(©Reuters)
(©Reuters)

Severnoj Koreji zabranjeno učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.09.21. | 23:28

MOK izrekao susprenziju

Severna Koreja saopštila je u aprilu da se njihov olimpijski tim neće pojaviti na Igrama u Tokiju, a kao razlog navedena je potreba da se zaštite sportisti od svetske krize javnog zdravlja izazvane virusom korona. Bilo je jasno da će takva odluka proizvesti posledice, a nekoliko meseci kasnije stigla je i presuda. 

Međunarodni olimpijski komitet zvanično je suspendovao Severnu Koreju sa Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati u Pekingu februara 2022. godine. U saopštenju se navodi da je Severna Koreja prekršila povelju, što automatski povlači suspenziju. Ostaje da se vidi do kada, pošto bi mogla da se produži i ne bude usko vezana samo za Peking. 

Izabrane vesti

Ipak, sportisti iz Severne Koreje koji se kvalifikuju za Peking, tj. ostvare olimpijsku normu, mogli bi da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama, ali pod posebnim uslovima, rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah

To bi verovatno značilo da poput sportista iz Rusije u Tokiju nastupe samostalno - da se ne intonira himna Severne Koreje i sportisti iz te azijske zemlje ne nastupaju pod njenom zastavom. 

Severna Koreja je na prethodnim Olimpijskim igrama održanim 2018. godine u Pjongčangu imala 10 predstavnika, u ruskom Sočiju nijednog, dok su je 2010. u Vankuveru predstavljala dva takmičara. 

Produži li se susprenzija, sportisti iz Severne Koreje bi mogli ostati uskraćeni za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, odnosno na Zimskim olimpijskim igrama u Kortini d’Ampeco 2026. godine. Sem ako se ne odluče da nastupe kao nezavisni takmičari, čemu svi svetski mediji daju minimalne šanse.

 


tagovi

zimske olimpijske igreZimske olimpijske igre Peking

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara