Gergo Zalanki i Luka Kupido (©Reuters)
Gergo Zalanki i Luka Kupido (©Reuters)

Polufinale rezervisano za Evropljane: Mađarima luda završnica, Udovičić i Amerikanci ostali bez borbe za medalju

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.07.23. | 12:40

Načekaće se još selekcije van Starog kontinenta na svetsko odličje…

Prilike u vaterpolu se menjaju, sve je veći broj zemalja koje imaju ambiciju da napadnu medalju i konkurentne su. Ali, jedna stvar će i posle Svetskog prvenstva u Fukuoki ostati nepromenjena: na pobedničkom podijumu neće biti reprezentacije van Evrope.

Načekaće se još Amerika, Australija i drugi na svetsko odličje, Fukuoka im se nije posrećila. Među najbolja četiri tima na planetarnom šampionatu su isključivo selekcije sa Starog kontinenta. Srbija, Grčka, Mađarska posle trijumfa nad četomj Dejana Udovičića (13:12) i pobednik duela Španija – Francuska.

Izabrane vesti

Jedno mesto u polufinalu je upražnjeno, mada, tu ne bi trebalo da bude velike dileme ko će se pridružiti trima velesilama. Italijani su udarili glavom u zid, ponovo im je Srbija došla glave, ponovo je bila najveća noćna mora Alesandra Kampanje, čoveka koji na klupi Setebela traje još od 2009. godine. Nije mnogo nedostajalo da još jedan četvrtfinalni dvoboj bude završen posle peteraca.

Amerika nadolazi, Amerika preti da promeni svetski poredak, ali pred Dejanom Udovičićem je još dosta krvavog rada. Ima sjajnu mladu generaciju, nekoliko iskusnih, dokazanih igrača i pitanje je trenutka kada će se ćurak okrenuti naopako, kada će Mađarsku ili nekoga drugog izdati sreća. Kada će nekome od najubojitijih šutera današnjice protiv osvajača medalje u Svetskom kupu stati šut.

Nije daleko bila Amerika od peteraca, uspevala je da se izbori za situacije sa igračem više. Često su Mađari igrali sa čovekom manje u bazenu, izdržali su nalete rivala ponajviše zahvaljujući Gergu Zalankiju plasirali se u polufinale. U grupnoj fazi dao je osam golova, u četvrtfinalu čak šest! Radila je najjača mađarska topovska paljba, izbušen je američki golman.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:                                 

Utorak

Grčka – Crna Gora 10:9

Italija – Srbija 11:11, petercima 3:4

Mađarska – SAD 13:12

12.30: (1.01) Španija (19.0) Francuska (16.0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Žolt VargaVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Državavaterpolo reprezentacija MađarskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluDejan UdovičićGergo Zalanki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara