Ivana Španović (©Reuters)
Ivana Španović (©Reuters)

Radikalne promene u atletici: Sprema se revolucionarna inovacija u skoku udalj

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.02.24. | 12:46

Izvršni direktor Svetske atletske federacije Džon Ridžon najavio uvođenje ‘zone poletanja’

Nema sporta u kome odgovorni ne traže polja na kojima može da se ostvari napredak, da se poboljšaju uslovi i sve bude transparentnije. I zanimljivije publici, ali i bolje za takmičare. Do inovacija bi moglo da dođe i u atletici.

Tačnije, radikalnih promena. Jer na pomolu je revolucija u skoku udalj. Izvršni direktor Svetske atletske federacije, Džon Rodžon, najavio je uvođenje ‘zone poletanja’ zahvaljujući kojoj bi bila smanjena mogućnost prestupa. Možda čak i eliminisana.

Izabrane vesti

Uvođenje se razmatra za skok udalj, ali ne i troskok, piše Dejli mejl. A noviteti bi mogli da se uvedu na manjim takmičenjima, proveri kako stvari funkcionišu, i na velikim sve otpočne od 2026. godine, što znači da bi promene važile za naredne Olimpijske igre u Los Anđelesu.

Detaljnije je pojasnio Džon Ridžon zašto želi da uvede nešto novo, uveren je da će na taj način takmičenja biti zanimljivija gledaocima.

“Pokušavamo da uđemo u ta takmičenja koja su, možda, manje popularna. Kako da ih učinimo uzbudljivijim i zanimljivijim? Ako uzmete skok udalj, na Svetskom prvenstvu se trećina svih skokova nije računala. To je gubljenje vremena. Zato testiramo zonu poletanja”, poručio je Džon Ridžon i pojasnio:

“To znači da se svaki skok računa. To dodaje dramatičnost takmičenju. Istovremeno, razvijamo načine da dobijemo trenutne rezultate tako da ne morate da čekate 20 do 30 sekundi da se rezultat pojavi”.

Svestan je da će naići na brojna protivljenja.

“Ne možete da menjate sport koji je izmišljen pre 150 godina, a da na izazovete kontroverzu. Skok udalj je na Olimpijskim igrama od prvog modernog izdanja u Atini 1896. godine i poznato je da je bio deo starih Igara u antičkoj Grčkoj. Ove godinu ćemo provesti testirajući zonu poletanja sa veoma dobrim sportistima. Ako ne prođe testove, nećemo je uvesti. Nećemo uvoditi stvari iz hira, jer jedan od nas misli da je to dobra ideja”, zaključio je Džon Ridžon.


tagovi

atletikaskok u daljIvana Španović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara