Petar Smiljević (©MN Press)
Petar Smiljević (©MN Press)

Partizanovi klinci gaze redom u Evropi! Zasijao i Šabac, pred Zvezdom nemoguća misija

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.11.22. | 22:26

Dve od tri srpska predstavnika imaju pozitivan rezultat uoči revanš utakmica Kupa Evrope

Na Banjici rastu novi šampioni! Nepresušan izvor talenta je Partizanova škola, to se najbolje oslikava u tekućoj sezoni. Ostali su crno-beli letos praktično bez celog tima, napustili su ih nosioci, sklopljen je mlad tim koji gazi sve pred sobom u Evropi. Na međunarodnoj sceni bebe Miloša Korolije blistaju. 

Partizan je napravio zalihu od jednog gola (12:11) pred revanš sa Panioniosom u Grčkoj, briljirao je Marko Dimitrijević, koga je selektor Uroš Stevanović pozvao u seniorsku reprezentaciju Srbije za prvo okupljanje i američku turneju. Uspešan je bio i Šabac protiv Barselone, trijumfovao je u gradu na Savi (13:10), jedino Zvezda od srpskih predstavnika nije upisala pobedu. Vašaš je na krilima Save Ranđelovića, nekadašnjeg prvotimca crveno-belih, došao do ubedljive pobede i saterao je Zvezdu u ćošak (15:10). 

Izabrane vesti

Nalaze se Partizan i Šabac u dobroj poziciji pred gostovanja, zauzeli su pravi kurs u Kupu Evrope. Crno-belima će u Grčkoj igrati i remi, Šabac će imati znatno veći luksuz. Moći će u Španiji od Barselone da izgubi i sa čak dva razlike, dok je Crvena zvezda pred nemogućom misijom. Da bi prošla u četvrtfinale moraće da nadoknadi pet golova. 

Crno-beli klinci su prvi put u sezoni na međunarodnoj sceni igrali na svom bazenu, bili su favoriti, osetili kako je to igrati pod pritiskom i nisu podbacili. Položio je tim Miloša Korolije jedan deo ispita, za diplomski mu predstoji odbrana razlike, koja uistinu nije velika, a mogla je biti. Imao je Partizan i pet golova viška - u nekoliko navrata - maltretirali su Petar Smiljević i Marko Dimitrijević rivala, ali su Grci uspeli da se vrate. 

Nadoknadio je Panionios zaostatak preko Aleksandrosa Gunasa i Nikolaosa Kopelijadisa - svaki dao tri gola, toliko su isporučili i Smiljević i Dimitrijević - prišao je i na gol zaostaka, sačuvao je prisebnost Marko Dimitrijević za kraj. Osigurao je pobedu Partizanu na Banjici, a Aleksandros Gunas je 17 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene ublažio poraz. 

Veliku pobedu ostvario je Šabac na gradskom bazenu, potopio je Barselonu i nadomak je plasmana u istorijsko četvrtfinale. Tim Nemanje Ličanina odigrao je perfektnu utakmicu, sve vreme je povlačio konce, diktirao je tempo i držao Špance na distance. 

Blaj Maljarah je jedini igrač Barselone koji je pravio probleme Šapcu. Postigao je pet golova, tačno polovinu od ukupnog broja španske ekipe, ali bio je to deo plana Mačvana. Zatvorili su druge igrače, napravili kontrolisanu štetu i samo je Marko Vavić više od jedanput tresao mrežu gola koji je branio Stefan Živojinović

Fenomenalno je igrao Ognjen Stojanović, spakovao je Špancima četiri gola, a u stopu ga je pratio Mihajlo Repanović. Ispalio je tri strele, dao je dubinu igri Šapčana. Nikita Krug i Nebojša Toholj su pred protivničkim golom odradili brdo prljavog posla, ali su i dve lopte spustili iza imaginarne gol-linije.

Dušan Vasić (©MN Press)Dušan Vasić (©MN Press)

Šabac je u predvorju četvrtfinala Kupa Evrope, a Crvena zvezda blizu eliminacije. Dobili su crveno-beli najtežeg mogućeg protivnika, dobro su se držali do sredine trećeg perioda i popuštanja odbrane. Zaradili su Dušan Vasić i Vuk Milojević treću grešku i isključeni su, dok se Gavril Subotić vratio u ritam posle povrede i nije bio na maksimalnom broju obrtaja. 

U meču koji je obilovao isključenjima - Vašaš ih sakupio 15, Zvezda pet više - crveno-beli su mučili muku da zaustave najiskusnije - Savu Ranđelovića, Ivana Nagaeva, Akoša Konarika i Tamaša Mezeija. Olabavila im se ruka, kada je i bilo promašaja - zaboravljali su ih. Sava Ranđelović je, kao i Roland Simon, završio meč pre vremena zbog tri lične, ali je doprineo sa tri gola. 

Vladimira Mišovića su tri puta varali i Akoš Konarik i ruski vaterpolista Ivan Nagaev, jedan manje dali su iskusni centar Tamaš Mezej i kapiten Bens Batori, dok su kod Zvezde u dva navrata precizni bili Veljko Tankosić, Ivan Basara, mladi Rodoljub Gajić i slovački centar Lukas Seman.

KUP EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Savona - Ortiđa 7:2

Primorac - Turkoan 7:7

Partizan - Panionios 12:11

Honved - Solnok 13:11

Steaua - Oradea 8:8

Noazi le Sek - Trst 12:20

Vašaš - Crvena zvezda 15:10

Šabac - Barselona 13:10


tagovi

VK ŠabacVK Crvena zvezdaVK PartizanLEN Kup EvropeDejan SavićMiloš Korolija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara