Vaterpolisti Radničkog (©Starsport)
Vaterpolisti Radničkog (©Starsport)

Radnički priteran uza zid, Jugova prilika da se osveti za poraz u finalu i F4 približi Dubrovniku

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.03.22. | 10:11

Pre nešto manje od godinu dana Kragujevčani su iznenadili Kobešćakov tim u Zagrebu i osvojili prvu regionalnu titulu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Kragujevca)

Tri tima već su overila plasman na Fajnal-for Jadranske lige, dva hrvatska i jedan srpski. Dubrovački Jug, splitski Jadran i Novi Beograd su sigurni, pa su ostala samo dva nerazjašnjena pitanja. I dalje je najveća nepoznanica ko će ugostiti četiri najkvalitetnije ekipe - odluka pada danas i sutra u Kragujevcu i Zagrebu - ali i ko će će se pomenutoj trojci priključiti na završnom turniru.

Izabrane vesti

Za tili čas se sve okrene na Jadranu, osetio je to na svojoj koži kragujevački Radnički. Za aktuelnog šampiona se situacija obrnula za 180 stepeni preko noći iliti bolje rečeno za vreme jedne utakmice. Radnički je dobio priliku da na svom bazenu kroji svoju sudbinu, da bude kovač svoje sreće i možda završni turnir dovede u Kragujevac, ali je porazom na startu od Partizana doveo u pitanje i prohodnost na Fajnal-for, a samim tim i mogućnost da brani titulu.

I pre početka turnira znalo se da će subotnji duel Radničkog i dubrovačkog Juga biti prekretnica za formiranje generalnog poretka, kada je reč o samom vrhu, ali ne i da bi Kragujevčanima od tog meča umnogome mogao da zavisi opstanak među četiri najbolja tima. Imao je sastav Uroša Stevanovića solidnu prednost u odnosu na petoplasirani Jadran iz Herceg Novog, a ona danas iznosi samo dva boda. Ipak, Radničkom je dovoljna jedna pobeda do kraja - bilo da savlada danas Jug ili sutra Šabac - kako bi ostao unutar Top 4 zone.

Radnički može sve da završi već danas ukoliko nadigra lidera i četvorostrukog šampiona Jadranske lige - dubrovački Jug. Jer, Novljani imaju utakmicu više, pa čak ni pobedom nad Mornarom u nedelju - biće veliki favoriti u tom susretu - ne bi više ni matematički mogli da sustignu Kragujevčane. I dalje se Radnički pita, ima dve meč lopte, ali i naspram sebe tim koji je najviše pokazao u dosadašnjem toku takmičenja.

Na kragujevačkoj premijeri Jug nije oduševio, mučio se tim Vjekoslava Kobešćaka da skrca Promorac, koji je bio tvrd orah. Mladi crnogorski sastav poprilično je napredovao do prethodne sezone, slomili su na njemu zube Radnički i Novi Beograd, a malo je nedostajalo da ih polomi i dubrovački Jug. Povukao je Aleksandros Papanastasiju, proradila je jedna od tri grčke karije Dubrovčana i sačuvao je hrvatski klub lidersku poziciju. Izuzetno raspoložen bio je Grk, drugi nisu bili ni blizu izdanja koja prikazuju ove sezone, ali nema sumnje da će Jug biti na maksimalnom broju obrtaja za derbi sa organizatorom trećeg turnira.

Moraće Uroš Stevanović da pronađe put i način da energetski digne ekipu. Donekle je na visokom nivou bio samo Nikola Lukić - postigao tri gola - ali ni njega šut nije služio. Ostao je Radnički kratak za lucidna dodavanja Marka Radulovića protiv Partizana, ni Josip Vrlić se nije naigrao protiv crno-belih, sem u uvodnim minutima kada su Kragujevčani imali vođstvo, a ispromašivali su se kapiten Filip Janković, Miloš Ćuk, Aleksa Ukropina... Definitivno ni Radnički, ni Jug nisu bili blizu svog maksimuma i za očekivati je da za međusobni derbi, koji je ujedno i repriza prošlogodišnjeg finala Jadranske lige, izvuku najbolje iz sebe.

Radnički bi mogao da odigra na kartu šireg rostera, jer kada je stani-pani, Vjekoslav Kobešćak se uzda u proverene snage i sužava rotaciju. Najveća pretnja po gol Kragujevčana biće kapiten Loren Fatović i Maro Joković, kao i grčki trio Aleksandros Papanastasiju - Stilijanos Argiropulos - Konstantinos Kakaris. Ali i iskusni Hrvoje Benić, te reprezentativac Marko Žuvela. Neophodno će biti šampionu da se razbrani Lazar Dobožanov, ponovi neku od partija protiv Novog Beograda ili Olimpijakosa, mečeva u kojima je “spustio roletnu”, kao i da Nikola Lukić, najbolji strelac regionalne lige, podigne procente šuta.

Teoretske šanse za palsman na Fajnal-for i dalje ima Partizan, ali dovoljno je da Jadran iz Herceg Novog trijumfuje ili Radnički da osvoji makar bod iz dve utakmice, pa da za crno-bele završni turnir ostane nesotižan. Sastav Miloša Korolije zablistao je na kragujevačkoj premijeri i pokušaće do kraja da ostvari još dve pobede, i tako pun samopouzdanja dočeka večiti derbi, ali i plej-of srpske lige. Partizan će danas deliti megdan sa Solarisom iz Šibenika, koji je pobedom protiv Šapca zakuvao situaciju u borbi za opstanak. Slavio je hrvatski predstavnik i obišao je Šabac na tabeli. Moraće Šapčani da se vade danas protiv Primorca ili u nedelju protiv Radničkog.

TREĆI TURNIR REGIONALNE LIGE 

RASPORED ZAGREB 

3. mart

Crvena zvezda - Jadran HN 9:11

Jadran ST - Budva 17:7

Mladost - Mornar 11:7

4. mart

Jadran HN - Jadran ST 6:11

Mornar - Budva 6:6

Novi Beograd - Crvena zvezda 15:11

5. mart

17.00: Jadran HN - Mornar

18.50: Mladost - Crvena zvezda

20.40: Jadran ST - Novi Beograd 

6. mart

10.00: Budva - Crvena zvezda

11.50: Jadran ST - Mladost

13.40: Mornar - Novi Beograd 

RASPORED KRAGUJEVAC 

4. mart

Jug - Primorac 12:9

Radnički - Partizan 10:12

Šabac - Solaris 8:12

5. mart

17.00: Šabac - Primorac

18.50: Partizan - Solaris

20.40: Radnički - Jug

6. mart

17.00: Primorac - Partizan

18.50: Solaris - Jug

20.40: Radnički - Šabac



tagovi

VK RadničkiVK JugVK PartizanVK ŠabacVK PrimoracUroš StevanovićMiloš KorolijaRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara