Serhio Perez u društvu Šarla Leklera i Karlosa Sajnca (©AFP)
Serhio Perez u društvu Šarla Leklera i Karlosa Sajnca (©AFP)

Perez odleteo do istorijske pol pozicije, Hamilton ispao u prvom krugu, Šumaher se slupao pri brzini od 270 km/h

Vreme čitanja: 2min | sub. 26.03.22. | 20:42

Uzbudljive kvalifikacije u Džedi, vozač Red Bula iznenadni pobednik i prvi Meksikanac na pol poziciji u Formuli 1

Sjajan početak sezone u Formuli 1. Nakon dominacije Ferarija u Bahreinu i trećeg trijumfa u karijeri Šarla Leklera, sa uzbuđenjima i iznenađenjima se nastavilo i u Saudijskoj Arabiji. Serhio Čeko Perez je u poslednji čas izborio pol poziciju i postao prvi meksički vozač kojem je to pošlo za rukom u istoriji F1 karavana. Iza su ostali Lekler i Karlos Sajnc iz Ferarija, četvrti je njegov kolega iz Red Bula i aktuelni šampion Maks Verstapen. Kvalifikacije je obeležila i eliminacija Luisa Hamiltona u prvoj rundi, kao i udes Mika Šumahera iz Hasa, sa kojim je na sreću sve u redu.

Prva stvar koja je privukla pažnju na staru kvalifikacija bio je rezultat Luisa Hamiltona. Završio je prvu rundi kao 16. što znači da nije obezbedio mesto u drugom krugu. Britanacu se to poslednji put dogodilo još 2017. godine kada se slupao u prvom krugu kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila. Ovoga puta nije došlo do incidenta, već je sedmostruki šampion delovao totalno indisponirano.

Izabrane vesti

Drugu rundu kvalifikacija obeležio je sin legendarnog Mihaela Šumahera. On je udario u betonski zid na 12. krivini pri brzini od oko 270 kilometara na čas. Ostao je u vozilu neko vreme, nije bilo informacija o njegovom stanju, ali su ubrzo stigle ohrabrujuće vesti da je svestan i da komunicira sa timom. Obelodanjeno je potom da je fizički dobro, ali da će iz predostrožnosti biti podvrgnut analizama. Jeziv udes, bolid je bio u delovima, ali najvažnije je da je Šumaher u redu i po svemu sudeći će biti u stanju da nastupi na sutrašnjoj trci. Zauzeo je 14. mesto u konačnom plasmanu.

Problem je izgleda u tome što Has neće imati dva bolida spremna za sutrašnju trku, a s ozbirom da je Kevin Magnusen završio kvalifikacije kao 10, pitanje je da li će biti mesta za Mika Šumahera.

Dugo je trajalo čišćenje staze, kako bi se bezbedno nastavile kvalifikacije, a onda je sve do završnice treće runde delovalo da neće biti novih uzbuđenja. Lekler i Sajnc su dominirali, Verstapen i Perez ih pratili, a onda je Meksikanac poleteo. Obišao je stazu za 1:28.200 i zauzeo pol poziciju, za 0.025 sekundi ispred Ferarijevog vozača.

"Kakav krug, neverovatan! Mogu da ih odradim 1.000 ali sumnjam da ću odvoziti neki bolji. Bilo je nestvarno. Nismo očekivali da ćemo moći da pariramo Ferariju u kvalifikacijama, bili smo fokusirani na trku", rekao je Perez u oduševljenju.



tagovi

Formula 1Red BulFerariSerhio PeresŠarl LeklerKarlos SajncMaks VerstapenLuis HamilronMik Šumaher

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara