Felipe Perone (©European Water Polo Championship 2024)
Felipe Perone (©European Water Polo Championship 2024)

Perone: Vratilo nam se za Srbiju i peterce! Hrvatska bila bolja od nas, Granados je genijalac

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.01.24. | 07:45

“Nismo najbolji u Evropi, ali ovoga puta otišlo je na našu stranu”, kaže kapiten Španije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Izmicale su mu zlatne medalje, tolike godine jeo se Felipe Perone zbog toga. Uvek je malo falilo, ali je dočekao u poznim igračkim danima, da se kao veteran u razmaku manjem od dve godine da na glavu stavi i svetsku i evropsku krunu. Jedan od najboljih koje je vaterpolo imao neće otići u penziju kao večiti gubitnik, više ga neće proganjati Srbija i poraz na peterce u Barseloni.

Izabrane vesti

Delfini su pre šest godina postali prvaci Evrope četvrti put uzastopno i bacilli Španiju u očaj. Dobila je domaćinstvo, vratio joj se Felipe Perone – na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru nosio kapicu Brazila u kome je rođen – ali Monžuik nije dočekao veliko slavlje. Ponovo su srpski vaterpolisti, kao i devet godina ranije na Svetskom prvenstvu u Rimu, bili staloženiji kada je došlo do penal-serije. Da sve bude gore, Crvena furija je dve godine kasnije na identičan način izgubila od Mađarske u finalu.

Špamnci su tri puta gubili u finalima kontinentalnih šampionata, do juče su bili najveća vaterpolo nacija koja nikada nije bila prvak Evrope, ali vratilo im se za sve bolne poraze, agoniju i patnju kroz koju su prolazili. Felipe Perone je u drugoj kući dosanjao san i zajedno sa saigračima sprečio Hrvatsku da treći put kao domaćin podigne trofej.

“Ima nešto specijalno kada igraju kod kuće, energičniji su, daju više golova iz kontranapada. Primili smo pet golova u prvoj četvrtini, igrali su bolje nego mi u finalu, ali ovog puta je otišlo na našu stranu. Srećni smo što smo, jer 2018. smo izgubili od Srbije kod kuće posle penala, takođe i 2020. od Mađara na penale. Pamtim ta finala, vratilo nam se”, rekao je Felipe Perone i nastavio:

“Mi nismo najbolji u Evropi, ovde je najbolja bila Hrvatska. Kao što rekoh, gubili smo ranije finala u kojima smo bili bolji, znam taj osećaj. Biće zanimljivo na narednim turnirima, ima između šest i osam ekipa koje mogu da dobiju svakoga”.

Da li je Hrvatska bila bolja – malo ko će moći da se seti kroz nekoliko godina ili deceniju. Najviše jeste pokazala na Evropskom prvenstvu, ali će u zapisima stajati samo da su Španci u zimu 2024. godine prvi put krunisani na Starom kontinentu.

Detalji su odlučili i majstorstvo Alvara Granadosa. Taktički gledano, španski selektor David Martin povukao je pravi potez kada je izveo Unaja Agirea i u četvrtoj deonici među stative posadio Eduarda Lorija. Bila je to njegova mala pobeda, kao i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti kada mu je pružio šansu u penal-seriji, a on mu se odužio odbranjenim petercem.

David Martin je donosio hrabre odluke, Hrvatska je gledala kako da sačuvao gol i prednost. Na kraju je ostala bez svega.

“Mislim da je presudilo srce, realno nismo igrali dobro. Presudili su srce i dva genijalca Alvaro i Sanauha, ta kombinacija. Drugi golman je dobio šansu i branio je izuzetno. Niko nije očekivao, to smo mi – tim. Na Svetskom prvenstvu je odbranio peterac. Svi u ekipi imaju nešto”.

Španija je u Zagrebu osvajanjem zlata izvadila vizu za Olimpijske igre u Parizu. Kako će se Svetsko prvenstvo kroz manje od dve nedelje igrati u Dohi, očekivano bi bilo da David Martin odmori makar najiskusnije – Felipea Peronea i Blaja Maljaraha. Možda i Alberta Munarisa, koji vuče povredu. No, od toga, ipak, neće biti ništa.

Kapiten Crvene furije ni ne pomišlja da preskoči planetarni šampionat. Nem ani govora o tome. Kada je već tako, prvi favorit za titulu u Kataru zna se već sada.

“Nema poštede, nema odmaranja. Igraćemo u punom sastavu u Dohi. Bolje da budemo tamo, da igramo, nego samo da treniramo”, završio je Felipe Perone.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija SrbijeFelipe Perone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara