Kamil Stoh (©Reuters)
Kamil Stoh (©Reuters)

Preokret na Četiri skakaonice! Kobajaši smenio Velingera sa vrha pred letove odluke

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.01.24. | 16:02

Jan Herl maestralnim skokovima do pobede u Inzbruku, tek druge u karijeri u Svetskom kupu

Inzbruk je doneo veliki preokret u generalnom plasmanu Četiri skakaonice: Andreas Velinger više nije na vrhu, skliznuo je sa liderske pozicije, a štafetu je preuzeo – Rjoju Kobajaši! Dvostruki pobednik Novogodišnje turneje nije bio najbolji na trećoj stanici, međutim, uspeo je da pretekne nemačkog ski skakača pred letove odluke u Bišofshofenu.

Opasno se zakuvalo na Četiri skakaonice i izbor je drastično sužen. Ili Rjoju Kobajaši ili Andreas Velinger. Treći Zlatni orao za Japanca ili prvi za Nemca. Ima čemu da se nada i Jan Herl, pobednik Inzbruka, no šanse Austrijanca nisu velike, mere se u promilima, pošto kasni za liderom čak 23,6 poena i neophodna su mu dva maestralna skoka, poput današnjih, ali i podbačaji vodećeg dua.

Izabrane vesti

Rjoju Kobajaši je na pol-poziciji, ima 857,6 poena pred Bišofshofen, gde će tradicionalno pasti odluka o pobedniku Novogodišnje turneje i biti uručen Zlatni orao. Ali, prava na grešku nema. Čak ni minimalnu, jer Andreas Velinger mu je za petama. Udaljen je samo 4,8 bodova, što je lako nadoknadivo.

Jednako uzbudljivo biće i u borbi za podijum. Jan Herl je letovima od 134 i 127,5 metara obišao Štefana Krafta i stvorio kapital jači od deset poena. Tek drugi put u karijeri trijumfovao je u Svetskom kupu, a Austrijanci su se posle 11 sušnih godina poradovali u Inzbruku. Od Gregora Šlirencauera i 2013. godine nijedan od miljenika domaće publike nije slavio na trećoj stanici turneje.

Sveukupno gledano, što se dužine tiče, rekorder skakaonice Mihael Hajbek je ponovo išao najdalje. Na Bergizelu je pre devet godina leteo 138 metara, što ni do dana današnjeg niko nije nadmašio, a sada se prizemljio na 135,5 metara. Dužinski je uspeo da mu parira Lovro Kos, bio je pola metra kraći i taman za toliko izvisio za mesto na pobedničkom postolju.

Slovenac je bio četvrti, gledao je u leđa pobedniku Janu Herlu, drugoplasiranom Rjojuu Kobajašiju i Mihaelu Hajbeku, a među najboljih deset u Inzbruku još su se našli: Andreas Velinger, Štefan Kraft, Anže Lanišek, Danijel Čofenig, Klemens Aigner i Timi Zajc.

Čak trojica Slovenaca u prvih deset, plus pobeda Nike Prevc u Vilahu i preuzimanje prve pozicije u Svetskom kupu za dame. Sve u svemu, dobar dan za slovenačke ski skakače, osim za Petera Prevca, koji se nije plasirao u drugu seriju u Inzbruku. Debelo su podbacili i Pijus Paške i Simon Aman.

Ogromnih problema su organizatori imali sa vetrom, menjali karije u više navrata, dovijali se i posle dva i po sata priveli takmičenje kraju. Na Novogodišnjoj turneji sledi dan pauze, kvalifikacije u Bišofshofenu su u petak, a veliko finale na Badnji dan.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Anže Lanišek

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Jan Herl

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceAndreas VelingerRjoju KobajašiŠtefan KraftAnže Lanišek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara