©Reuters
©Reuters

Sains ima četiri opcije, najlogičnija je da pređe u Mercedes

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.02.24. | 17:21

Opcije su razne…

Odluka da Luis Hamilton napušta Mercedes na kraju godine kako bi se pridružio Šarlu Lekleru u Ferariju šokirala je svet Formule 1. Karlosa Sainsa je ostavila bez sedišta nakon 2024, ali i prazno mesto u drugom bolidu Mercedesa naredne sezone.

Španski vozač je nakon vesti o dolasku Hamiltona na njegovo mesto, izdao sopstveno saopštenje u kojem piše:

Izabrane vesti

"Nakon vesti, Skuderija Ferari i ja ćemo se rastati na kraju 2024. I dalje ispred sebe imamo dugu sezonu i, kao uvek, daću svoj maksimum za tim i za Tifoze širom sveta. Vesti o mojoj budućnosti biće blagovremeno objavljene."

Ipak, već sada postoje glasine o daljim koracima u njegovoj karijeri. 29-godišnji Madriđanin ulazi bez ugovora u 2025, kada će čak 13 mesta biti slobodna. Ipak, izvesno je da Sains neće uzimati u obzir mesta u Hasu, Vilijamsu, Alpini i RB-u (bivšem Alfa Tauriju), te je realna situacija nešto drugačija.

Mercedes

Opcija koja je većini prva pala na pamet je i najlogičnija, a to je da Sains pređe u Mercedes. Španac kome Hamilton "otima" mesto pokazao je prošle sezone ne samo pobedničke ambicije već i agresivnost i vozačku inteligenciju što je itekako značajno za tako veliki tim kao što je Mercedes. Povratak Džejmsa Alisona na mesto tehničkog direktora kao i novi koncept automobila dolaze nakon dve loše sezone pod novim regulacijama. Ukoliko uspeju da se oporave od prethodnih problema, Sains bi mogao da se oproba u Mercedesu.

Zauber/Audi

Ipak, čini se da drugi nemački gigant čeka na Sainsa, kao i on na njega. Audi dolazi u ekipu Zaubera 2026. godine, kada se obeležava i početak novih regulacija u Formuli 1. Pošto oba trenutna vozača nemaju ugovore za narednu sezonu, Sains bi mogao da se nađe u Zauberu već 2025, a pomenuta je i opcija da narednu sezonu "pauzira" kako bi došao spreman za nove regulacije. Takođe, Sainsov prelazak u Audi u narednim sezonama je može se reći siguran, zbog veze sa njegovim ocem. Sredinom januara, Karlos Sains Senior trijumfovao je na poznatom Dakar reliju zajedno sa Audijem, a prvi put u autu na elektronski pogon. Ipak, Audi prestaje sa učešćem na Dakaru kako bi se posvetio Formuli 1, a Sains bi od svog oca mogao dosta toga da nauči.

Red Bul

Iako se čini da nema tog timskog kolege koji će parirati Verstapenu, Sains će možda imati opciju da pristane na ulogu drugog vozača u Red Bulu, ukoliko to pre njega ne učini Danijel Rikardo. Australijanac od povratka u Formulu 1 sredinom prošle sezone baca oko na drugo sedište Red Bula koje se Serhiju Peresu polako izmiče, te su Sainsu slabije šanse za dolazak u šampionski tim.

Aston Martin

Aston Martin predstavlja još jednu opciju za Sainsa. Britanski tim je u prvoj polovini prošle sezone blistao, a kada su upali u probleme, fokus su prebacili ka razvoju infrastrukture i angažovanju visokoprofilnog tehničkog osoblja. Kako je u planu da Aston Martin zadrži Fernanda Alonsa, ali i Lensa Strola čiji je otac vlasnik tima, Sainsu su šanse vrlo male. Ipak, ukoliko bi Alonso odlučio da pređe u Mercedes, Sainsu će vrata u Aston Martinu biti otvorena.

Sada se postavlja i pitanje: Ko će doći na Hamiltonovo mesto?

Mercedes bi možda imao veći izbor u odabiru novog vozača da je Hamiltonov odlazak u Ferari došao nešto ranije, ali je i sada u opticaju par velikih imena.

Osim zamene Hamiltona sa Sainsem, spominje se prelazak Aleksa Albona iz Vilijamsa. Tajlandski vozač se protekle sezone pokazao vrlo kompetitivnim i pokazao je da iz lošijeg bolida kao što je Vilijams ume da izvuče maksimum. Osvojio je 27 poena od ukupno 28, čime se Vilijams našao na sedmom mestu u konkurenciji konstruktora. Takođe, Albonu nije strana vožnja u konkurentnom timu, budući da je vozio pored Verstapena u ekipi Red Bula u drugoj polovini 2019. godine kao i tokom cele 2020. A iako nije mogao da parira svom timskom kolegi, Albon je dva puta stajao na pobedničkom postolju.

Druga opcija koja je manje realna je dovođenje novajlije Andree Kimija Antonelija. Antoneli koji u avgustu ove godine slavi svoj 18. rođendan, član je Mercedesove juniorske akademije od 2019. godine. Ove sezone će debitovati u Formuli 2 sa ekipom Preme nakon što je prošle sezone postao šampion Regionalne Formule, a u godini pre šampion nemačke i italijanske Formule 4. Preskočivši Formulu 3, Italijan je postao vozač u kojeg su sve oči uprte. Ipak, Mercedes je tim koji se ranije nije usuđivao da u svoje redove dovede novajlije, pa se čini da će nastaviti rad po istom principu. Antoneli bi pak mogao drugim putem da dođe u nemački tim, kao što je to učinio Džordž Rasel. Nakon što je osvojio titulu u Formuli 2, Rasel je tri sezone proveo u Vilijamsu pre nego što je prebačen u Mercedes. A ukoliko mladi Italijan do kraja sezone u Formuli 2 dođe do istog uspeha, možda mu se debi u Formuli 1 smeši već 2025. godine.

Još jedan šokantan prelazak mogao bi da bude i ukoliko Fernando Alonso pređe u Mercedes, s obzirom da i njemu krajem ove sezone ističe trenutni ugovor. Iskusni Španac će u 2025. ući sa 43 godine, ali je prošle sezone jasno pokazao želju za trkanjem i pobeđivanjem. U opticaju su takođe i Mercedesovi rezervni vozači - Frederik Vesti i Mik Šumaher. Ali gledajući na Hamiltonovu situaciju sa prekidanjem ugovora daleko pre njegovog isteka, Mercedes će novog vozača moći da potraži i među vozačima koji već imaju ugovore.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

karlos sainsFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara