Duško Pijetlović i Angelos Vlahopulos (©MN Press)
Duško Pijetlović i Angelos Vlahopulos (©MN Press)

Pijetlovićev zamah ka večnosti

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 09:14

Iskusni centar može da postane drugi srpski igrač koji je sa četiri različita kluba osvajao Ligu šampiona i u Beogradu podigne peti najbitniji klupski trofej

Novi Beograd se drugi put za dve godine nalazi pred vratima raja. Revanšira li se Pro Reku, proširiće krug osvajača Lige šampiona i gledajući isključivo klubove iz Srbije, naći se u društvu Partizana, Crvene zvezde i Bečeja. 

Mnogima od članova novobeogradskog kluba, ako do krunisanja dođe, to neće biti prvi put. Živko Gocić može da stane u red iza Igora Milanovića, Vjekoslava Kobešćaka, Veselina Đuha, Ozrena Bonačića i Sandra Sukna, jer bi bio četvrti čovek iz vaterpolo sveta koji je podizao pehar i kao trener i kao igrač, a Duško Pijetlović će u finalu Lige šampiona takođe napraviti zamah ka večnosti. 

Izabrane vesti

Iskusni centar je četiri puta bio na evropskom tronu, prve zlatne medalje u Ligi šampiona dočepao se nastupajući za Partizan. Čuvena 2011. godina ga je lansirala u orbitu, poslala ga do najsvetlucavijeg sazvežđa - Pro Reka. Sa slavnim italijanskim klubom je dva puta bio na tronu, a između toga i Crvenu zvezdu poveo ka titulu. 

U bogatoj kolekciji Duška Pijetlovića su četiri najsjajnija odličja Lige šampiona, večeras bi mogao da pridoda i peto, i na taj način postane tek drugi igrač koji je sa četiri različita kluba osvajao Ligu šampiona. Rekord drži Andrija Prlainović, koji je sa četiri različita kluba u tri zemlje doneo najdragoceniji trofej. 

Pakleni šuter iz Herceg Novog je poput Duška Pijetlovića dva puta bio najbolji sa Pro Rekom, po jednom sa Partizanom i Crvenom zvezdom i u sva četiri pohoda mu je iskusni centar bio saigrač, i imali su neverovatnu konekciju u bazenu. Bili su ubitačan tandem, a jedini put kada je Andrija Prlainović zaseo na tron bilo je kada je nosio kapicu mađarskog Solnoka. 

Dakle, večeras po dva parametra proslavljeni srpski reprezentativci mogu da se izjednače: po broju titula Lige šampiona i broju različitih klubova sa kojima su ih podizali. 

Ne završi li pehar u Duškovom naručju, Aleksandar Ivović i Aron Janger će sustići olimpijskog šampiona iz Boke. Obojica vaterpolista Pro Reka imaju četiri trofeja u svojoj kolekciji, stim što bi Australijanac potvrdio da je ubedljivo najveći magnet za uspeh. Jer u prethodna tri završena izdanja - u sezoni 2019/2020 sošlo je do prekida zbog pandemije i takmičenje nide dovršeno - bio je na tronu. Prvo sa Ferencvarošem, pa prethodne dve godine sa Pro Rekom. 

Pet pehara imaju i Mirko Sandić (Partizan), Ozren Bonačić (Partizan, Mladost), Stefano Tempesti (Pro Reko) i Tamaš Kašaš (Posilipo, Pro Reko). Dok su i dalje neprikosnoveni sa šest Đorđe Perišić, odnosno Mauricio Felugo i Pjetro Filjoli (u sezoni 2011/2012 nije učestvovao na završnom turniru, ali jeste u ranijim fazama takmičenja).  

Osvojio petu Ligu šampiona ili ne, Duško Pijetlović je u ozbiljnom društvu. Večeras može samo da podseti Pro Reko kakvog je centra imao i da titule tih godina nisu slučajno završavale u gradiću kraj Đenove. Dvostruki olimpijski šampion bio je jedna od najvećih garancija za iste.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

Barseloneta - Novi Beograd 8:8, petercima 10:12

Vuljagmeni - Pro Reko 8:12

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

19.00: (1.20) Barseloneta (9.00) Vuljagmeni (6.75)

FINALE

21.00: (2.95) Novi Beograd (8.00) Pro Reko (1.60)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradPro RekoDuško PijetlovićPjetro FiljoliAron Janger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara