"Milan Lučić za konferenciji za novinare pred finale"
"Milan Lučić za konferenciji za novinare pred finale"

Počinje finale NHL lige: Milane, Srbine, zgazi ih sve!

Vreme čitanja: 9min | sre. 12.06.13. | 14:12

U ovogodišnjem finalu skraćene NHL sezone sastaju se Boston i Čikago. Simpatije navijača iz Srbije svakako su na strani Bruinsa, pre svega zbog Milana Lučića, ali to nije dovoljno za podizanje prestižnog pehara lorda Stenlija. A šta bi moglo da presudi u ovom duelu saznajte u analizi MOZZART Sporta

Milan Lučić za konferenciji za novinare pred finale

Prvi put od 1979. godine u finalu Stenli kup plej-ofa sastaće se dva tima takozvane originalne šestorke NHL-a. Čikago Blekhoksi će pokušati da ponove uspeh iz šampionske 2010. godine, dok se Boston Bruinsi, uz podršku Srba zbog Milana Lučića (na slici), nadaju da bi mogli da budu prvaci drugi put u poslednje tri sezone MOZZART sport vam donosi analizu ovogodišnjeg finala kroz pet najbitnijih tačaka za uspeh – golmane, odbranu, napada, specijalne timove i trenere.

Izabrane vesti

GOLMANI

Kada je kontroverzni Tim Tomas na početku sezone objavio da se povlači iz hokeja, malo ko je mogao da pretpostavi da će Boston u Tuki Rasku imati više nego adekvatnu zamenu. Neosporno talentovan, finski golman je na početku karijere, u retkim trenucima kada je menjao Tomasa, često pravio kikseve, zbog čega su mnogi sumnjali da je pravo rešenje na duže staze. Međutim, Rask je sve kritičare ućutkao sjajnim odbranama u ovoj sezoni, pogotovu u plej-ofu gde je trenutno možda i najkorisniji igrač ekipe. Odbrana predvođena Raskom je najbolji napad lige limitirao na samo dva gola u četiri utakmice brzinskog finala Istoka. Pitsburg je prosečno postizao preko četiri gola u regularnom delu šampionata, ali sav taj ofanzivni talenat nikako nije mogao da pronađe put do mreže finskog golmana. Dva primljena gola u seriji s Pingvinsima je drugi najbolji defanzivni učinak u istoriji Stenli kup plej-ofa, samo je tim Anahajma iz 2003. godine dozvolio Minesoti manje pogodaka, svega jedan. Bruinsi s dosta samopouzdanja čekaju veliko finale, a osnova toga je sigurna igra Raska u koga njegova ekipa ima bezgranično poverenje.

Ova sezona je donela potvrdu vrednosti i startnom golmanu sa druge strane. Kori Kroford je imao mnogo uspona i padova u svojoj karijeri, da bi se ove godine konačno ustalio kao prva opcija na golu Čikaga. Blekhoksi igraju izrazito napadački hokej, zbog čega često njhovi golmani ostaju na vetrometini, no to nije smetalo Krofordu da u regularnom delu šampionata prima ispod dva gola po meču (tačno 1,94). Timski, Čikago je primio najmanje golova u regularnom delu šampioanta, svega 102 u 48 utakmica, što je Krofordu i zameniku Reju Emeriju donelo Vilijam Dženings trofej.

Golmanska statistika konačno ide u prilog Blekhoksima koji su imali mnogo muka da pronađu pravo rešenje među stativama od kada su posle šampionske 2010. godine pustili Antija Nijemija. Međutim, više od statistike Kvinvilovom ofanzivno supertalentovanom timu je potrebna sigurnost na golu. Kroford upravo izrasta u to – sigurnog golmana koji neće biti dominantan kao recimo Džonatan Kvik iz Los Anđelesa, ali neće ni mnogo grešiti.

ODBRANA

Dankan Kit iz Čikaga ne bira žrtve

Ulazeći u plej-of, ocene stručnjaka su bile da su bekovi Bostona slabiji deo tima i da je Bruinsima bilo preko potrebno da dovedu neko pojačanje. Kada su pre dve godine osvojili titulu, Bruinsi su pred doigravanje doveli Tomaša Kaberlea čije iskustvo im je i te kako pomoglo u osvajanju Stenli kupa. Uprkos pokušajima, ovoga puta nije bilo zvučnih pojačanja, samo je doveden po malo zaboravljeni Vejd Reden iz Sent Luisa koji je uprkos dobrom startu u seriji s Torontom, vrlo brzo zbog povrede ispao iz rotacije. Njegova, kao i povrede Denisa Sajdenberga i Endrua Ferensa naterale su u jednom trenutku Kloda Žulijena da ukaže šansu čak trojici ruki defanzivaca. Ispostavilo se da to uopšte nije bila slabost Bostona, naprotiv, jer su i Dagi Hemilton i Met Barkovski i Tori Krug sjajno odradili svoj posao. To se pogotovu odnosi na Kruga koji je uzeo mesto u ekipi iskusnom Redenu i postao veoma važan igrač u pauer-pleju Bruinsa. Samo dva primljena gola u seriji s Pitsburgom dovoljno govore kako je odbrana odradilo svoj deo posla. Da, stil igre Bostona jeste angažovan i taktički hokej, ali u osnovi svega jeste dobra i sigurna igra bekova koje predvodi 207 cm visoki Zdeno Čara. Kapiten Bruinsa u paru sa Sajdenbergom ima zadatak da čuva najbolje protivničke napadač zbog čega često duplira svoje smene. Hara i ostali bekovi Bostona limitirali su Sidnija Krozbija i Jevgenija Malkina na samo jednu asistenciju u četiri utakmice finala Istoka, što je dovoljna poruka napadačima Čikaga šta ih očekuje.

Analizirajući Blekhokse, nema sumnje da se odbrana ne ističe kao prvi kvalitet ekipe. Sve u Čikagu je podređeno napadačkom talentu tima, pa su tako i bekovi tu da maksimalno pomognu brzoj i igri s mnogo tempa. Svi Kvinvilovi defanzivci su prevashodno dobri klizači koji znaju s pločicom i kojima duel-igra nije jača strana. Čikago je primio najmanje golova u ligi – 102, ali osnova dobre defanzive Blekhoksa dolazi iz ofanzivne moći i dominacije na drugom kraju leda. Timovi često ne mogu da dođu ni do daha zbog tempa koji nametnu Hoksi zbog čega izostaje njihov ofanzivni učinak. Ključni igrači u odbrani svakako je prvi bekovski par Dankan Kit i Brent Sibruk, obojica članovi kanadske reprezentacije sa prošlih OI u Vankuveru, što dovoljno govori o njihovi kvalitetima. Ono što može da predstavlja problem jeste nezgodan "mečap" koji će im doneti Bruinsi čiji napadači vole duel igru i koji će pokušati fizički da dominiraju. Doduše, protiv Los Anđelesa takav stil igre nije napravio ozbiljnije probleme Blekhoksima.

NAPAD

Marjan Hosa iz Čikaga

Boston je do titule pre dve godine stigao izbalansiranim napadom, bez dominantnog strelca s produkcijom praktično svih napadačkih linija. Tako je i ove sezone, gde su Bruinsi ponovo imali pomoć od sva četiri napada. Ipak, pokretačku snagu čini nominalno drugi napad, Davi Krejči – Milan Lučić – Nejtan Horton. Bez sumnje ovo je najuigraniji trenutno napad u hokeju, trojka koja gotovo može da igra zajedno zatvorenih očiju. Njihova energija i fizičko prisustvo daju ton igri Bruinsa i predstavljaju pravu noćnu moru protivnicima koji imaju problem kako da ih čuvaju jer su sva trojica korpulentni, dobri klizači i sjajni tehničari. U odnosu na regularni deo sezone Žilijen je napravio jednu rotaciju, pošto je Tajlera Segina koji je potpuno van forme prebacio u treći napad, a veterana Jaromir Jagra u pristiglog iz Dalas stavio da igra sa Bredom Maršandom i Patrisom Beržeronom. Boston definitivno nema napadački potencijal kao Čikago, ali svako zna svoju ulogu u timu i odrađuje je maksimalno. Problem u finalu predstavljaće povreda Gregorija Kembela koji igra u veoma opasnom četvrtom napadu, koga će verovatno zameniti Letonac Kaspars Daugavins.

Kada je napad Čikaga u pitanju, malo koji tim u NHL-u u ovom trenutku može da se pohvali takvim napadačkim potencijalom. Blekhoksi su ofanzivno opasni u sva četiri svoja napada, a njihova igra u tranziciji i tempo koji nameću prosto lomi protivnika. Ako ne ide kapitenu Džonatanu Tejvsu, tu su Petrik Kejn ili veteran Petrik Šarp, a šta tek reći za Slovaka Marijana Hosu koji igra svoje četvrto Stenli kup finale u poslednjih šest sezona. Džoel Kvinvil ne beži od promena napadačkih linija, zavisno od protivnika sa druge strane, što mu naravno omogućava dobra popunjenost ekipe. Poput Žilijena, i Kvinvil je uoči plej-ofa pojačao ekipu sa još jednim veteranom Mihajlom Handzušom, što se ispostavilo kao pun pogodak. Ipak, pravo oktrovenje predstavlja igra Brajana Bikela u ovogodišnjem plej-ofu koji je postigao čak osam golova u 17 utakmica, naspram devet koliko ih je dao u 48 mečeva regularnog dela šampionata. Ključ uspeha Čikaga u velikom finalu jeste nametanje svog stila igre, ukoliko Bruinsi dozvole napadačima Blekhoksa mnogo prostora i da pločica bude dosta u njihovom posedu, onda će je izvesno da će Stenli kup ponovo stići u "vetroviti grad".

SPECIJALNI TIMOVI

Specijalni tim Bostona

U regularnom delu šampionata Boston je u mnogome gradio igru na dominantnoj igri u "penalti kilu", s obzirom na to da je igra Bruinsa s igračem više bila zaista loša. Pošto igra veoma agresivno i konstantno na ivici isključenja, tim Kloda Žilijena mora da bude uspešan u odbrani s igračem manje i zaista jeste. Sa 87 odsto odbrane u "penalti kilu", Bruinsi su bili u vrhu lige i taj procenat s igračem manje su zadržai i u plej-ofu. Samopouzdanje specijalaca sigurno je na najvišem mogućem nivou uoči velikog finala jer protiv najboljeg „pauer plej junita“ u ligi koji ima Pitsburg nisu primili nijedan gol! Sa druge strane, ostaje nejasno zbog čega je Boston baš loš u realizaciji napada sa igračem više, ali dokle god "penalti kil" tim odrađuje svoj deo posla, neće biti mnogo bitno šta se dešava u napadima s igračem više. Potencijalni problem predstavlja povreda Gregorija Kembela koji je jedan od vodeći igrača za odbranu s igračem manje, kao i igrač koji uglavnom odrađuje defanzivne bulije u tim situacijama.

Jedna od osnova uspeha Blekhoksa u ovoj sezoni je sjajna odbrana s igračem manje, što je prethodnih sezona bila praktično rak-rana tima. Čikago je bio u vrhu lige po odbrani sa igračem manje, a penalti kil je gotovo savršen u plej-ofu gde su Blekhoksi primili samo tri gola sa igračem manje. Poput Bostona i Kvinvilov tim je muku mučio sa paur plej realizacijom, no u ključnim trenucima u ovogodišnjem plej-ofu Hoksi su davali golova sa igračem više, konkretno u seriji sa Detroitom u kojoj su gubili sa 3:1. Ofanzivni potencijal Čikaga je takav da bi realizacija s igračem više morala biti jedna od vodećih stvari u igri ovog tima, pogotovu u finalu gde će Bruinsi pokušati fizički da dominiraju.

TRENERI

I Klod Žilijen i Džoel Kvinvil su imali uspona i padova u sadašnjim klubovima, ali i jedan i drugi su osvajanjem Stenli kupa ipak kupili mesto u istoriji obe franšize. Angažman Žilijena u Bostonu odmah je dočekan na nož, pošto se u prethodna dva svoja tima (Montrealu i Nju Džerziju) nije proslavio. Međutim pod njegovim vođstvom Bruinsi su svake godine (šesti put uzastopno) učesnici plej-ofa, a pre dve sezone posle 39 godina suše osvojen je Stenli kup. Bez obzira na tu titulu, mnogi i dalje u Bostonu ne mogu da zaborave neverovatnu eliminaciju iz doigravanja godinu dana ranije u seriji sa Filadelfijom gde je ispušteno vođstvo od 3:0. Žilijen je tada zadržao posao i pokazao da je sposoban da psihički oporavi ekipu, što može da bude ključno i u ovogodišnjem finalu. Karakter tima, a samim tim i način na koji ga Žilijen vodi pokazan je ponovo i na startu ovogodišnjeg plej-ofa gde su Bruinsi u sedmoj utakmici protiv Toronta na manje od 10 minuta do kraja imali tri gola minusa. Taj preokret je sigurno još više očvrsnuo ekipu koja se nikada, apsolutno nikada ne predaje. Nema mnogo lepote u igri Bruinsa, ali zato ima mnogo vrednog rada, što je stil koji je izgradio Žilijen.

Džoel Kvinvil je takođe od preuzimanja predvodio Čikago do plasmana u plej-of u svakoj sezoni. Već u drugoj godini u Blekhoksima osvojen je Stenli kup, prvi posle 49 godina, ali od tada kao da svaki iole slabiji rezultat povlači priču o otkazu stručnjaku koji ima preko 600 pobeda u trenerskoj karijeri. Posle lake eliminacije u prvoj rundi plej-ofa od Finiksa prošle sezone očekivalo se da će Kvinvil u ovom šampionatu biti trener koji će raditi pod najvećim pritiskom. Međutim, Čikago je bio dominatan od samog starta oborivši rekord po broju uzastopnih utakmica (24) bez poraza u regularnih 60 minuta na putu ka osvajanju "Prezidents trofeja" i konačnog plasmana u veliko finale. Pobednički karakter tim je pokazao u pominjanoj seriji s Detroitom u kojoj je sustignut rezultatski minus od 3:1. "Kouč Q" kak ga zovu, sa novim Stenli kupom sigurno bi zacementirao mesto u istoriji hokeja kao jednog od najvećih trenera svih vremena.

Svi NHL šampioni: Montreal 24, Toronto 13, Detroit 11, Boston 6, Čikago 5, Njujork Ajlanders 4, Njujork Rendžers 4, Nju Džerzi 3, Pitsburg 3, Kolorado 2, Filadelfija 2, Anahajm 1, Kalgari 1, Karolina 1, Dalas 1, Tampa Bej 1, Los Anđeles 1

PRENOSI NA ARENI SPORT
Prva utakmica ovogodišnjeg Stenli kup finala igra se u noći između srede i četvrtka 12. maja (2.00) u Čikagu. Drugi meč serije na programu je takođe u Junajtedu u subotu 15. juna. Naredna dva meča igraju se u Bostonu u ponedeljak 17. i sredu 19. juna. Ukoliko bude potrebe, peta utakmica će se igrati u Čikagu u subotu 22. juna, potom bi se serija vratila u TDI Garden 24. juna, dok je eventualni sedmi duel zakazan za sredu 26. jun. Sve utakmice ovogodišnjeg finala možete pratiti u direktnim prenosima na televiziji Arena sport.

POGLEDAJTE KVOTE ZA PRVI MEČ FINALNE SERIJE

Piše: Miloš Šakan, komentator TV Arena Sport i saradnik MOZZART Sporta


tagovi

Milan LučićNHLStenli kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara