Silvija Popović  (©MN Press)
Silvija Popović (©MN Press)

Silvija Popović: Olimpijsko zlato neostvarena želja, glavni rivali Kina, SAD i Italija

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.07.21. | 08:35

Libero ženske odbojkaške reprezentacije Srbije za Mozzart Sport ispričala utiske sa pripremnog kampa, koji je održan u Hofuu

(Od specijalnog izveštača iz Tokija)

U šampionskom timu Srbije često ostane u senci snažnih napada, jakih blokova, atraktivnih dizanja. A bez dobrog libera svega toga ne bi bilo. Silvija Popović već dugi niz godina drži visoke procente prijema u reprezentaciji i znatno olakšava posao saigračica. Brzo reaguje, stabilna je i na nju svi uvek mogu da se oslone. Ima 35 godina, a po terenu i dalje leti kao tinejdžerka. U bitnim trenucima na predstojećim Olimpijskim igrama, kada veliku ulogu bude igralo iskustvo, sigurno da će biti jedan od glavnih aduta selektora Zorana Terzića.

Izabrane vesti

Poslednje pripreme za veliko takmičenje, naše odbojkašice imale su u japanskom Hofuu. Tamo su skupile pozitivnu energiju, pa će u odličnom raspoloženju sutra krenuti put olimpijskog sela. Utiske iz Japana za Mozzart Sport uz osmeh je prenela Silvija Popović.

Japanci su nas sjajno dočekali. Sve što su organizovali prilikom našeg dolaska u Hofu je bilo prelepo. Ovde su ljudi stvarno posebni, a vidi se koliko nas vole i cene“, priča Silvija. „Meni je Japan asocijacija na uspeh, jer smo u ovoj zemlji uvek pravile odlične rezultate, koje god takmičenje bilo u pitanju“.

Srbija osvaja više od 8,5 medalja OI – kvota 2,03

Kada su pre tri godine bile na istom mestu, odbojkašice Srbije su postale svetske šampionke, prvi put u istoriji. Sada je ambijent u Japanu mnogo drugačiji nego tada, zbog svega što je poremetila korona. Ipak, stroga pravila neće posebno uticati na naše reprezentativke.

Jeste da je malo opterećujuće što ima milion nekih protokola koji moraju da se prođu i poštuju, ali to je sve za naše dobro i za dobro svih sportista koji učestvuju. Svi znamo da su Japanci kao narod veliki perfekcionisti. Mislim da će i u ovakvoj kovid situaciji njihova organizacija biti sjajna“.

Silvija jedva čeka da utakmice počnu, baš kao i sve ostale devojke u nacionalnom timu. Prethodne godine ova ekipa nije odigrala nijedan takmičarski meč, što bi značilo da je poslednja zvanična utakmica Srbije bila još na Evropskom prvenstvu 2019. godine. Tada su osvojile zlatno, a sada žele samo da nastave gde su stale.

Uželele smo se svega zbog tolike pauze. I našeg druženja, zajedničkog vremena, takmičenja... Iako toliko dugo nismo igrale utakmice za reprezentaciju, neće to imati nikakav uticaj na nas. Odlično se poznajemo, toliko puta smo igrale zajedno, tako da i na Olimpijskim igrama očekujem sjajno izdanje Srbije, kao i uvek“.

Na prethodnim igrama u Riju osvojile su srebro, posle toga ređale su se samo zlatne medalje. Dve evropske i jedna svetska. Takav učinak stavlja Srbiju među najveće favorite za najviši plasman u Tokiju.

Svakako da određena doza pritiska postoji, ali mi započinjemo ovaj turnir potpuno spremne, tako da nam to breme ne predstavlja nikakav problem. Želja i energija su iste kao pred prethodna takmičenja, jedini malo drugačiji osećaj daju ove promene koje je doneo virus. Znamo da će nam najveći rivali biti Kina, Amerika i Italija – dobro poznajemo protivnike i spremne smo za sve izazove“.

Posle mnogo postignutih uspeha tokom klupske i reprezentativne karijere, Silvija u poznim igračkim godinama ima još jedan san.

To olimpijsko zlato je sigurno moja neostvarena želja“, priznaje srpska reprezentativka, koja je uspela da se dokaže na poziciji koja donosi možda i najveće poteškoće kada je potražnja kluba u pitanju. „Ja sam imala sreću da igram u dobrim klubovima, da budem deo nacionalnog tima Srbije, da rastem iz godine u godinu i razvijam se kao igrač. To mi je pomoglo da budem među najboljima kada je ova pozicija u pitanju“.

Olimpijske igre su takmičenje koje dugo traje. Pre toga je i pripremni period, čiji je deo odrađen u Japanu... Sve to podrazumeva veliku razdvojenost od porodice. Silvija je trenutno jedina u reprezentaciji koju kod kuće čeka sin i nada se da će mama doneti još jedno najsjajnije odličje.

Teški su bili naši rastanci, pogotovo kad je bio baš mali. I sad nije mnogo lakše, ali razume zašto idem pa nekako to prebrodimo. Veliki je izazov biti i sportista i majka u isto vreme, ali kada imati pored sebe muža u koga imate beskrajno poverenje, i koji vam je velika podrška, onda sve to lakše bude. Moramo da imamo odličnu organizaciju i onda funkcioniše sve kako treba“, zaključila je Silvija Popović u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Silvija Popovićženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara