Pauleta Fopa (©AFP)
Pauleta Fopa (©AFP)

Repriza finala ipak najbolja opcija: Hrvatica lansirala Francuskinje u bitku za svetsku titulu

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.12.23. | 22:37

Šveđanke bez rešenja za Tamaru Horaček

Za dve godine štošta se u svetu promenilo, ali u ženskom rukometu – ništa. Sve po starom. Ponovo će Norvežanke i Francuskinje odlučivati ko je najbolji na zemaljskoj kugli. I ipak je tako najbolje, jer najviše su pokazale na planetarnoj smotri. A, njihovi dueli u finalnom obračunu sada su već klasik.

Norvežanke su iscedile sav znoj iz sebe, potrošile energiju i nošene Elom Heni Rejstad dobile Dansku u skandinavskom derbiju. Novi neće igrati, jer Šveđanke nisu imale rešenje za Tamaru Horaček. Hrvatica je lansirala Francuskinje u novu bitku za svetsku titulu – 37:28 (19:11).

Izabrane vesti

Ela Heni Rejstad je priča za sebe, ko zna kada će i da li će u ovoj fazi takmičenja neko postići 15 golova. Doduše, ima i do toga što je igran produžetak u kome je šest puta zanjihala mrežu, ali isto tako to njenu partiju čini impresivnijom. Jer, pogađala je u najbitnijim trenucima. Ako bi se gledao samo osnovni deo meča, Tamara Horaček bila je na istom nivou.

Devojka rođena u Požegi dala je devet golova i samo jedanput promašila. Najzaslužnija je što Francuska ide u borbu za novo zlato na Svetskom prvenstvu, koje god odličje da osvoji to će Tamari Horaček biti četvrto. Najveća ispomoć u završnici akcija bila joj je Pauleta Fopa, pet puta se upisala među strelce. Činile su udarni tandem, a veliki doprinos dale su i Estel Minko i Kloi Valentini.

Neravnopravna borba vođena je u polufinalu, Šveđanke nisu dorasle Francuskinjama. Veliko je pitanje imaju li šta da traže i u borbi za bronzu sa Dankinjama, koje su komotno mogle u finale. Detalji su presudili. Dobar deo meča bila je blizu dvocifrenog minusa, u nekoliko navrata imala je Francuska i deset golova prednosti. Sve je bilo gotovo već početkom drugog poluvremena.

Finale bi trebalo da bude znatno uzbudljivije. Čak četiri puta do sada Norveška i Francuska su direktno odlučivale hoće li svetsko zlato u Oslo ili Pariz – uspešnija je skandinavska selekcija. Tri puta je završavala na najvišem stepeniku podiju. Sve skupa na planetarni šampionatima četiri.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – POLUFINALE (HERNING)

Petak

Danska - Norveška 23:23 (14:9), produžecima 28:29

Švedska - Francuska 28:37 (11:19)



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija FrancuskeŽenska rukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara