Filip Filipović (©MN Press)
Filip Filipović (©MN Press)

Promašeni peterci i isključenje Granadosa prodrmali Novi Beograd, kapiten Filipović upucao četvrtfinale Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.11.23. | 21:00

Breša će u poslednjem kolu zavisiti od srpskog šampiona

Filip Filipović može da veže tri, četiri, pa i pet promašaja, ali ama baš ništa da ne pogodi - ne može. To ne biva, tako je kroz čitavu karijeru. Oni najbitniji šutevi rezervisani su za levorukog bombardera. Ni ovoga puta levica nije izneverila kada je bilo stani-pani. Sevnala je u odsudnim trenucima i poslala Novi Beograd u četvrtfinale Lige šampiona. 

Novi Beograd je, kao i u Italiji, slomio Brešu krajem treće četvrtine. Dva neiskorišćena peterca, zatim i isključenje Alvara Granadosa prodrmali su srpskog šampiona. Čačnut je živac Filipu Filipoviću. Inicirao je veliku seriju, digao se tri puta tokom nje i isto toliko puta povukao hirurški precizne rezove, te kolo pre kraja kapten je soigurao svom timu mesto među najboljih osam - 13:5.

Izabrane vesti

Sabadelj se prošetao do pobede protiv Steaue Bukurešt (13:8), sasvim očekivano. Odradio je bitan deo posla, no hoće li otići dalje ili će to biti Breša - zavisiće od ekipe Živka Gocića. Juriće Novi Beograd prvo mesto na Iberijskom poluostrvu, neće igrati igrice. Italijani gotovo izvesno mogu da računaju na pobedu i tri boda protiv Rumuna, međutim, da li i prolaz... Pa, biće im neophodna pomoć vicešampiona Evrope. 

Protiv njega u Beogradu nisu imali šta da traže, bili su u igri samo dok je domaćin promašivao. Ili bolje rečeno dok se Filip Filipović nije uključio i pocepao na više mesta iscepao mrežu italijanskog kluba čiju kapicu nosi srpski centar Đorđe Lazić.

Krajnje je upitno da li je to bila namera Breše, ali ako jeste, onda je bila i ogromna kocka. Previše prostora dobijao je Filip Filipović na početku utakmice da uputi udarce ka golu Petra Tešanovića i potpuno nekarakteristično završilo se sa četiri nerealizovana napada. Drmala se kontrukcija, sakupljao je i crnogorski čuvar mreže odbrane i sve skupa pomalo je uvelo kapitena, kao i kompletan tim u kontra ritam. 

Filipa Filipovića nije poslužio šut u prvom poluvremenu, no daleko od toga da produkcije sa nezgodne strane nije bilo. Nikola Lukić se u dva navrata digao iz vode i - oba hica bila su precizna. Kada se na njegov učinak dodaju pogoci Radomira Drašovića i Alvara Granadosa, bilo je to dovoljno da srpski šampion vodi na poluvremenu. Doduše, minimalno, a moralo je biti bolje kada se u obzir uzmu bravure Lazara Dobožanova među stativama. 

Na slatkim mukama će selektor Uroš Stevanović biti kada bude birao koga će voditi na Evropsko prvnestvo u Hrvatsku. Jer ima tri jako dobre opcije: Branislava Mitrovića, Vladimira Mišovića i Lazara Dobožanova. Golman Novog Beograda je samo do velikog odmora sakupio čak deset intervencija. Moguće da je kod udarca Alesandra Balzarinija sa nezgodne strane desnom rukom mogao bolje da odreaguje, međutim, bio je daleko najzaslužniji što je uglavnom Novi Beograd imao prednost. 

Ipak, zbog velikog broja tehničkih grešaka ekipa Živka Gocića nije uspevala da dođe do opipljivije prednosti. Vinčenco Rencuto, Mario del Baso i američki vaterpolista Maks Irving čuvali su šanse italijanskog kluba u srpskoj prestonici i unosili nervozu u redove Novog Beograda. Koliko je porasla najbolje se oslikava u činjenici da je domaćin promašio dva peterca u samo nekoliko sekundi treće četvrtine. Prvo je Petar Tešanović skinuo šut Alvaru Granadosu, koji je od starta bio opterećen sa dve lične, a potom je Filip Filipović zatresao prečku. 

Da sve bude gore odmah posle drugog neiskorišćenog peterca Alvaro Granados je zaradio treće isključenje i završio utakmicu. Novi Beograd je ostao bez bitne napadačke opcije, ali niz loših odluka i poteza nisu sputali srpskog prvaka. Naprotiv. Vinčenco Rencuto je skupio na krilo, ponovo je sve vreme ovoga sveta imao Filip Filipović da se namesti... Još jedan promašaj bio bi previše za klasnog šutera. 

Breša nije iskoristila momentum, upala je u mašinu Novog Beograda. Prodata lopta i ispuštena prilika da se završi kontra rezultirala je munjevitom tranzicijom na suprotnoj strani i pogotkom Angelosa Vlahopulosa na dodavanje Marka Radulovića. Treći peterac u pogodak je konačno pretočio Radomir Drašović i tim Alesandra Bova bio je skuvan krajem treće deonice, baš kao i u Italiji. 

Još dva dizanja kapitena Novog Beograda u završnici, takođe i Angelosa Vlahopulosa, i - sve je bilo gotovo. Načisto je Breša potonula posle toga i doživela težak poraz u glavnom gradu Srbije.

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO: 

GRUPA A 

Sreda

Sabadelj - Steaua Bukurešt 13:6

Novi Beograd - Breša 13:5

GRUPA B 

Sreda

Olimpijakos - Dinamo Tbilisi 16:8

Pro Reko - Jug Dubrovnik 13:9

GRUPA C 

Utorak

Ferencvaroš - Crvena zvezda 20:6

Jadran Split - Jadran Herceg Novi 16:14

GRUPA D 

Utorak

Barseloneta - Vuljagmeni 16:10

Marselj - Špandau 13:11



tagovi

VK BrešaVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluŽivko GocićAlesandro BovoFilip FilipovićLazar DobožanovNikola LukićMarko RadulovićAngelos VlahopulosRadomir DrašovićAlvaro GranadosPetar TešanovićĐorđe Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara