Rukometašice Srbija (AFP)
Rukometašice Srbija (AFP)

Rukometašice 12. od 32 ekipe na SP: Otpisivali su nas, a mi smo pokazali timski duh, energiju i srce

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.12.21. | 12:22

"Ono što nosim na duši su porazi od olimpijskog prvaka Francuske i vicešampiona Rusije", rekao je selektor Uroš Bregar po završetku velikog takmičenja

Novi selektor, nova ekipa, nova energija... Mnogo toga se promenilo u ženskoj rukometnoj reprezentaciji Srbije tokom ove godine, pa je bilo teško kada su kretale u Španiju da se prognozira koliko mogu da ostvare na Svetskom prvenstvu. Dve nedelje kasnije vraćaju se sa osmehom na licu. Od 32 ekipe zauzele su 12. poziciju i u ovom trenutku mogu da budu zadovoljne.

U prvoj fazi pobedile su Poljsku i Kamerun, a izgubile od Rusije. U drugoj su savladale Crnu Goru i Sloveniju, a jedini neuspeh su upisale protiv olimpijskih šampionki Francuskinja. Četiri pobede nisu bile dovoljne da rezervišu kartu za četvrtfinale, ali su bile veoma blizu podviga... Mladi Bregarov tim sa nekoliko iskusnih igračica, koje su tu već godinama, pokazao je da ima potencijal i da bi u budućnosti mogao da odigra još značajniju ulogu na velikim takmičenjima.

Izabrane vesti

U drugom kolu druge faze Srpkinje su ispustile priliku da naprave veliko iznenađenje protiv Francuske, pa su tada već morale da se oproste od ulaska među osam najboljih. Takva situacija ih nije demotivisala da prikažu dobru partiju protiv Slovenije na meču koji nije imao poseban rezultatski značaj.

"Izuzetno mi je drago što smo pobedili u poslednjoj utakmici. Ono što nosim na duši je to što smo izgubili protiv olimpijskog šampiona i olimpijskog vicešampiona i sad ne idemo među najboljih osam ekipa jer je promenjen sistem takmičenja", rekao je po završetku duela sa Slovenijom selektor Uroš Bregar. "Mislim da je sistem koji je bio ranije bolji za sve reprezentacije, povećan je broj reprezentacija koje učestvuju, ali na kvalitetu ništa nismo dobili, samo možda to da sad mi ne možemo da idemo dalje".

U tom poslednjem susretu Bregar je prvi put imao priliku da se sastane sa reprezentacijom matične zemlje, koju je vodio prethodnih pet godina.

"Za mene je ova utakmica bila veoma emotivna i možda u ovom trenutku najteža utakmica jer sam igrao protiv igrača Slovenije sa kojima sam radio mnogo godina, tako da je bilo teško sa te strane. A sa druge strane presrećan sam. Otpisivali su nas i stavljali na poslednje mesto u bivšem regionu i baš mi je drago što smo se dobro pokazali. Možda nemamo individualni kvalitet kao pojedine selekcije, ali imamo baš veliki timski duh, energiju i srce i to meni kao treneru najviše znači".

Sjajnu partiju na poslednjem okršaju pružila je Jovana Kovačević, koja je imala tokom prvenstva problema sa povredom, pa nije mogla da pruži sve što se od nje očekuje. Sigurno da će u godinama koje dolazi jedna od glavnih uloga biti baš njena...

"Stvarno smo se trudile i borile da ovu utakmicu završimo sa pobedom. Dale smo sve od sebe od početka do kraja i baš sam srećna što smo završile takmičenje sa pobedom. Zaista sam se potrudila da dam sve od sebe, kada mi je trener rekao da ću biti u sastavu stvarno sam zaboravila i na bolove i na sve i trudila sam se na terenu da se to ne oseti i drago mi je što sam dala doprinos maksimalno", rekla je Jovana Kovaćević.

Uz nju, dirigentsku palicu će u budućnosti sigurno nositi i Anđela Janjušević.

"Čestitala bih timu, mogu reći da sam izuzetno ponosna na celu ekipu i što je svaka devojka doprinela timu i što su sve devojke poštovale taktiku. Mislim da je sve što smo se dogovorili pre utakmice bilo ispoštovano, što se može na kraju videti po rezultatu. Još jednom moram da čestitam timu i istaknem koliko sam ponosna na sve. Drago mi je što smo odigrale kao tim. Sa jedne strane, bilo je teško jer je ovo bila poslednja utakmica na prvenstvu, nažalost ne idemo dalje, ali ovo što smo pokazale za budućnost znači mnogo. Mislim da je bilo mnogo rada, mnogo emocija na ovom prvenstvu, moram da dodam i mnogo pesme i drago mi je što smo sa dobrom energijom krenuli i što sa još boljom energijom završavamo. I sa mnogo, mnogo emocija", zaključila je Anđela Janjušević.

Utiske je iznela i najmlađa naša reprezentativka Tamara Kocić.

"Čestitam devojkama na pobedi, u svakom trenutku smo se borile jedna za drugu, poštovale taj sistem, kao i na celom prvenstvu igrale smo dobro odbranu. Dobri pasovi, dobra odbrana, iz dobre odbrane dobar napad. Poslušala sam savete trenera i smernice na utakmici - kako da šutnem, kako da zadržim i golovi su dolazili. Ovo je zaista značajno iskustvo za mene, prvo Svetsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje, prvi put sam u A selekciji i ponosna sam što sam deo ove ekipe", istakla je Tamara Kocić.

REZULTATI NA VELIKIM TAKMIČENJIMA U POSLEDNJOJ DECENIJI

2012. EP u Beogradu – 4. mesto

2013. SP u Beogradu – srebrna medalja

2014. EP u Mađarskoj i Hrvatskoj – 15. mesto

2015. SP u Danskoj – 15. mesto

2016. EP u Švedskoj – 9. mesto

2017. SP u Nemačkoj – 9. mesto

2018. EP u Francuskoj – 11. mesto

2019. SP u Japanu – 6. mesto

2020. EP u Danskoj i Norveškoj – 13. mesto

2021. SP u Španiji - 12. mesto


tagovi

Uroš BregarAnđela JanjuševićSvetsko prvenstvo za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara