(©Reuters)
(©Reuters)

Prečka ugasila srpski san o finalu: Grcima olimpijska viza i istorijsko finale, Delfinima borba za bronzu

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.07.23. | 11:06

Olimpijski vicešampion će prvi put igrati za svetsko zlato…

Neverovatne stvari dešavale su se u Fukuoki: srpski vaterpolisti su više puta pogodili konstrukciju gola, nego što su zatresli mrežu. Okvir gola isprečio im se, ugasio je san o finalu Svetskog prvenstva, ni posle osam godina Delfini se neće boriti za zlato. Grci su bili surovi, poslali su Srbiju da igra za bronzu – 13:7.

Prvi učesnik Olimpijskih igara u Parizu ako se izuzme domaćin je – Grčka. Izborila je olimpijsku vizu i istorijsko finale. Prvi put će na planetarnim šampionatima igrati za zlato, a rival će joj biti Španija ili Mađarska. Fenomenalno je funkcionisao grčki napad, nije sve spalo na pleća Konstantinosa Genidunijasa i nije se ponovilo timu Teodorosa Vlahosa pad u igri, kao u četvrtfinalu, kada je lako mogla da završi takmičenje.

Izabrane vesti

Prečka je najveći saveznik Grčke na šampionatu. Miroslav Perković je uzdrmao konstrukciju u poslednjim sekundama, Heleni su izbegli peterce u četvrtfinalu protiv Crne Gore, a okvir gola bio im je i te kako naklonjen i protiv Srbije. Naročito u prvom poluvremenu, kada su Delfini iz pozicionih napada, ali i igrača više u šest navrata tresli prečku i jedanput stativu.

Nervoza je rasla u redovima olimpijskog šampiona posle svakog promašaja. Gol iz igre srpski vaterpolisti nisu postigli dvocifren broj minuta. Od kontre Nikole Jakšića na samom startu polufinala, pa do pogotka Đorđa Lazića sredinom treće deonice. U tom intervalu samo je Strahinja Rašović realizovao peterac.

Odbrane Branislava Mitrovića pale su u vodu, kvalitetno obavljene zadatke u defanzivi Delfini nisu materijalizovali u napadu. Žurili su sa realizacijom, Emanuil Zerdevas se razbranio, a grčki šuteri su bili raznovrsni. Postizali su golove na sve načine. Sa oba krila, sa centralne pozicije, spuštanjem lopte na Konstantinosa Kakarisa kod stative.

(©Reuters)(©Reuters)

Grčki gorostas je napravio razliku na liniji dva metra, zadavao je ogromne muke srpski bekovima, izbacivao ih iz igre na 20 sekundi. Nije slučajno sidraš koji je prethodne dve sezone bio u dubrovačkom Jugu završio u najjačem klubu na svetu – Pro Reku. Čuvari su se menjali, ali sa Konstantinosom Kakarisom su se teško nosili. I kada bi uspevali da zatvore liniju dodavanja, spoljna linija je dolazila do izražaja.

Aleksandros Papanastasiju nije ušao u problem sa ličnim greškama kao u duelu sa Crnom Gorom, svugde ga je bilo po bazenu, a iz drugog plana iskočio je mladi Nikolaos Gilas. Bio je faktor iznenađenja u polufinalu. Grci nisu solirali, čekali su pravi trenutak da upute udarac, prednjačio je u mudrim odabirima Stilijanos Argiropulos. Pogotovo u drugom poluvremenu. Dao je tri gola, koliko i Konstantinos Kakris, sa jednim manje trijumfu su doprineli Aleksandros Papanastasiju i Konstantinos Genidunijas, a kod Srbije su se među strelce dva puta upisali Nikola Jakšić i Strahinja Rašović.

Bez greške su odigrali Grci u polufinalu i naneli Srbiji ubedljiv poraz. Deo duga iz Tokija i finala Olimpijskih igara definitivno su naplatili u Fukuoki.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – POLUFINALE:

Četvrtak

Grčka – Srbija 13:7

11.30: (3.15) Mađarska (8.00) Španija (1.55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Teodoros VlahosUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluNikola JakšićStrahinja RašovićRadomir DrašovićBranislav MitrovićKonstantinos KakarisStilijanos ArgiropulosAleksandros PapanastasijuEmanuil ZerdevasKonstantinos Genidunijas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara