Hamilton (©Reuters)
Hamilton (©Reuters)

Sad je zvanično: Luis Hamilton sa Ferarijem od 2025!

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.02.24. | 20:32

Britanac potpisao dugogodišnji ugovor sa ekipom iz Maranela

Ono o čemu se čitavog dana polemisalo, sada je i zvanično: Luis Hamilton naredne sezone stiže u Ferari!

Prošlo je tek pet meseci kako je Luis Hamilton potpisao novi dvogodišnji ugovor sa ekipom Mercedesa, a već sada ga skraćuje za jednu godinu. Iako je Britanac u aprilu prošle godine kada je upitan o njegovoj budućnosti u timu rekao da ‘’vidi sebe sa Mercedesom do svojih poslednjih dana’’, odlučio je da od 2025. godine karijeru nastavi u Ferariju.

Izabrane vesti

Nakon prošlonedeljne vesti da će Šarl Lekler ostati u ekipi Ferarija još nekoliko sezona, čekalo se na odluku italijanskog tima o budućnosti Karlosa Sainsa. Ipak, iako je većina očekivala da će Sains produžiti ugovor bar za narednu sezonu, niko nije očekivao da će upravo sedmostruki šampion biti njegova zamena ukoliko do ugovora ipak ne dođe. Da je dogovor postignut, potvrdio je Ferari saopštenjem na društvenim mrežama:

Hamilton je i pored produženja ugovora koji je postigao krajem prošle sezone, a nakon dve godine u kojima se pod novim regulacijama Mercedes nije najbolje snašao, odlučio da napusti svoj dugogodišnji tim. Kao kada je 2012. godine šokirao odlukom da napusti ekipu Meklarena (sa kojom je 2008. osvojio titulu) da bi došao u Mercedes, tako se Britanac i sada nada da će novu pobedničku formu pronaći noseći crveni kombinezon. Sezona 2024. će 39-godišnjem Britancu biti poslednja sa ekipom Mercedesa sa kojom je osvojio šest titula u konkurenciji vozača, kao i osam u konkurenciji konstruktora.

Šef Mercedesa Toto Volf je o Hamiltonovom odlasku rekao:

‘’Kada je reč o uparivanju tima i vozača, naš odnos sa Luisom je postao najuspešniji koji je viđen u sportu, i to je nešto na šta možemo da se osvrnemo sa ponosom. Luis će uvek biti važan deo Mercedesove istorije. Međutim, znali smo da će se naše partnerstvo u jednom trenutku prirodno okončati, a taj dan je sada došao. Prihvatamo Luisovu odluku da traži novi izazov, a naše mogućnosti za budućnost su uzbudljive za razmatranje. Ali za sada, imamo još jednu sezonu do kraja i fokusirani smo na trkanje kako bismo imali jaku 2024.’’

Hamilton je zatim dodao:

‘’Proveo sam neverovatnih 11 godina sa ovim timom i ponosan sam na sve što smo zajedno postigli. Mercedes je bio deo mog života od kada sam imao 13 godina. To je mesto gde sam odrastao, tako da je odluka da odem bila jedna od najteži koje sam ikada morao da donesem. Ali pravo je vreme da napravim ovaj korak i uzbuđen sam što ću prihvatiti novi izazov. Zauvek ću biti zahvalan na neverovatnoj podršci moje Mercedes porodice, posebno Totu za njegovo prijateljstvo i rukovodstvo i želim da zajedno završimo na visokom nivou. 100% sam posvećen tome da ove sezone pružim najbolji učinak koji mogu i da moja poslednja sezona sa Srebrnim strelama bude za pamćenje.’’

Mercedes je sezonu 2023 završio tek 3 poena ispred Ferarija, ali je upravo italijanski tim bio taj koji se tokom drugog dela sezone pokazao kao kompetitivniji, s obzirom da je Sains jedini vozač koji je pored Red Bula trijumfovao u trci.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Luis HamiltonFormula 1FerariMercedes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara