom reprezentativcu Angelosu Vlahopulosu. Pravila su takva da samo trojica stranaca mogu biti u bazenu, a kako je omaleni Grk najduže na „11. aprilu“, postao je logičan izbor.

Državljanstva su deljena u fudbalu i košarci, na red hje došao i vaterpolo, a Angelos Vlahopulos neće moći da igra u Superligi Srbije sve dok dokumenti ne budu sređeni. Tek kada budu gotovi, steći će pravo nastupa. Do tada će vrsni strelac pauzirati i trenirati sa ekipom.

ZVEZDA OSTALA BEZ NAJBOLJEG STRELCA I DOVELA GOGOVA DA NADOMESTI GOLOVE TANKOSIĆA

Veljko Tankosić (©Starsport)Veljko Tankosić (©Starsport)

Od svih pretendenata na titulu najmanje je menjala – Crvena zvezda. Išla je po principu onoliko koliko se mora. Dvojica otišla, svojica došla. Bojan Banićević je prešao u Jadran iz Herceg Novog, koji je imao zagarantovano učešće u Ligi šampiona, a stigao je Nikola Bursać. Ostali su crveno-beli i bez Veljka Tankosića, najboljeg strelca kluba u ovom veku, i odlučili se da potpišu Draška Gogova.

Vratio se Draško Gogov u redove crveno-belih, stavio tačku na avanturu u Francuskoj i od njega se očekuje da nadomesti golove Veljka Tankosića sa zgodne strane, da bude jedan od vođa ekipe i doprinese na polju eksplozivnosti. Pre tri sezone bio je jedna od najboljih strelaca Superlige Srbije kada je nosio kapicu Novog Beograda, a i u kvalifikacijama za Ligu šampiona demonstrirao je da će biti ozbiljan dodatak za tim Aleksandra Filipovića.

Od mlađih na bazenu kraj Dunava očekuju da napreduju. Prvenstveno to važi za reprezentativce Vuka Milojevića i golmana Vladimira Mišovića, kao i levorukog šutera Marka Radovića, koji je bio na spisku selektora Uroša Stevanovića sve do pred sam put na Svetsko prvenstvo u Fukuoku. Velika snaga ostali su centri Lukas Seman i Miloš Vukićević, kao i dugogodišnji prvotimci Ivan Basara, Gavril Subotić, Dušan Marković, Dušan Vasić

Pokušaće crveno-beli da odbrane trofej kupa, da uđu u novo finale prvenstva i posle jedne decenije podignu najvredniji domaći trofej. No, to će biti vraški teško pored šampiona jakog kao crna zemlja.

PARTIZAN BEZ HRVATA, CRNO-BELIM DEČACIMA FALIĆE ĆALE

Lovre Miloš(©MN Press)Lovre Miloš(©MN Press)

Pre dve sezone samo Lovre Miloš. Protekle i Lovre Miloš i Lovro Paparić. Sada – nijedan. Neće bivši hrvatski reprezentativci nastupati za sedmostrukog evropskog prvaka. Centar se vratio u Rijeku, potpisao je za Primorje, a Lovre Miloš je iz privatnih razloga u Zagrebu. I teško da će se išta na tom polju promeniti – naznaka nema – a značilo bi Partizanovoj mlađariji.

Lovre Miloš bio je lider crno-belog vrtića, moglo se čuti na „Banjici“ da ga momci iz čuvene škole vaterpola zovu i ćaletom. Ne čudi što je tako, jer razlika u godinama bila je dvocifrena. Koliko su ga cenili u Partizanu pokazuje i čin da ga imenuju za kapitena. Neće biti lako Beograđanima da nadomeste takvog asa.

Sidro je digao i ruski golman Evgenij Kostrov, a umesto njega će prvi izbor biti Žoao Pedro Fernandes. Brazilski čuvar mreže je otišao iz Novog Beograda, ali grad nije napustio. Samo se pomerio malo ka Avali. Vratio se i Petar Tomić, centarska pozicija osnažena je sa ruskim vaterpolistom Zamirom Mirzijevim, tu je i malteški prospekt Džajden Kutajar, a pomalo neočekivano stigao je i Vuk Drašković.

Kada je Marko Radulović napustio Radnički, angažovao je kragujevački klub crnogorskog reprezentativca. Vuk Drašković je trebalo da bude višegodišnje rešenje na zgodnoj strani, međutim, ispostavilo se da je u Šumadiji boravio tek nekoliko meseci. Ipak, najveća pojačanja Partizana leže u vaterpolo školi.

Miloš Korolija je započeo izvođenje nove generacije na put. Lansirao je supertalentovanog Luku Gladovića, koji je na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina poneo MVP priznanjei imao bitnu ulogu u osvajanju dve medalje ovoga leta; priliku su dobili i Marko Dimitrijević, Zoran Božović, Pavle Mušikić, Andrija Jauković, Stefan Gak… Eksplodirao povratnik Petar Smiljević – bio najbolji strelac crno-belih i apsolutno dominantna figura – a zapaženu rolu imao je i Dušan Trtović.

Rast crno-belih trebalo bi da se nastavi.

RADNIČKI IZVRŠIO TOTALNU REKONSTRUKCIJU IGRAČKOG KADRA

Luka Pljevančić (©MN Press)Luka Pljevančić (©MN Press)

Može li se o Radničkom govoriti kao o slabijem timu nego lani – može iz određenog ugla. Jer, pretrpeo je veliki broj promena. Ne i staviti ruka u vatru da će to i biti kada se uđe u završnicu sezone, pošto je jezgro mlado, nedokazano i imaće dovoljno motiva da predano radi i usvaja savete Uroša Stevanovića.

Radnički je izvrši totalnu rekonstrukciju igračkog kadra. Donekle i nevoljno. Nikome nije u planu bilo da se gotovo svi nosioci pokupe i sve mora iz početka da se gradi. Ali, isto tako nephodno je bilo proluftirati svlačionicu, jer je evidentno došlo do zasićenja. Jedna generacija udarila je u plafon i osipanje je počelo odlascima Marka Radulovića i Nemanje Vica pred finalni turnir kupa, a nastavilo se sa Lazarom Dobožanovim, Nikolom Lukićem, Milošem Ćukom, Josipom Vrlićem, Aleksom Ukropinom i Stefanom Brankovićem, kao i Vukom Draškovićem.

Od starosedelaca su tu kapiten Filip Janković, Nemanja Stanojević, Luka Pljevančić, golman Stefan Todorovski i plejada mladih igrača na čelu sa velikim talentom Nikolom Kojićem, koji je propustio dobar deo prethodne sezone i u finišu dokazao da će u budućnosti Uroš Stevanović i te kako moći da se osloni na njega. I u klubu, ali i u reprezentaciji. Sve pod uslovom da razvoj bude pravilan.

Centar Bogdan Gavrilović će moći da računa na veću minutažu, vrata su se otvorila golmanu Radosavu Virijeviću, momku koji je sa 15 godina još u drugoj Jadranskoj ligi debitovao za kragujevački sastav, a tokom kvalifikacija za Ligu šampiona i neuspelog pohoda na grupnu fazu kao centralne napadačke figure na suprotnim stranama nametnuli su se iskusni Miroslav Ranđić i levoruki Lazar Vićković.

Za očekivati je da se Kristijan Šulc vremenom da se pridruži pomenutom dvojcu u napadu i postane jedna od ozbiljnih napadačkih opcija, dok bi nešto novo u igri mogli da donesu gruzijski reprezentativci Valiko Dadvani i Sandro Adeišvili.

ŠABAC SA DVOJICOM UMESTO TROJICOM RUSA, RAD SA MLAĐIM KATEGORIJAMA PRIORITET

Ivan Kopcev (©VK Novi Beograd)Ivan Kopcev (©VK Novi Beograd)

Od vremena kada je Šabac osvojio duplu krunu i iskoristio činjenicu da je dobio novi, moderan bazen mnogo toga se promenilo. Pre svega na polju finansija. Beogradski klubovi i kragujevački Radnički su podigli ulog, ekipa iz Mačve ostala na sličnom. Razlog je jednostavan: akcenat nije toliko na rezultatima prvog tima, koliko na mlađim kategorijama.

Prioritet Šapčana ostao je rad sa mlađim uzrastima, izbacivanje igrača za seniorski pogon, te rezultati u pionirima, kadetima, omladincima. Klub redovno ima zapažene rezultate na Tomo kupu u Dubrovniku, a boljeg pokazatelja kako se sa dečacima radi od toga nema.

Do zaokreta kursa nije došlo ni pred novu sezonu. Sve je ostalo na starom. Nemanja Ličanin za kormilom, a ekipa manje-više slična. Ognjen Stojanović, Andrej Barać, Nebojša Toholj, Petar Stanić, Mitar Maraš, Mihajlo Repanović, golman Stefan Živojinović... Ali, umesto trojice Rusa sada su tu dvojica – Ivan Kopcev i Nikita Krug. Otišao je Timur Šajhudinov. Prekomandovani su Filip Novaković i Veljko Babić iz razvojnog tima Save, stigao je Ognjen Tomić iz Niša, kao i Nenad Dragović iz Budve, a najveće pojačanje je crnogorski reprezentativac Aljoša Mačić.

VALIS POTPISAO DESETORICU, TAŠ SA NIKOLOM RAĐENOM PRAVO OSVEŽENJE

Nikola Rađen (©MN Press)Nikola Rađen (©MN Press)

Šabac je pretprošle sezone razbio blok od četiri ekipe (Novi Beograd, Radnički, Partizan, Crvena zvezda), potisnuo je večite iza sebe, međutim, protekle nije napravio takav podvig. Etablirao se kao peti klub u srpskoj lige, a odmah iza njega stao je – Valis. Na čelu tima je Miloš Savković, koji je tokom leta vodio B reprezentaciju Srbije, a za novu sezonu dobio je čak deset pojačanja.

Poput kragujevačkog kluba i valjevski je promenio mnogo toga. Želja Valjevaca je da urade ono što nisu prethodne – izbore plasman u prvi rang Jadranske lige. To im je za dlaku izmaklo, a pojačanja kao što su Aleksa Petrovski, Dragoljub Rogač i Petar Kasum trebalo bi da ih približe tom cilju. Pored pomenutog terceta angažovani su i Matija Vlahović, Veljko Tomić, Đorđe Stanić, Nikola Brkić, Veljko Krstić, Petar Mitrović i Luka Borovičanin.

Interesantna priča i pravo osveženje mogao bi da bude TAŠ. Nekoliko klubova spojilo se u jedan, dirigentsku palicu preuzeo je Nikola Rađen i to će mu biti prvi samostalan trenerski posao. Ambicije nisu velike: da se kvalitetno radi, ekipa bude fizički spremna i napreduje, te da izbore opstanak u ligi. Slično je i sa ostalim učesnicima u Superligi. Počev od Vukova, razvojnog tima Novog Beograda, zatim Naisa, Starog grada i Proletera.

DVA KLUBA U LIGI ŠAMPIONA, ČETIRI U KUPU EVROPE I NOVI FORMATI TAKMIČENJA

Petar Smiljević (©MN Press)Petar Smiljević (©MN Press)

Srpski klupski vaterpolo će drugu godinu zaredom dati šest predstavnika na međunarodnoj sceni: dva u Ligi šampiona i četiri u Kupu Evrope. Novi Beograd i Crvena zvezda igraju grupnu fazu elitnog takmičenja, Partizan, Radnički, Šabac i Valis su u kvalifikacijama za drugo posnazi evropsko takmičenja i pokušaće da se domognu nokaut faze.

I Liga šampiona i Kup Evrope su doživeli određene promene, a one nizu zaobišle ni nacionalno prvenstvo Srbije. Nova sezona Superlige, novi i format. Ništa neuobičajeno. No, ove godine nije hir, već potreba da se menja. Svetska i kontinentalna smotra na kojima će srpski reprezentativci juriti plasman na Olimpijske igre u Pariz podelile su klupsku sezonu na dva dela, pa će prvi do reprezentativnih akcija suštinski biti važniji za Jadransku ligu, jer od nje se nije odustalo. Samo i ona je promenjena, bodovi se prenose iz domaćeg šampionata.

Međusobno će igrati srpski klubovi u domaćoj ligi i bodovi će se prenositi za Jadransku, dok će Jadran iz Herceg Novog odmeravatiu snage sa hrvatskim timovima. Dva najbolja tima iz Srbije, odnosno tri iz grupe u kojoj crnogorski predstavnik učestvuje sa hrvatskim, plasiraće se u narednu fazu u koju će se prenositi bodovi i na dva turnira će igrati svako sa svakim. Fajnal-fora neće biti, jednostavno će se podvući crta i ekipa sa najvećim brojem bodova biće proglašena za prvaka.

Što se samog srpskog prvenstva tiče, isprva će klubovi biti podeljeni u dve grupe, potom će biti obrazovane nove kako bi došlo do ukrštanja onih koji nisu odmeravali snage između sebe, a kada se sve „izvrti“ sledi plej-of.

No, do doigravanja za prvaka ima poprilično. Neće pre proleća...

VATEPOLO SUPERLIGA SRBIJE - 1. KOLO:

Subota

GRUPA A:

11.45: Stari grad - Proleter

19.00: Vojvodina - Šabac

19.45: Novi Beograd - Partizan

GRUPA B:

20.00: Crvena zvezda - Novi Beograd Vukovi

20.00: Nais - Radnički

20.45: TAŠ - Valis


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluvaterpolo SrbijaVK Novi BeogradVK Crvena zvezdaVK PartizanVK RadničkiVK ŠabacVK ValisVK TAŠ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara