Timur Dibirov (©SEHA)
Timur Dibirov (©SEHA)

Poslednja karta za F4: Balkanski El Klasiko ostaje crveno-crni?

Vreme čitanja: 6min | uto. 31.08.21. | 12:13

Zagreb domaćin skopskom sastavu u revanš meču četvrtfinala SEHA lige, Makedonci brane četiri gola prednosti. Čupić napada "svoj" Vardar, koje sa klupe predvodi temperamentni Veselin Vujović

Nova sezona u SEHA ligi, staro rukometno rivalstvo ponovo na sceni. Vardar i PPD Zagreb sudarili su se u prvom četvrtfinalnom meču u borbi za F4 turnir, a meč u Skoplju crveno-crni su dobili zahvaljujući efikasnijoj igri u samom finišu (24:20). Dobra odbrana i velika borba obeležili su balkanski El Klasiko, pa u večerašnjem revanšu u prestonici Hrvatske ne treba očekivati drugačiji scenario.

Ovaj meč se smatra najstarijim SEHA derbijem i igra se sa velikom strašću i žarom. Vardar i Zagreb su učesnici lige od samog početka, iza njih je velika istorija i do sada su se sukobljavali na svim izdanjima F4 turnira u regionalnom takmičenju. Međutim, ove godine neće biti tako...

Izabrane vesti

Najtrofejniji makedonski i hrvatski tim u džepu imaju po dve titule prvaka Evrope. Već godinama su redovni u evrokupovima. Ali, SEHA rivalstvo koje postoji između njih čitavu deceniju, ne može da se meri sa nijednim drugim kad se govori o protivnicima na evropskoj pozornici. Bar kada su u pitanju dva kluba sa prostora bivše Jugoslavije.

Makedonski i hrvatski giganti započeli su međusobnu bitku u ovom takmičenju u sezoni 2011/12, kada je startovala SEHA. Najtrofejniji tim lige, Vardar, sa ukupno pet titula, ima veliku prednost u međusobnim duelima. O tome svedoče rezultati i statistika...

Prvi susret dva kluba u ovom takmičenju bio je 2012. godine, na Fajnal foru u Zagrebu, kada je Vardar predvođen aktuelnim trenerom Veselinom Vujovićem

slavio nad jačim Zagrebom u polufinalu (30:29), a potom u finalu bio bolji od gradskog rivala Metalurga za jedan gol i osvojio krunu. Godinu dana kasnije usledila je slatka osveta. Zagreb je uspeo da pobedi Vardar u epskom finalu posle produžetaka u Skoplju (25:24). Hrvatski tim slomio je srca navijača Komita i pune dvorane.

Ivan Čupić (©SEHA)Ivan Čupić (©SEHA)

U sezoni 2013/14 nova epizoda velikog rivalstva. Ponovo na F4 turnirima. U Novom Sadu, u Srbiji. Vardar je pokazao moć i u polufinalu je slavio sa 30:22. Na terenu je zablistao srednji bek Igor Karačič, koji je protivnika počastio sa osam golova. Kasnije je Vardar postao šampion pobedom nad Meškovom (29:27). Sledeća sezona, 2014/15, bila je prva za Vardar koju je finansirao biznismen Sergej Samsonenko. Došlo je i do trenerske smene, jer je miljenik publike, Veselin Vujović otišao. Te sezone Vardar i PPD Zagreb igrali su međusobno na F4 turniru u Vespremu. Ovaj put u borbi za treće mesto. U "malom finalu" hrvatski tim je pobedio (26:23) i osvojio drugu medalju u direktnim okršajima sa rivalom, posle zlata u finalu 2013. godine.

Od 2015. nadalje Vardar je uvek bio neprikosnoven u sukobima sa Zagrepčanima. U sezoni 2015/16, skopski sastav je na F4 u Varaždinu u polufinalu ponovno "rešio" Zagreb i predvođen Dejanom Manaskovom koji je postigao šest golova došao do pobede (26:24). Slično je bilo i u kampanji 2016/17 u Brestu, takođe u polufinalu, ali je tada dirigovalo drugo krilo – hrvatski reprezentativac Ivan Čupić (36:28). U sezonama 2017/18 i 2018/19, Vardar je dva puta u SEHA finalu pobedio Zagreb, u Skoplju je bilo 26:24, dok je u Brestu rezultat bio 26:23.

Dva tima su se sukobila u sezoni 2019/20 u polufinalu i Vardar je ponovo bio uspešniji, ovog puta za jedan gol (30:29). Sada, prvi put u istoriji, Vardar i Zagreb vode bitku u SEHA, koja je u nokaut fazi. Jedan od ova dva velikana neće igrati u završnici. Vardar je napravio veliki iskorak, pa je pre gostovanja u Zagrebu osigurao zalihu od četiri gola (24:20). Meč je odlučen u poslednjim minutima kada su Timur Dibirov i Ante Kuduz vezali tri gola i od 21:20 doneli pobedu od četiri gola za domaćina (24:20).

Revanš utakmica u "Areni" u Zagrebu je večeras, ali teško je poverovati da hrvatski tim može da postigne podvig i eliminiše crveno-crne.

Interesantno, jedini rukometaš Vardara koji je odigrao sve sezone od 2011. pa do sad je kapiten Stojanče Stoilov. Pravi unikat. On najbolje zna šta znači ova utakmica.

APLAUZ ZA ČUPIĆA, POŠTOVANJE DO NEBA ZA VUJOVIĆA

Skopska publika na utakmici Vardara i PPD Zagreb pozdravila je dvojicu miljenika, krilo Ivana Čupića, i trenera Veselina Vujovića. Hrvatsko krilo je ove godine napustio Vardar i posle dugo vremena vratio se da igra rukomet u domovini.

"Ovih nekoliko dana u Skoplju su mi bili čudni. Na terenu sam morao da isključim emocije. Igrao sam za Zagreb, ali generalno je jako lepo što sam posle godinu i po dana opet video navijače u Skoplju", rekao je Čupić posle meča.

Hrvat će zauvek ostati u srcu Vardarove armije. Kao čovek koji je 2017. postigao zlatni gol u finalu Lige šampiona protiv PSŽ-a za titulu prvaka Evrope. Dokaz poštovanja koje popularni Čupko uživa u Skoplju je činjenica da je Čupić primio prošlogodišnje trofeje Vardara i one su proslavljene u čast njemu...

Veselin Vujović (60) se vratio u "staro jato". Ponovo je u Vardaru kao trener. Čovek koji treći mandat radi u Skoplju više je od rukometnog radnika za publiku koja živi za crveno-crnu boju i za rukomet. Vujo je od 2006. do 2009. vodio Vardar, pa od 2011. do 2013. i "ukrao" titule velikom gradskom rivalu Metalurgu, koji je tada bio mnogo jači.

Vujo je za tih pet-šest godina stvorio takav ugled među navijačima, da je za njih on sve, samo ne običan trener. Crnogorac sa Cetinja tada je bio najbolji prijatelj navijača. Pravi miljenik. Ikona Vardara. Vujo je taj status stekao zbog rezultata, ali i zato što je živeo za Vardar i Komite. Strastveno je branio navijače od policije kada je u nekoliko navrata bilo incidenata tokom utakmica.

Kao dokaz koliko se Vujo voli u Skoplju, može se uzeti u obzir njegova dobrodošlica kada je bio trener prve sezone van Vardara, na utakmici između Vardara i Zagreba 2014. godine u SRC "Kale", hali u kojoj je sa Vardarom osvajao titule i činio čuda. "Vujo majstore", zagrmelo je sa prepunih tribina, a trener nije mogao da zaustavi suze i emocije. Bio je to poslednji meč za Vardar u kultnoj dvorani. Nijedan gostujući trener nije dobio takav tretman.

Vujović je Vardaru kroz istoriju doneo ukupno sedam titula. Tri u domaćem prvenstvu (2007, 2009, 2013), tri u kupu Makedonije (2007, 2008, 2012) i jedan u SEHA ligi (2012). Ove sezone imaće zadatak da donese dve domaće titule u šampionatu i u Kupu, da obezbedi mesto među osam najboljih u Ligi šampiona, kao i da igra na F4 turniru u SEHA ligi.

VARDAR NEĆE BRANITI PREDNOST, ZAGREB VERUJE U ČUDA

Revanš meč u Zagrebu u dvorani "Sutinska vrela" daće poslednjeg putnika na Fajnal for SEHA lige. Vardar je bliže mestu među top četiri, ali Plinari ne nameravaju lako da odustanu i "kožu će prodati" po visokoj ceni. Trener Ivica Obrvan smatra da je minus od četiri gola dostižan.

"Analizirali smo prvi meč, nismo zadovoljni igrom u napadu, posebno na kraju meča. Pred nama je težak zadatak, ali uradili smo dovoljno analiza. Daćemo sve od sebe, mislim da možemo da se nosimo sa Vardarom i verujem da će moj tim biti taj koji će igrati sledećeg vikenda na F4 u Zadru", rekao je Obrvan.

Trener Vardara Veselin Vujović pre gostovanja u Hrvatskoj naglasio je da makedonski tim ne sme da uđe u meč sa mišlju da je zadatak da odbrani ona četiri gola prednosti iz Skoplja, već mora da napadne."Mislim da ćemo morati da igramo izuzetno dobro, ali ako odemo tamo da branimo četiri gola, nećemo ići dalje. Moramo igrati u Zagrebu na pobedu. Čak i ako nismo najbolji, znam da ćemo izgubiti jedan razlike ili odigrati nerešeno. A, ako računamo i gledamo na semafor i razmišljamo i igramo na taj način, nećemo biti deo tog F4 turnira. Zagreb će igrati ozbiljno, turnir se igra u Hrvatskoj i imaće svoje motive. Voleo bih da Vardar ostane jedini tim koji igra svaki F4 od početka u SEHA", rekao je Vujović.

Novost za Vardar na ovom meču mogao bi biti Bakari Dijalo, francusko pojačanje u bekovskoj liniji, koji zbog povrede nije igrao u prvom meču u Skoplju.

Motor, Vesprem i Meškov Brest već su se plasirali na F4. Ko će zgrabiti poslednju "vizu" za Zadar?

SEHA LIGA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvtak

Vesprem - Nekse 30:25 /prvi meč 35:33/

Subota

Motor - Prešov 29:19 /prvi meč 27:22/

Meškov Brest - Eurofarm Pelister 35:31 /prvi meč 31:27/

Utorak

20.15: Zagreb - Vardar /prvi meč 20:24/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

SEHASEHA ligaRK VardarRK ZagrebVeselin Vujović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara