Lazarov (©Reuters)
Lazarov (©Reuters)

Poslednji ples legendi: Lazarov i Žuti sa 7.000 Makedonaca u borbi za Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.04.22. | 09:50

Prvi meč sa Češkom završen nerešeno (24:24)

Revanš mečom protiv Češke (19 časova) u okviru baraža za Svetsko prvenstvo koje će se igrati 2023. godine, rukometna reprezentacija Makedonije okončaće jednu eru. Dve legende završavaju svoju blistave karijere: rukometna ikona Kiril Lazarov (41) i ljubimac publike Filip Mirkulovski (38).

Makedonija je pred smenom generacija, a ova dva imena igraju za reprezentaciju više od decenije i bili su deo najsjajnijih uspeha. Lazarov i Mirkulovski nosili su crveno-žuti dres 2012. godine kada su osvojili istorijsko četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Srbiji. Iz te generacije u aktuelnom timu Makedonije je i dalje Stole Stoilov, a zbog povrede je odsutan Dejan Manaskov. Ostali su u penziji. Revanš sa Češkom biće idealan način da se Lazarov i Mirkulovski oproste od reprezentacije. Bar su tako njih dvojica najavljivali pre meča.

Izabrane vesti

Drugi duel igra se u Skoplju, a karte za meč su planule za samo 24 sata. U Makedoniji će grmeti 7.000 grla u pokušaju da se dođe do pozitivnog rezultata i da se proslavi plasman na svetski rukometni skup koji će se igrati u Švedskoj i Poljskoj. Makedonci su mogli da imaju lakši zadatak u revanšu da na gostovanju Zlinu nisu prokockali prednost od sedam golova. Prvi meč u Češkoj završen je nerešeno (24:24).

„Mislim da imamo dovoljan broj iskusnih igrača u timu uz veliki broj odigranih ovakvih utakmica, tako da idemo da iskoristimo prednost domaćeg terena uz 7.000 gledalaca. Bitno je da šta se dogovorimo, da sprovedemo na terenu, da budemo svoji, a da nam publika bude dodatna motivacija, što nam uvek mnogo znači. Imamo dobre šanse za dobar rezultat i uslove za još jednu spektakularnu utakmicu", rekao je Lazarov.

Kiril Lazarov je za Makedoniju debitovao 1998. godine protiv Belgije i sa 17 godina postao najmlađi debitant u istoriji. Nakon što je igrao na Svetskom prvenstvu 1999. u Egiptu, čekao je deset godina da ponovo zaigra na velikom takmičenju. Makedonija se vratila na rukometnu mapu 2009. na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj, a Lazarov je sa ukupno 92 gola postao najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava.

Makedonija je u kontinuitetu igrala na EP i SP od 2012. godine, a Kiril je bio na svim prvenstvima, sa izuzetkom poslednjeg gde se povredio, ali je dobio novu ulogu kao selektor. Lazarov iza sebe ima još jedan jedinstven rekord – prvi rukometaš koji je postao najbolji strelac i na Svetskom prvenstvu (2009) i na Evropskom prvenstvu (2012).

„Ovo će biti moj poslednji meč u reprezentaciji, biće mnogo emocija, ali mi smo profesionalci. Pokušaćemo da završimo sa srećnim krajem, da pobedimo i plasiramo se na Svetsko prvenstvo. Bićemo bolje pripremljeni za ovaj drugi meč. Znamo da je Česka kvalitetna reprezentacija, znamo šta nas čeka ovde i uz pomoć 7.000 navijača želimo da obezbedimo plasman na Svetsko prvenstvo“, rekao je Mirkulovski pred meč.

Filip Mirkulovski je debitovao za Makedoniju 2003. godine. U poslednjoj deceniji nezamenljiv je na poziciji srednjeg beka, dokaz za to je i to što je u nekoliko navrata odlagao penzionisanje samo da bi pomogao Makedoniji. Popularni Žuti igra i poslednju sezonu u Bundesligi gde nosi dres Veclara. Na kraju sezone odlazi u penziju i biće pomoćni trener. Istu ulogu Mirkulovski ima i u reprezentaciji Makedonije gde je pomoćnik Kirilu Lazarovu.

Ne očekuju se drastične promene u sastavu Makedonije u odnosu na prvi meč protiv ekipe Ćavija Sabate. Kiril Lazarov će, prema najavama, računati na isti tim koji ga je koristio u Zlinu jer nema neželjenih problema sa povredama. Duel između Makedonije i Češke biće jubilarni – 20. u istoriji.

Piše: Martin Tanaskovski


tagovi

Rukometna reprezentacija MakedonijeKiril Lazarov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara