(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)
(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Radnički ugasio Marinića Kragića, ne i eksplozivnog Burića: Jadran preko peteraca do novog finala

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 19:24

Splićani će se drugu godinu zaredom boriti za trofej u regionalnoj ligi

Uroš Stevanović je spremio specijale za polufinale, opteretio je ličnim greškama najbolje šutere splitskog Jadrana i Radnički je odigrao najbolju utakmicu u poslednjih mesec dana, ali u penal-seriji ostao bez - svega!

Esplodirao je Rino Burić, pogurao je Jadran do preokreta. Vratio se Radnički, imao i sreće da sudije poniše gol Marina Delića i činilo se da mu sve to pogoduje pred peterce. Ali, bili su vaterpolisti Jadrana hladni kao špricer, sve su peterce realizovali, dok je Mate Anić odbranio šut Vuku Draškoviću i doneo splitskom klubu novo finale - 17:15. 

Izabrane vesti

Nepogrešivi su bili igrači Jadrana, a ključni momenat je bio kada je Jure Marelja u četvrtoj seriji promenio golmana. Mate Anić je zamenio Ivana Marcelića i ispostavio se to kao dobitan potez. Pročitao je crnogorskog šutera koji je stigao posle odlaska Marka Radulovića. Pali su svi golovi Vuka Draškovića iz osnovnog dela utakmice u vodu.

Totalno je ispao iz forme Radnički na početku nove godine, nespreman je otišao na poslednji turnir Jadranske lige u Splitu i pretrpeo jedan od najtežih poraza. Jadran ga je demolirao na Poljudu (15:3), delimično i zbog toga ušao kao favorit u polufinalni susret, ali su u kragujevačkom klubuovoga puta bili daleko bolje pripremljeni. No, ipak, nedovoljno da bi prvi put nadigrali Jadran ove sezone i drugi put zaigrali za trofej. 

Radnički je dobio šta je želeo - u ranoj fazi opteretio je nosioce Jadrana i uveo ih u problem sa ličnim greškama. Ispadali su jedan po jedan, bio je primoran Jure Marelja da menja koncepciju igre i štedi levorukog Ivana Domagoja Zović, zatim prvog strelca tima - Jerka Marinića Kragića, i naposletku centralnog beka Rina Burića. Svi odreda su već do poluvremena sakupili dva isključenja. 

Koristio je tim Uroša Stevanovića novonastalu situaciju u bazenu, ali i to što Mate Anić nije ušao u “hobotnica mod”. Vremenom je istisnuo Ivana Marcelića, probio se u prvi plan, no malo šta od šuteva je uspeo da skine. Doduše, srpski predstavnik je u prvom poluvremenu, uglavnom, mrežu tresao iz situacija sa igračem više posle isključenja pomenutog terceta. 

Crnogorski tandem Aleksa Ukropina - Vuk Drašković, kao i hrvatski centar Josip Vrlić, materijalizovali su višak u bazenu, a upravo u tom segmentu igre Splićanima je škripalo. Jedna od retkih koja je uspešno realizovana jeste kada je Jerko Marinić Kragić sa centralne pozicije, nakon dodavanja sa krila, poslao loptu u suprotan ugao. Lazar Dobožanov je ušao u seriju odbrana, do dvocifrenog broja došao je već sredinom drugog poluvremena, a najveća enigma bio mu je Rino Burić

Strpljiviji je bio Radnički, retko promašivao iz igre i gradio prednost. Jure Marelja je “pronašao” Luku Bukića na zgodnoj strani, hrvatski reprezentativac dobio je veću ulogu u napadu posle silnih isključenja, a strateg Jadrana je pokušao i sa promenom golmana. Ivan Marcelić je zamenio Anića i jedna od prvih stvari koju je uradio bio je odbranje peterac Milošu Ćuku. Prethodilo mu je isključenje Marina Čagalja - direktan crveni karton - zbog udarca preko vode. 

Kragujevčani su imali nekoliko prilika da dokusure Splićane, imali su i kapital od tri gola i nisu morali da brinu hoće li Jerko Marinić Kragić pocepati mrežu, jer su ga naterali da napravi treću ličnu grešku. Ali, bez drame nije moglo. Ona je sastavni deo utakmica Radničkog na svakom finalnom turniru. Proćerdao je prednost, ostavljao previše vremena i prostora Marinu Tomasoviću, Marinu Deliću i Zvonimiru Butiću na centralnim pozicijama. 

Ostao je Uroš Stevanović bez Nemanje Stanojevića i Bogdana Gavrilovića za finiš, ali je uspeo da izvuče utakmicu i odvede je u peterce. Aleksa Ukropina je poništio gol Rina Burića - to mu je bio peti - a zatim i arbitri pogodak Jadrana za pobedu. U poslednjim sekundama je Marin Delić matirao Lazara Dobožanova, međutim, sudijski tandem je pokazao da je ušao u šest metara i gol nije važio.

FAJNAL-FOR JADRANSKE LIGE U BEOGRADU

POLUFINALE

Subota

Jadran Split – Radnički Kragujevac 12:12, petercima 17:15

Novi Beograd – Jug Dubrovnik 11:11, petercima 13:15

FINALE 

Nedelja

18.00: Jadran Split – Jug Dubrovnik



tagovi

Miloš ĆukJosip VrlićLazar DobožanovAleksa UkropinaRino BurićJerko Marinić KragićUroš StevanovićRegionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK RadničkiVK Jadran SplitVuk DraškovićMate AnićIvan MarcelićJure MareljaIvan Domagoj ZovićLuka BukićMarino Čagalj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara