Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Sagosen promašio bod i polufinale! Švedska iz sedmerca srušila Norvešku i boriće se za medalju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.01.22. | 22:13

Selekcija Tri krune nadoknadila pet golova zaostatka, dobila završnicu za infarkt i pridružila se Danskoj i Španiji

Norveška je na tri velika takmičenja zaredom bila nerešiva enigma za Švedsku – više nije! U završnici za infarkt Švedska je stigla do pobede i polufinala Evropskog prvenstva. Nadoknadila je Švedska pet golova zaostatka i iz sedmerca srušila preko Valtera Krinca srušila Norvežane. Ostalo je Vikinzima 11 sekundi da dođu do boda koji ih vodi među najbolje četiri selekcije na Starom kontinentu, očekivano je napad kreiran za Sandera Sagosena, ali najbolji šuter današnjice uz Mikela Hansena putao pod pritiskom. Sve je promašio – 24:23 (9:14).

Luda završnica u Bratislavi, poznata su oba putnika za Budimpeštu, gde će se odlučivati o novom evropskom prvau. Danskoj su se u polufinalu pridružili branilac krune Španija i Švedska i sada ostaje još jedna dilema: hoće li se za medalju boriti Francuska ili Island. Trpela je udarce Švedska od Norveške na velikim šampionatima, tugovala je na poslednja dva Evropska prvenstva, kao i na Svetskom prvenstvu, ali iz Bratislave se ne vraća u suzama. Odiseja Švedske potrajaće još malo!

Izabrane vesti

Nisu Šveđani preneli bodove u narednu fazu, nisu bili ni u punom sastavu za odlučujući meč sa Norveškom, malo ko ih je video u polufinalu… Prkosili su teoriji velikih brojeva i bez golmana Andreasa Paličke uštopovali strašne šutere – Sandera Sagosena i Sebastijana Bartolda.

Da su Norvežani mogli da biraju scenario i odrede igrača koji će pucati za plasman u polufinale izabrali bi Sagosena. Niko ne bi imao dilemu ko treba da preuzme odgovornost u završnici, svi bi uperili prstom u Sagosena. Kladio se i selektor Norveške na ubojitog šutera, poverio mu je najvažniji zadatak i – pogrešio je. Toliko bitnih pogođenih šuteva, toliko rešenih utakmica… Došla je i ona u kojoj Sander Sagosen ostaje na kolenima, gleda ka golu, ali lopta se nije uplela u mreži. Završila je van okvira gola, prohujala je pored stative.

Valter Krinc (©Reuters)Valter Krinc (©Reuters)

Zaostajala je Švedska i šest golova, nije mogla da se sabere u prvom poluvremenu koje je završila sa deficitom od pet golova. A onda se preporodila u nastavku. Igrala je kao u transu, nosio ju je sjajni Valter Krinc. Ni dva gola minusa u poslednja tri minuta susreta nisu je obeshrabrila. Digao se prvo Hampus Vane, pogodilo je krilo Švedske metu i približilo svoju zemlju čudo. Dobila je selekcija Tri krune napad za izjednačenje i iz situacije kada su sudije podigle ruku izvukla je sedmerac. Savršen meč odigrao je Valter Krinc, nije imao promašaj, pet puta je savladao golmane Norveške i povren mu je najvažniji zadatak. Hladnokrvo je izveo sedmerac 11 sekundi pre kraja i Švedska je u samoj završnici došla do tek drugog vođstava na meču.

I pored primljenog gola imala je Norveška sve u svojim rukama. Ostalo joj je 11 sekundi i tajm-aut da Steinar Ege nacrta akciju za Sandera Sagosena. Nije se još jednom proslavio Sagosen, ovaj put zavio je Norvešku u crno i zatvorio joj vrata polufinala. Tri bitna šuta promašio je Sagosen u poslednja četiri minuta. Urezaće mu se ova utakmica u sećanje, izjedaće ga do narednog velikog takmičenja.

Dva dijametralno suprotna poluvremena odigrala je Švedska. Kako u fazi napada, tako i u fazi odbrane. Pohapsili su Šveđani prve violine Norveške u drugom delu igre, zaigrali su vrhunsku odbranu, konstantno igrali na granici isključenja, ali i pametno dozirali. Jednostavno – igrala je Švedska na sve ili nište. Nije imala šta da izgubi i takav pristup joj se isplatio. Zamaskirala je izostanak golmana Andreasa Paličke, sjajno ga je odmenio Peter Johaneson – meč završio sa devet intervencija i 50 odsto uspešnosti – a Glen Solberg, norveški strateg na klupi Švedske, uspeo je da postavi igru tako da se ne oseti ni odsustvo Feliksa Klara.

Radost Švedske (©Reuters)Radost Švedske (©Reuters)

Izbacili su Šveđani u nastavku iz takta Sandera Sagosena, ali i Sebastijana Bartolda, koji su nosili Norvežane kroz turnir. Samo je Harald Reinkind konstantno zadavao glavobolje čuvarima mreže Švedske. Poput Valtera Krinca na suprotnoj strani imao je besprekoran šuterski meč. Obojica su ispalila šest projetila i svih šest su parali mrežu. Šveđani su pogodili poslednji pet šuteva na meču, a pored Krinca – spakovao dva gola – i Vanea u stelce su se u završnim minutima upisali i Albin Lagergen i Džim Gotfridson, koji je bio drugi strelac tima sa četiri gola.

I posle skandinavskog klasika - skandinavski klasik. Novi u polufinalu, jer će Švedska udariti na evrskog prvaka - Dansku. Ako u poslednjem kolu oslabljena Francuska ne okrene vodu na svoju vodenicu. Ponovo će se švedski golmani suočiti za bombarderom, gledaće se oči u oči sa Mikelom Hansenom. Još jedan trijumf i prolaz u finale bili bi ravni senzaciji. Danska je prvi favorit za osvajanje Evropskog prvenstva, ali i Norveška je godinama uterivala strah u kosti Šveđanima, pa se opekla. Jedno je sigurno - čeka nas spektakl. Možda i veći od prvog skandinavnog derbija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA RUNDA, 4. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Poljska - Španija 27:28 (13:14)

Nemačka - Rusija 30:29 (16:12)

Švedska - Norveška 24:23 (9:14)


Sreda

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

15.30: Crna Gora - Island

18.00: (6,25) Holandija (12,0) Hrvatska (1,17)

20.30: Danska – Francuska

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuEHFRukometna reprezentacija NorveškeRukometna reprezentacija ŠvedskeSander Sagosen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara