Osato Kujate, desni bek Francuske (©Reuters)
Osato Kujate, desni bek Francuske (©Reuters)

Rasplet na EP: Zicer za Francusku, Rusija ili Danska, Hrvatska ili Nemačka

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.12.20. | 11:47

Norveška jedina sigurna u polufinalu, traže se još tri mesta u završnici šampionata

Norveška, prvi favorit za zlato na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj, opravdala je tu ulogu. Trebalo bi čudo da se dogodi da Skandinavke ne postanu šampionke Starog kontinenta. Demostrirale su silu dosad, ubedljivo dobijale rivalke. Kolo pre kraja druge faze takmičenja, izabranice islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona su obezbedile plasman u polufinale EP.

Povratak u selekciju Veronike Kristijansen, Nore Merke, Ketrin Lunde, uz dugogodišnje nosioce igre Hajdi Loke, Stine Oftedal, Heni Reistad učinile su Norvežanke na ovom šampionatu jednom od najdominantnijih selekcija planete poslednjih desetak godina. Duel sa Mađarskom u Koldingu danas (20.30) biće samo šansa za popravljanje gol-razlike i da selektor Hergeirson isproba neke igračice koji su manje igrale u Danskoj.

Izabrane vesti

Drama je za preostala tri mesta u borbi za medalje. U Grupi 2 u direktnom duelu za drugo mesto sastaju se Hrvatska – Nemačka (18.15). Holanđanke su pobedile Nemice u ponedeljak (28:27), ali u eventualnom krugu tri selekcije imaju negativnu gol-razliku (-1) i nikako ne mogu do drugog mesta. Posle pet godina Lala neće biti u završnici velikih takmičenja. Hrvatska ima dva boda više od Nemačke i odgovora joj bod ili čak i poraz sa jednom pogotkom razlike da bi napravile senzaciju i plasirale se među četiri najbolje selekcije Evrope.

Četa iskusnog stručnjaka Nenada Šoštarića je hit šampionata. Niko joj nije davao šanse da stigne ni do jedne pobede na Evropskom prvenstvu u Danskoj, a sada su Kockaste na pragu polufinala.

"Ovo zovem četvrtfinale, utakmica koja može da nam donese polufinale, ali i još neke stvari o kojima sad neću da govorim. Ne opterećujemo ni sebe ni devojke s tim. One su svesne šta su postigle, ali i što sve nosi ova utakmica. Siguran sam da će dati maksimum. Nemice imaju odličnog golmana, u odbrani su dosta visoke, a u napadu pokušavaju da igraju brzo, na kontre. Sam napad, ipak, svodi se bekove i njihova ukrštanja, kao i dva vrhunska pivota koja imaju“, rekao je selektor Šoštarić za sajt Hrvatskog rukometnog saveza.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NORVEŠKA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 1,50.

Tradicija posldnjih godina je uz Nemice koje imaju dva trijumfa i dva remija protiv Hrvatica. Prošle godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Koprivnici je bilo 24:24. Revanš je pripao Nemicama - 25:21 i one su otišle u Japan. Krajem 2019. godine ove dve reprezentacije igrale su dva prijateljska susreta. U zagrebačkoj Areni, bez igračica Podravke, kao i sada, bilo je 21:21. U Hanoveru je Nemačka bila ubedljiva 32:23.

Nemačka juri +2, blagi je favorit, ali kako igra Hrvatska na ovom šampionatu, nije isključeno novo iznenađenje.

U Grupi 1 za dva mesta u polufinalu bore se tri selekcije – Francuska, Rusija i Danska. U najboljem položaju su evropske šampionke Francuskinje kojima bod protiv nezainteresovane Švedske (18.15) donosi siguran plasman. Za drugu poziciju bore se Rusija i domaćin Danska u Herningu (20.30) u direktnom obračunu. Ruskinje su, uz Francuskinje i Norvežanke, jedine neporažene i odgovara im i bod za narednu fazu, dok domaćin šampionata mora da ide na trijumf.

Zbornaja je više pokazala dosad. Iako nema najbolje igračice, desnog beka Ane Vjahirjeve, iskusne Ane Sen i supertalentovane Ane Mihaljičenko, trofejni španski stručnjak Abroš Martin je ukomponovao odličan tim koji je bi mogao da bude najveća pretnja Norveškoj. Bitno je i ko će biti prvi jer se u polufinalu izbegavaju strašne Skandinavke. Pošto su Francuska i Rusija odigrali nerešeno, odlučiće gol-razlika koja je trenutno na strani Zbornaje, pa bi trijumf protiv domaćina Evropskog prvenstva obezbedio Rusiji prvo mesto i borbu za finale sa Nemačkom ili Hrvatskom.

U slučaju istog broja bodova odlučuje međusobni skor.

EP ZA RUKOMETAŠICE U DANSKOJ, DRUGA FAZA - 3. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 1 (HERNING)

16.00: (2,05) Crna Gora (8,00) Španija (2,05)

18.15: (1,10) Francuska (14,0) Švedska (9,00)

20.30: (2,70) Danska (8,00) Rusija (1,70)

GRUPA 2 (KOLDING)

16.00: (1,17) Holandija (12,0) Rumunija (6,25)

18.15: (2,55) Hrvatska (8,00) Nemačka (1,70)

20.30: (13,0) Mađarska (18,0) Norveška (1,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija FrancuskeEP za rukometašice 2020EP za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara