Odbojkaši Srbije (CEV)
Odbojkaši Srbije (CEV)

Poznati su svi parovi nokaut faze za odbojkaše: Srbiji čist put do medalje

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.09.21. | 21:09

Mnogo bolji deo kostura za našu reprezentaciju

Večerašnjim mečevima petog kola je stavljena tačka na grupnu gazu Evropskog prvenstva za odbojkaše koje se održava u Poljskoj, Finskoj, Češkoj i Estoniji. Posle 60 mečeva u četiri grupe, poznati su svi parovi nokaut faze koja prekosutra kreće od osmine finala. Po polovina mečeva osmine finala i četvrtfinala će se igrati u poljskom Gdanjsku i češkoj Ostravi, a sama završnica i borba za medalje u poljskim Katovicama.

Kao što je odranije poznato, odbojkaši Srbije će osminu finala igrati u Gdanjsku protiv Turske i biće veliki favoriti u tom duelu. Poznat je i dalji deo kostura za naše odbojkaše i evidentno je da se nalazimo u daleko lakšoj polovini žreba. Ako pobedi Tursku, Srbija će opet u Gdanjsku igrati protiv boljeg iz meča Holandije i Portugalije. Holanđani su tu favorit, tako da treba očekivati okršaj Orlova i Lala u borbi za polufinale. Kao aktuelni evropski šampion i objektivno za klasu jača ekipa, Srbija bi će i u tom duelu bita favorit protiv velesile iz 90-godina prošlog veka. Put do polufinala bi trebalo da je čist za izrabanike Slobodana Kovača.

Izabrane vesti

A tamo će ih najverovatnije čekati Italija. Večita odbojkaška sila, ali i ekipa koja nije bolja od naše. Italijani u osmini finala imaju lak posao protiv Letonije, a onda ih čeka četvrtfinale protiv Nemačke ili Bugarske gde su Panceri blagi favoriti. Ko god da prođe u tom meču, neće Italijanima biti baš lako i tu postoje šanse za iznenađenje. Ako Azuri i opravdaju ulogu favorita do polufinala sa Srbijom, tamo neće biti favoriti i ne treba ih se plašiti.

Iako su završili grupnu fazu bez poraza, treba istaći da Azuri nisu imali rivale poput Poljske u grupi. Italija svakako uvek jeste uvek među najjačim ekipama Evrope, ali ova današnja generacija je slabija od prethodne koja je gledala Orlove kako osvajaju zlato. Čak i drastično slabija od one koja je pre mesec dana igrala na Olimpijskim igrama u Tokiju i ispala od Argentine u četvrtfinalu. Posle neuspeha su se promenili selektor i još neki bitni igrači. Italija je prilično podmlađena za ovo prvenstvo.

Iz tog tima nedostaju dvojica startera i već godinama ponajboljih napadača italijanskog tima: Usmani Huantorena i Ivan Zajcev. Rođeni Kubanac se posle Tokija oprostio od dresa reprezentacije, a popularni Car je zbog povrede morao da propusti EP. U njihovom odsustvu je sav teret pao na mladog Alesandra Mikjeleta koji ipak još nije ta klasa da odvuče reprezentaciju do nekog ogromnog uspeha. Što se videlo i u Tokiju. Nema ni drugog korektora Luke Vetorija, kao ni dugogodišnjeg libera Masima Kolaćija. Glavna snaga ostaje sjajni tehničar Simone Đaneli. Ali izvesno je da su ovoj Italiji potrebne godine sazrevanja i da im je rano da već na ovom EP napadnu zlato.

Zato se može reći da je Srbiji otvoren put do medalje. Sa lepim izgledima za novo finale. A tamo već naši momci ne bi bili favoriti., Dovoljno je reći da se u drugom delu kostura nalaze olimpijski šampioni i vicešampioni Francuska i Rusija, kao i svetski prvak i domaćin Poljska predvođen najboljim igračem sveta Vilfredom Leonom. U tom delu kostura je i aktuelni evropski vicešampion Slovenija.

PAROVI OSMINE FINALA EP ZA ODBOJKAŠE

Subota

Poljska – Finska

Rusija – Ukrajina

Nedelja

Holandija – Portugalija

Srbija – Turska

Italija – Letonija

Nemačka – Bugarska

Ponedeljak

Francuska – Češka

Slovenija – Hrvatska 


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbijeevropsko prvenstvo za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara