Petar Krsmanović (©MN Press)
Petar Krsmanović (©MN Press)

Petar Krsmanović: Finale dočekujemo bez pritiska, jer smo maltene već potonuli

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.04.23. | 09:26

Kapiten Vojvodine govorio za Mozzart Sport pred start finalne serije

Njegov transfer bio je jedan od najzvučnijih kad je srpska odbojka u pitanju poslednjih desetak godina. Teško da je neko očekivao da će na domaćoj sceni zaigrati igrač te klase... Međutim, Vojvodina je uspela prošlog leta da privoli reprezentativca Petra Krsmanovića da dođe i tako učini Superligu atraktivnijom.

Nije mogao sam da pobeđuje protivnike, ali je dao ogroman doprinos u svim ostvarenim pobedama i preskočenim preprekama na putu ka finalu plej-ofa. Da bi njegova misija bila upamćena kao uspešna - potrebno je da kao kapiten podigne pehar u finalu plej-ofa.

Izabrane vesti

Novosadski tim je ostao bez Superkupa i Kupa Srbije, eliminisan je u grupnoj fazi Lige šampiona, pa su sada sve misli usmerene ka borbi za titulu. Malo je nedostajalo da Boškanovi momci završe priču u polufinalu, Spartak je imao meč lopte, ali aktuelni šampioni su se ipak izvukli.

"Već smo i zaboravili na to... Ali, svakako da smo svesni da je jedna lopta presudila. To je odbojka, dešava se. Sigurno da finale sada dočekujemo bez pritiska, jer smo maltene potonuli i ispali u polufinalu. Mislim da smo tu neku sreću i zaslužili, bili smo prvi ubedljivo u ligaškom delu. Sreća se ne nalazi baš negde na putu, već mora da se zasluži", rekao je kapiten Vojvodine Petar Krsmanović u razgovoru za Mozzart Sport.

Danas počinje finalna serija - Partizan od 18 časova gostuje u maloj dvorani Spensa. Znaju dobro Novosađani šta ih čeka protiv rivala koji im je uzeo već dva trofeja...

"Igrali smo u Superkupu i finalu Kupa. Nismo tad baš prošli kako smo želeli, ali to je bilo na jednu utakmicu. Sada kada se igra na tri dobijene videće se definitivno ko je kvalitetniji. Ovo je najvažniji trofej, koliko god i ti ostali bili bitni. Titula je glavna i ona vodi u Ligu šampiona. Mislim da su šanse 50-50. Oni imaju možda malu psihološku prednost jer su nas dobijali u tim finalima. Ali mi imamo prednost domaćeg terena. Tako da - tu smo negde. Nadam se da će presuditi domaći teren. Nama mnogo znači kada igramo u svojoj dvorani u Novom Sadu".

Svestan je Krsmanović da će sezona biti veoma neuspešna ukoliko pehar ne završi u klupskim vitrinama.

"Da se ne osvoji titula posle šest za redom, to bi stvarno bio presedan. Mi se nadamo da će doći i ta sedma zasluženo... Daleko smo od nje, ali najvažnije je da smo preživeli ovu Suboticu. Tu smo gubili 1-0, pa okrenuli na 2-1. Svaka je bila kao poslednja. A sad se ipak igra na tri dobijene".

S obzirom na to da se bliži kraj Petrove misije u Vojvodini, može polako da sumira utiske... Poznato je da će karijeru nastaviti u Rusiji.

"Mislio sam da će biti malo drugačije ovde, posebno taj period u Ligi šampiona. Trebalo je da dođe kao pojačanje i Crnogorac Ćaćić, pa ipak nije zbog povrede. Sa njim mislim da bismo bili kompletni. Uz to da nam se nije povredio libero Negić... Pre dolaska su bila veća očekivanja, ali posle se svašta poremetilo pa se nismo u punom sjaju pokazali u Ligi šampiona. Ostaje žal, ali šta je tu je. Nismo dovodili neka druga pojačanja i na tome je ostalo".

(CEV)(CEV)

Da bi jedan srpski klub bio konkuretan u Evropi potrebno je mnogo više kockica da se složi.

"Mislim da je pored mene i Maksima Buculjevića bio potreban još jedan, eventualno dva igrača - da bismo napravili iskorak u Evropi. Ovi mladi odbojkaši - koji su stvarno perspektivni, trenutno ne mogu da dohvate nivo koji se igra u Ligi šampiona. Da su bila još dvojica Vojvodina bi imala šansu da produži evropsko putovanje, makar u CEV kupu, ako ne u najjačem društvu".

Vojvodina je u grupi bila sa Jastrežebskim - to je jedan od ovosezonskih finalista, koji će se sastati sa Zaksom.

"Nisam očekivao da će Peruđa ispasti od Zakse. Ali kod njih nešto ne štima očigledno. Ne iznenađuje me što je poljsko finale, jer su u suštini u vrhu samo poljski i italijanski klubovi, kad nema Rusa koji su pod sankcijama. Te dve lige su najjače i mislio sam da će se sresti u finalu timovi iz tih zemalja, ali namestilo se ovako... Poljska ima tri-četiri kvalitetna tima i sigurno se nisu slučajno zadesili u finalu".

Kada završi klupske obaveze Petar neće imati mnogo vremena za analizu, jer će brzo uskočiti u reprezentativnu opremu i nastaviti borbe na nekoj drugoj pozornici.

"Čeka nas napornih četiri-pet meseci. Glavni cilj je da se ode na Olimpijske igre... Ne sme da se zanemari ni Liga nacija, koja se boduje drugačije zbog OI. Tu je i Evropsko prvenstvo, koje je uvek izazov. Celo leto ćemo se boriti za taj krajnji cilj i nadam se da ćemo posle dva preskočena olimpijska turnira odvesti reprezentaciju u Pariz. Važno je da odemo, a posle nećemo da obećavamo ništa... Put je pretežak, možda je teže i otići na OI, nego stići tamo do četvrtfinala, polufinala i boriti se za medalju".

Prošle godine su se reprezentativci radovali zbog povratka Igora Kolakovića na klupu, ali do nekog većeg rezultata nisu došli...

"Sad posle klupske sezone nam Igor ne da mnogo da se odmaramo", uz osmeh kaže Krsmanović. "Poznajemo se super... Prošle godine smo pričali koliko nam prija njegov sistem rada, ali nismo napravili uspeh. Neočekivano smo izgubili onako na SP. Sad ćemo to sagledati, pokušati da ispravimo sve greške i popravimo rezultate".

FINALNA SERIJA PLEJ-OFA ZA ODBOJKAŠE

Sreda - 19. april

18.00: Vojvodina - Partizan

Subota - 22. april

18.00: Partizan - Vojvodina

Utorak - 25. april

Vojvodina - Partizan

***serija se igra na tri pobede - eventualna četvrta utakmica na programu 28. aprila u Beogradu, a peta 1. maja u Novom Sadu


tagovi

OK VojvodinaSuperliga Srbije u odbojciOK PartizanPetar Krsmanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara