Danijele Santareli (©MN Press)
Danijele Santareli (©MN Press)

Santareli: Neko će reći da sam lud što sam napustio svetske prvakinje, ali želeo sam novi izazov

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 17:29

"Pokazali su da me zaista žele i prihvatio sam ponudu. Dragačija, ali u isto vreme podsticajna prilika", kaže Italijan

Srbija i Turska su izvršili selektorsku rokadu. Danijele Santareli prihvatio je ponudu koja se ne odbija, napustio je klupu svetskog šampiona ipokušaće Tursku da odvede do medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, dok je uprađnjeno mesto na srpskoj klupi popunio njegov sunarodnik Đovani Gvideti.

Nepunih godinu dana Danijele Santareli bio je selektor Srbije, u kratkom roku ženska reprezentacija dobila je novog vođu. Napori turskog Saveza urodili su plodom, privukli su Italijana platom četiri puta većom od one koju je imao u Srbiji. I čini se pronašli dugoročno rešenje.

Izabrane vesti

Danijele Santareli se u intervjuu za Il Gazzettino osvrnuo na period proveden u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, govorio je o novom poslu, ali i status u Koneljanu…

“Zahvalan sam hrvatskom Savezu na vremenu koje smo proveli zajedno, kao i što mi je omogućio da napravim korak napred u karijeri i vodim Srbiju. Osećao sam potrebu da se suočim sa sobom na višem nivou”, rekao je Danijele Santareli i pojasnio zašto se odlučio da napusti reprezentaciju Srbije i preuzme Tursku:

“Iskreno, bilo mi je teško da razmišljam o avanturi na klupi Turske. Savez je pokazao da me zaista želi i ja sam prihvatio ovaj izazov. Drugačija, ali u isto vreme podsticajna prilika. Znam prednosti i nedostatke mog izbora, neki bi me čak mogli i nazvati ludim što sam se oprostio od reprezentacije koja je svetski šampion, ali mi je bilo primamljivo da steknem novo iskustvo”.

Da ne veruje da Turska ima kvalitet potreban za najviše domete i ostvarivanje dobrog rezultata na Olimpijskim igrama, ne bi ni prihvatio ponudu.

“Želim da se takmičimo sa najjačim reprezentacijama na svetu. Imamo tim visokog kvaliteta, ali mnogo je reprezentacija na vrhunskom nivou koje imaju velike ciljeve. Počev od Evropskog prvenstva ovoga leta, pa kasnije i Olimpijske igre 2024. godine, koje su za mene san. Mislim da su one nešto najbolje od sporta”.

Uporedio je novi selektor Turske tri najbolja korektora na svetu – Paolu Egonu, Tijanu Bošković i Izabel Hak.

“Sve tri su sjajne osobe, to govorim iz ličnog iskustva. Veoma sam vezan za Paolu, ona je posebna devojka i fenomenalan sportista, i iskreno se nadam da ću je jednoga dana ponovo trenirati. Bošković je tihi vođa imao sam kratku, ali intenzivnu saradnju sa njom. Upoznao sam je tek kroz Svetsko prvenstvo sa Srbijom. Izabel je, s druge strane, oličenje blistavosti i spokoja. Lepo je videti da je zemlja koja možda i nije baš poznata po ženskoj odbojci dala tako kompletnog sportistu. Nije slučajno što je izabrana za najbolju odbojkašicu Evrope”.

Danijele Santareli je prvi čovek koji je osvojio dve zaltne medalje u jednoj godini na Prvenstvima sveta, na reprezentativnom i klupskom nivou. Jedno sa Srbijom, drugo sa Koneljanom.

Italijanski tim uspešno vodi već šest godina, primamljiv je brojnim turskim klubovima, ponajviše Ezačibašiju i Vakifbanku, ali uprkos tome što mu ugovor sa Koneljanom ističe ne razmišlja o promeni sredine.

“Koneljano je moja kuća, i to već duže vreme. Prelazak iz reprezentacije Srbije u Tursku neće ništa promeniti što se tiče moje budućnosti ovde, naprotiv. Možda bi u nečemu moglo da mi pojednostavi stvari jer bi praćenje odbojašica u turskom šampionatu moglo da bude lakše, s obzirom da skoro svi igraju u svojoj domovini i to je prvenstvo koje dobro poznajem”.

Na klupskom nivou osvojio je sve što se osvojiti može, no energiju i motiv ne gubi.

“Jednostavno, nemam nameru da stanem. Želim da se potvrđujem iz godine u godinu, što je možda čak i teže od samih pobeda”, zaključio je Danijele Santareli.



tagovi

danijele santareliženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara