(©Reuters)
(©Reuters)

Poljak “oteo” duplu pobedu Slovencima: Kubacki najbolji u kvalifikacijama, sjajni skokovi Lanišeka i Zajca

Vreme čitanja: 2min | sub. 31.12.22. | 15:13

Lider Svetskog kupa u Garmišu leteo 140,5 metara

Promenili su ski-skakači lokaciju, spustili su se do Garmiš-Partenkirhena. Publike više nego u Oberstdorfu, snega koliko i na prvoj stanici Novogodišnje turneje - samo onaj veštački proizveden. Ugođaj je svima - i takmičarima i navijačima - delimično pokvaren, ali danas to najmanje pogađa Poljake i lidera Svetskog kupa - Davida Kubackog.

Izveo je Poljak najbolji skok u kvalifikacijama, poslednji je sa žutom majicom krenuo sa zaletišta “Olimpijske” skakaonice u Garmišu, prizemljio se na 140,5 metara, što je bio najduži skok dana, i pomerio Slovence na drugu, odnosno treću poziciju. Anže Lanišeka je “skinuo” sa prvog mesta, a uz dvojicu najboljih iz Svetskog kupa bio je Timi Zajc.

Izabrane vesti

Rezultat iz kvalifikacija u Oberstdorfu ponovio je Timi Zajc i u Garmiš-Partenkirhenu, ponovo je leteo do trećeg mesta - duže vreme kao prvi pozirao kraj “Zlatnog orla” - i uz Davida Kubackog imao najduži skok. Prizemljio se na 138,5 metara, za pola skije kraći je bio Anže Lanišek, ali je zbog boljih ocena u konačnom poretku iznad sunarodnika.

Davidu Kubackom je 143,2 boda bilo dovoljno da peti put ove sezone bude najbolji u kvalifikacija, a to je najčešće rezultiralo pobedom u glavnom takmičenju. Još jedanput je potvrdio da mu leži “Olimpijska” skakaonica, na njoj je drži rekord. Pre dve godine leteo je 144 metra i tada je prvi put trijumfovao u Garmišu.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U GARMIŠU:

David Kubacki (140,5m)

Anže Lanišek (138m)

Timi Zajc (138,5m)

Pjotr Žila (133,5m)

Manuel Fetner (137m)

Nastavio je konstantno da skače Pjotr Žila, poljski ski-skakač je dobio i lakog rivala za prvu od dve sutrašnje serije skokova, kao i vodeći na turneji “Četiri skakaonice” - Halvor Egner Graneru. Norvežanin je bio šesti u kvalifikacijama, a od takmičara koji su imali najviše bodova najgore je prošao Timi Zajc. U prvoj seriji će voditi bitku sa Domenom Prevcom, i slovenački mini-derbi biće jedan od interesantnijih parova.

Najzanimljivije parove, uz taj slovenački, činiće: Rjoju Kobajaši - Anders Fanemel, Filip Ašenvald - Andreas Velinger, Danil Vasiljev - Lovro Kos, Roman Kudelka - Robert Johanson, Marijus Lindvik - Štefan Laje, Pius Paške - Markus Ajzenbihler, Žiga Jelar - Filip Rajmund i Peter Prevc - Danijel Čofenig.

U Garmišu je neprijatno iznenadio Danijel Andre Tande. Pobednik na pojedinačnim takmičenjima u Garmišu i Inzbruku, u sezoni 2016/2017, nije prošao ni kvalifikacije. Kao ni Junširo Kobajaši i Đovani Bresadola od skakača koji se duže vreme nadmeću u Svetskom kupu.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

1. januar - takmičenje (14.00) 

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

Četiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovimazimski sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara