Mirjam Boz (©Reuters)
Mirjam Boz (©Reuters)

Sestre Hak namučile Tursku: Ludnica u prvom setu, pa potpuna kontrola favorita

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.08.21. | 18:05

Vicešampionke Evrope su protiv Švedske upisale treću pobedu na šampionatu Starog kontinenta

Preživele su odbojkašice Turske maratonski prvi set protiv Švedske i izuzetno motivisane sestre Hak. Uspele su da se izvuku posle neverovatnih preokreta i uzbudljive završnice, povedu u drugom 8:0 i tako potpuno slome otpor protivnika za treću pobedu u grupi D na Evropskom prvenstvu – 3:0 (31:29, 25:21, 25:11).

Dobro su Turkinje znale kakva opasnost vreba od sjajnog korektora Vakifbanke Izabel Hak, ali su verovatno verovale i da ne može sama da vuče selekciju koja je na EP prvi put još od 1983. godine. Međutim, mlada Šveđanka je u prvom setu demonstrirala sve kvalitete koje poseduje i koji je čine jednim od najboljih korektora sveta. Zbog njenog sjajnog izdanja protiv velikog favorita - prvi set je bio potpuna ludnica.

Izabrane vesti

Izabel Hak je postigla čak devet poena. Od 15 lopti u napadu osam je završilo na tarafleksu na strani rivala, što bi značilo da je imala realizaciju od 53 odsto. Odlično je pratila starija sestra Ana, koja je nanizala u tom periodu pet poena. Porodičnom tandemu najbolje se suprostavila igračica koja je u letnjem prelaznom roku stigla u Vakifbank – Mirjam Boz. Ona je takođe postigla devet poena u prvom setu, uz napad 12-7 i dva uspešna bloka.

Turkinje su bolje otvorile meč i povele 8:4, a motivisane protivnice su preokrenule na 16:13. Ponovo se Turska vratila, pa je neizvesna završnica bila zagarantovana. Turkinje su nizale set lopte, a Šveđanke su ih redom spašavale, sve dok nisu poklekle i izgubile taj period posle maratona – 31:29.

Sasvim razmljivo posle takve završnice neiskusna ekipa je stala, a Turska je iskoristila te crne minute da ih potpuno demorališe. Evropske vicešampionke su serijom 8:0 otvorile drugi set i tako psihološki možda i prelomile pitanje pobednika. Odlična je bila Hande Baladin, a pratile su je Boz i Senoglu. Iako je Izabel Hak uspela da smanji zaostatak, bilo je nemoguće da režira potpuni preokret. Turska je sigurnim koracima išla po vođstvo od 2:0. U trećem setu više nije bilo nikakve neizvesnosti. Turska je brzo obezbedila dvocifreno vođstvo i osigurala treći trijumf u grupi.

U pobedničkom sastavu koji sada u grupi D ima tri pobede, najbolja je bila Mirjam Boz sa 17 poena. Na drugoj strani prednjačila je Izabel Hak sa 20. Švedska posle tri kola ima skor 2-1, a sutra će odmeriti snage sa Ukrajinom. Sledeći rival Turkinja je selekcija Finske.


tagovi

Evropsko prvenstvo u odbojci za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara