Vince Vigvari i Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)
Vince Vigvari i Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)

Sevaće sa svih strana: Mađarsko čudo Vigvari i splitski tobdžija oči u oči

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.01.24. | 15:35

Jerko Marinić Kragić biće važan adut Hrvatske u napadu, a Marko Bijač u odbrani

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Nema države koja ima veću bazu vaterpolista od Mađarske. Dok drugi minimalno rotiraju i retko kada odmaraju nosioce – gotovo nikada na velikim turnirima – Žolt Varga ima tu privilegiju da superstarove ne povede na Evropsko prvenstvo i da rezultat ne trpi. U redu uvek stoji nekoliko talentovanih dečaka, čekaju šansu, a posle šampionata u Zagrebu teško da će neko moći da istisne Vince Vigvarija iz standardne postave.  Novi je izum, pravo čudo i u polufinalu će se pogledati oči u oči sa splitskim tobdžijom Jerkom Marinićem Kragićem.

Izabrane vesti

Sevaće sa svih strana na bazenu zagrebačke Mladosti. Mađari nikada nisu u deficit su šuterima. Vince Vigvari je Srbiju počastio sa četiri gola u osnovnom delu meča i podsetio na dane kada je na juniorskom Svetskom prvenstvu bio turbina Mađarske. Pride je realizovao i peterac, ništa nije moglo da ga izbaci iz šina. Sa deset golova je, uz svetskog prvaka Gerga Feketea, najbolji strelac državnog tima.

Vince Vigvari i Gergo Fekete, kao i David Tartaj i Adam Nađ, činiće udarni kvartet Mađarske u polufinalu. Hrvatsku je protiv Grka nosio Jerko Marinić Kragić, održavao je evropskog prvaka u egalu kada druge nije išao šut. U Dubrovniku i Zagrebu je najbolji strelac Barakuda, postigao je 11 golova. U napadu će štošta zavisiti od splitske haubice, a u odbrani od Marka Bijača.

Dubrovčanin je rođendan u duelu sa Grčkom proslavio “zaključavanjem” gola. Ogroman posao odradio je u prvom delu utakmice, izlazio je kao pobednik u preko 50 odsto situacija sa protivničkim šuterima, da bi u nastavku kompletna odbrana bila na visini zadatka. Heleni nisu mogli da provuku loptu kroz “šumu ruku”, bilo je momenata kada nisu ni videli gol.

“Na početku smo malo potonuli, Jere nas je držao golovima. Kada nam je odbrana proradila, kada smo se digli – to daje sigurnost u napadu. Na kraju je ispalo lagano, a nije bilo tako. Mislim da su oni napravili ono što smo mi želeli njima. Hteli smo da nametnemo ritam i idemo u kontre, sve to su oni radili, izgledali bolje od nas u prvom period, međutim, fizički su pali i završili smo utakmicu u našu korist. Ne sećam se kad smo poslednji put igrali ovako dobru odbranu. Nisam znao da 14 minuta nismo primili gol… Bijač je proradio, bio je vrhunski”, poručio je centar Luka Lončar i dotakao se Mađara:

“Mađarska je odlična ekipa, iako su došli u izmenjenom sastavu i nedostaje im pet ili šest igrača sa Svetskog prvenstva. Ali, imaju fantastične šutere, seva sa svih strana. Moraćemo dobro da ih proučimo i pripremimo se za polufinale”.

Luka Lončar, Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Argiropulos (©European Water Polo Championship 2024)Luka Lončar, Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Argiropulos (©European Water Polo Championship 2024)

Otkako je Ivica Tucak na selektorskoj poziciji – a tome ima više od jedne decenije – Hrvatska je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva odigrala jedan od najboljih, ako ne i najbolji meč na polju defanzive. Unervozili su se Grci, broj decibela je rastao i Mađarska će morati da izbegne tu klopku. Za razliku od meča sa Srbijom neće imati tribine na svojoj strani.

„Grci su svetski i olimpijski viceprvaci, kontinuirano igraju dobro, ulaze u završnice. Znali smo da moramo da budemo maksimalno koncentrisani i mirni, njih je hvatala nervoza. Odigrali smo jednu od najboljih utakmica. Puno ljudi je bilo pesimistično i skeptično, svašta se pričalo i pisalo posle poraza od Crne Gore, ali sve smo razuverili, iako još ništa nismo napravili“, kazao je Jerko Marinić Kragić.

Splićanina zanima isključivo nova medalja. Ne završi li Hrvatska na podijumu, imaće osećaj kao da je ispala još u četvrtfinalu. Samo se odličja računaju, a kada su Barakude igrale pred domaćom publikom, to se do sada završavalo osvajanjem zlata.

„Biti četvrti ili osmi – to je ista stvar. Nema nikakve razlike, vrednuje se samo medalja. Još jedan korak do toga, dva do zlata. Atmosfera je bila divna, stvarno prelepa. Čudo. Nema većeg gušta, za ovo se živi – za reprezentaciju, igranje kod kuće pred punim tribinama“, završio je Jerko Marinić Kragić.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija MađarskeIvica TucakŽolt VargaJerko Marinić KragićLuka LončarVince Vigvari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara